Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:57 | 12/09/2019

Συνεχείς είναι οι προειδοποιήσεις που αποστέλλονται από τις Βρυξέλλες με αποδέκτη την Άγκυρα, στην οποία απευθύνουν κάλεσμα συμμόρφωσης, σε διπλωματικό τόνο. Μετά τα πυρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την απελευθέρωση 5,5 εκατομμυρίων μεταναστών στην Ευρώπη, επικράτησε ζωηρή ανησυχία για το προσφυγικό ζήτημα το οποίο ταλανίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα.

Το Βερολίνο προέβη σε νέα παρέμβαση προς την Άγκυρα, με αφορμή την αύξηση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διεμήνυσε σε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο προσφυγικό.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Χάικο Μάας εξέφρασε ανησυχίες για τις πρόσφατες εξελίξεις και τον αυξανόμενο αριθμό διελεύσεων προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο κατά τους τελευταίους μήνες.

«Συζήτησα αυτά τα θέματα σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό μου (Μεβλούτ) Τσαβούσογλου αυτήν την εβδομάδα» ανακοίνωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ.

[custom:google-ads]

«Υπογράμμισα εκ νέου ότι η ΕΕ θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι αναμένει ότι η «Τουρκία επίσης θα συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της».

«Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση. Πιστεύω λοιπόν ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει σταδιακά και θα εξομαλυνθεί ξανά» πρόσθεσε.

Η γερμανική κυβέρνηση εκφράζει την «πλήρη εμπιστοσύνη» της στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό τονίζοντας ότι το «κλειδί» για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνικά νησιά είναι η εφαρμογή των προβλεπόμενων επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Τηλεφωνική επικοινωνία, αμέσως μετά τις απειλές  για το προσφυγικό, είχε πριν από λίγα 24ωρα ο Τούρκος πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι χιλιάδες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον περασμένο μήνα έφθασαν στα ελληνικά νησιά περίπου 8.100 πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis