Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:00 | 20/03/2020

Δύο αντιαρματικά LOW μιας χρήσης, καλάσνικοφ, πιστόλια, πολυβόλο, χειροβομβίδες, πυροκροτητές, μικρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης, ψηφιακά πειστήρια USB και υπολογιστές, βρίσκονταν στο τούνελ βάθους 4 μέτρων και μήκους 25 μέτρων που έβγαινε στον δρόμο!

Πρόκειται για ευρήματα και διαπιστώσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, χθες το πρωί προέβησαν σε δύο επιχειρήσεις σε Σεπόλια και Εξάρχεια.

Δείτε το βίντεο από την επιχείρηση των αστυνομικών δυνάμεων στη μονοκατοικία των Σεπολίων που δημοσιεύει το omniatv.

Προσαγωγές, τούνελ και κάμερες

Προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα, Τουρκικής υπηκοότητας και κάποιοι κουρδικής καταγωγής, φερόμενα μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-c (Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο).

 

Το τούνελ-"ορυχείο" βρισκόταν σε ακάλυπτο χώρο, αυλής διαμερίσματος στην οδό Αυλώνος στα Σεπόλια, ενώ ενδιάμεσα της πορείας του είχε πρόσβαση σε έναν χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, που φαίνεται να υπήρχε ο βαρύς οπλισμός, ενώ χρησιμοποιείτο και για διαδρομή απόκρυφης πρόσβασης και διαφυγής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για "στρατηγείο-γιάφκα", στο οποίο οι ένοικοι είχαν στήσει σε όλα τα σημεία, περιμετρικά, κάμερες ασφαλείας τις οποίες μπορούσαν να βλέπουν και απομακρυσμένα από το κινητό τους!

Παράλληλη αστυνομική επιχείρηση έγινε και στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια στα γραφεία του Λαϊκού Μετώπου- Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Για κάποια άτομα από τις προσαγωγές φέρεται να εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις προσαγωγές, περίπου 10 θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Αντίστοιχος οπλισμός, που συμπεριλάμβανε και δύο αντιαρματικά LOW, είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2013, σε φουσκωτό που είχε εντοπιστεί μεταξύ Χίου και Οινουσών. Στο σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν με το φουσκωτό τα δύο αντιαρματικά, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι δύο Τούρκοι υπήκοοι, ήταν γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, ενώ ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία, όπως εκτιμούσαν αρμόδιοι αξιωματικοί. Συγκεκριμένα ήταν ύποπτοι σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις κατά των γραφείων του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον Απρίλιο και τον Μάρτιο του 2013 αντίστοιχα.

Ανάμεσα στους χθεσινούς προσαχθέντες, σύμφωνα με πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., είναι και ο 60χρονος Sinan Oktay Ozen (είχε συνελήφθη στον προβλήτα του λιμανιού της Χίου) και είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, είχε καταθέσει ότι "τους συμπατριώτες μου που ήταν στο σκάφος δεν τους γνωρίζω". Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι ταξίδεψε στη Χίο με τον Έλληνα συγκατηγορούμενό του για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν κατάστημα κεμπάπ.

Ο "δολοφόνος" Ισμαήλ Ακόλ

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2014, εντοπίζεται γιάφκα του DHKP-c σε διαμέρισμα 2ου ορόφου πολυκατοικίας στην οδό Γενναδίου στην περιοχή του Γκύζη. Συλλαμβάνονται τέσσερα άτομα, που εμφανίζονταν ως "Γεωργιανοί ελαιοχρωματιστές" και είχαν νοικιάσει το διαμέρισμα πριν από 3-4 μήνες.

Τούνελ - "ορυχείο" στα Σεπόλια με όπλα και αντιαρματικά - Ποιοι είναι οι 4 συλληφθέντες [εικόνες - βίντεο]

Το διαμέρισμα εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός εκρηκτικών, όλμοι, αντιαρματικά όπλα μιας χρήσης, πιστόλια, πολεμικά καλάσνικοφ, πλήθος έντυπου υλικού, σημαίες και λάβαρα της οργάνωσης. Και οι τέσσερις συλληφθέντες, είχαν πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Η νέα υπόθεση σύλληψης Τούρκων υπηκόων, κουρδικής καταγωγής στη χώρα μας, σχετιζόταν με τον εντοπισμό του φουσκωτού σκάφους με βαρύ οπλισμό, στη Χίο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο "ανύπαρκτος"... Μπαγίρ Τσεκίν. Λίγες ημέρες αργότερα ταυτοποιήθηκε ότι είναι ο Ισμαήλ Ακόλ, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του 55χρονου επιχειρηματία Οζντεμίρ Σαμπάντσι, αντιπροσώπου της Τoyota. Οι τουρκικές αρχές υποστήριζαν ότι είναι ο ένας από τους τρεις κατηγορουμένους της δολοφονίας του επιχειρηματία, και καταζητούμενου επί 18 χρόνια.

Θεωρούνταν ίσως ο σημαντικότερος καταζητούμενος από τις τουρκικές διωκτικές αρχές και αναζητούνταν για σειρά επιθέσεων στην Τουρκία. Οι πληροφορίες τον ήθελαν να κινείται μεταξύ Ελλάδος και Συρίας, ενώ είχε απασχολήσει και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας μας.

Κάμερες Γιάφκα Σεπόλια

Ο Οζντεμίρ Σαμπάντσι, αντιπρόσωπος της Toyota, δολοφονήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1996, μέσα στις ισχυρά φρουρούμενες εγκαταστάσεις της εταιρείας, στον 25ο όροφο του ουρανοξύστη όπου στεγάζονταν η εταιρεία, στην περιοχή Λεβέντ της Κωνσταντινούπολης. Θύματα της επίθεσης ήταν ένα ακόμη διευθυντικό στέλεχος και η γραμματέας του.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες, οι δολοφόνοι είχαν εξασφαλίσει πρόσβαση στα γραφεία της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Τουρκία με τη βοήθεια μίας γυναίκας-μέλους της DHKP-c, που εργαζόταν στην εταιρεία. Ως δράστες της δολοφονίας κατηγορήθηκαν τα μέλη της συγκεκριμένης τούρκικης οργάνωσης Μουσταφά Ντουγιάρ (δολοφονήθηκε στις τουρκικές φυλακές, to 1999) και ο Ισμαήλ Ακόλ που είχε συλληφθεί στου Γκύζη.

Η γυναίκα που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης εντοπίστηκε το 1999 στο Βέλγιο. Την έκλεισαν στις φυλακές της συγκεκριμένης χώρας, μέχρι που χάθηκαν τα ίχνη της. Πολλοί υποστηρίζουν ότι έχασε την ζωή της υπό άγνωστες συνθήκες.

Εξετάζουν την κλοπή οπλισμού στη Λέρο

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις, ερευνούν το απομακρυσμένο ενδεχόμενο, ο βαρύς οπλισμός των Σεπολίων να προέρχεται από την μυστηριώδη κλοπή οπλισμού από αποθήκη της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, η οποία είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είχε καταγραφεί η απώλεια δύο αντιαρματικών τύπου LAWM72 , ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων, περίπου 30 μέτρων φυτιλιού και ορισμένα καπνογόνα. Τότε είχαν εξεταστεί ως ύποπτα, αρκετά στελέχη των ΟΥΚ, με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να εκτιμούν ότι η κλοπή τους είχε γίνει σε βάθος χρόνο και πιθανότητα όχι από τους ίδιους δράστες.

Σεπόλια

Στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει δύο… εισόδους στην επίμαχη αποθήκη οπλισμού στη Λέρο. Όπως είχε θυμηθεί ο νυν αποθηκάριος, η πρώτη, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, από τον προκάτοχό του και δύο ακόμη στελέχη των ΟΥΚ, οι οποίοι είχαν καταστεί βασικοί ύποπτοι.

Ο κύκλος των υπόπτων είχε διευρυνθεί καθώς υπήρχε και δεύτερη είσοδο στη επίμαχη αποθήκη λίγες μέρες μετά την πρώτη, στις αρχές Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της άσκησης Παρμενίων. Κάποιο άτομο, που δεν θυμόταν ποιος ήταν, του είχε ζητήσει τα κλειδιά και τους κωδικούς του συναγερμού, προκειμένου δύο άνδρες των ΟΥΚ να πάρουν στρατιωτικό υλικό που θα χρησιμοποιούσαν στην άσκηση. Αυτή η μονάδα των ΟΥΚ, είχε έδρα στην Αθήνα, και αριθμούσε 80-100 άτομα.

thetoc.gromniatv

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis