Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 13/09/2016


Ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας για το θέμα της καθυστέρησης καταβολής του ΒΟΕΑ κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Στην ερώτησή του αναφέρει:

Όπως είναι γνωστό, το ΒΟΕΑ, αφορά σε κρατήσεις που γίνονται σε κάθε μέτοχο-μερισματούχο για λογαριασμό των τέκνων του, για τον προβλεπόμενο χρόνο που απαιτείται ώστε να συμπληρωθούν οι προϋποθέσεις χορήγησης του. Αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα για κάθε τέκνο δικαιούχου μετόχου – μερισματούχου και συμβάλει στον καλύτερο προγραμματισμό της περαιτέρω επαγγελματικής και οικογενειακής του ζωής. Για τον λόγο αυτό ο νομοθέτης προέβλεψε να εισπράττεται απευθείας από το τέκνο-δικαιούχο του βοηθήματος.

Το ΒΟΕΑ, μέχρι το έτος 2011 για κάθε Γενικό Επιτελείο, ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την τιμή μεριδίου του εκάστοτε χορηγουμένου μερίσματος. Μετά την καθίζηση που υπέστησαν τα μερίσματα που χορηγούν τα Μετοχικά Ταμεία ανάλογη μερική καθίζηση υπέστησαν και τα ΒΟΕΑ και προκειμένου να μην γίνει αρνητική η σχέση εισφορών – ύψους βοηθήματος, αποφασίστηκε το κλείδωμα της τιμής του μεριδίου στα επίπεδα του έτους 2011. Τα Γενικά Επιτελεία Ναυτικού και Αεροπορίας, με νομοθετική πρωτοβουλία, κλείδωσαν σε σταθερή χρονική βάση το ύψος του μεριδίου.

Ειδικότερα σε ότι αφορά το Μετοχικό Ταμείο Στρατού η προηγούμενη κυβέρνηση το έτος 2012, παρέλαβε 12.500 χιλιάδες ληξιπρόθεσμα ΒΟΕΑ (165 εκατομμύρια ευρώ περίπου) και με τις κατάλληλες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, προέβη στην εξόφληση των εν λόγω ληξιπρόθεσμων ΒΟΕΑ. Επιπλέον κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Οικονομικών, αναλήφθηκαν ενέργειες (προσωρινός λογιστικός διαχωρισμός, δημιουργία αποθεματικού κλπ), προκειμένου να υφίσταται συνεχής ρευστότητα και να μην προκύψει στο εξής θέμα καθυστέρησης καταβολής του.

Το ύψος του βοηθήματος που χορηγεί το ΜΤΣ έχει κλειδώσει με την τιμή μεριδίου του μερίσματος του έτους 2011, με την υποχρέωση υπογραφής για κάθε έτος Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, με την οποία καθορίζεται η τιμή μεριδίου για το ύψος του Βοηθήματος. Μέχρι και το έτος 2015 οι εν λόγω ΚΥΑ υπογράφονταν εγκαίρως και δεν υφίστατο πρόβλημα στην καταβολή των ΒΟΕΑ στα δικαιούχα τέκνα.

Ωστόσο για το έτος 2016 δεν έχει καταβληθεί το ΒΟΕΑ από το ΜΤΣ, εξαιτίας της μη υπογραφής έως σήμερα της προβλεπομένης ΚΥΑ από τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.

Η καθυστέρηση καταβολής των οφειλομένων βοηθημάτων από το ΜΤΣ, έχει δημιουργήσει μείζον οικονομικό θέμα σε πολλά τέκνα – δικαιούχους και στις οικογένειες αυτών, αναφορικά με την κάλυψη προσωπικών οικογενειακών και επαγγελματικών δαπανών τους.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί;

    α. Ποιοι οι λόγοι της εξάμηνης καθυστέρησης υπογραφής της ΚΥΑ από την ιεραρχία του ΥΠΕΘΑ και την εν συνεχεία υποβολή της στο Υπουργείο Οικονομικών;
    β. Ποιοι οι λόγοι καθυστέρησης υπογραφής της ΚΥΑ από το Υπ. Οικονομικών; Οι λόγοι είναι μόνο γραφειοκρατικοί ή υφίστανται και δημοσιονομικοί λόγοι; Πότε το Υπ. Οικονομικών θα την υπογράψει προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του στους δικαιούχους;
    γ. Πόσοι είναι οι απλήρωτοι δικαιούχοι και ποιο είναι το συνολικά οφειλόμενο ποσό σε αυτούς από τον Ιανουάριο του έτους 2016 έως και τον τρέχοντα μήνα;
    δ. Το υπόψη ως άνω οφειλόμενο ποσό υφίσταται στα ταμειακά διαθέσιμα του ΜΤΣ; Θα δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητας στο ΜΤΣ και θα επηρεάσει την καταβολή του μερίσματος στους μερισματούχους του;

 

Διαβάστε περισσότερα στο onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis