Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 05/04/2015

Προτάσεις για τον τρόπο διερεύνησης του Δημόσιου Χρέους κατέθεσαν στην «Επιτροπής Αλήθειας» για τον λογιστικό και νομικό έλεγχο του δημόσιου χρέους, οι επιστήμονες που εκλήθησαν.

Συγκεκριμένα, σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2015, δεύτερη ημέρα σύγκλησης της Επιτροπής, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας για το δημόσιο χρέος, ενισχύει το διαπραγματευτικό οπλοστάσιο της χώρας και δίνει το μήνυμα της κόκκινης γραμμής. Η κόκκινη γραμμή είναι να φύγουνε απ' τον πολιτισμό της Ευρώπης οι παραβιάσεις των αρχών νομιμότητας της αστικής δημοκρατίας».

Επαχθές χαρακτήρισε το χρέος ο νομικός Πέτρος Μηλιαράκης και πρότεινε «να δημιουργηθεί μια διαδικασία προσφυγής στο διοικητικό δικαστήριο του Λουξεμβούργου, προκειμένου να αποφανθεί αν θίγεται από το PSI ο πυρήνας του δικαιώματος των ασφαλιστικών ταμείων ως ΝΠΔΔ, και να κουρεύονται καταθέσεις που αποτελούν εγγύηση και ασφάλεια των ασφαλισμένων».

Ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ, Ολιβιέ ντε Σούτερ παρουσίασε τρεις βασικές κατευθύνσεις διερεύνησης: Το αν οι διαπραγματεύσεις των δύο Μνημονίων έγιναν υπό πίεση και άρα έλλειψη συγκατάθεσης από πλευρά της Ελλάδος, (καθώς η σύναψη σύμβασης υπό οικονομική απειλή και χωρίς συναίνεση και των δύο μερών, απαγορεύεται από τη Σύμβαση της Βιέννης), το κατά πόσον έχει αλλάξει η συγκυρία από το 2010 ή το 2012, ώστε να δικαιολογείται σήμερα η επανεξέταση των τότε συμφωνιών (έλλειψη συναίνεσης σήμερα), καθώς και το αν η εφαρμογή των Μνημονίων έχει οδηγήσει σε παραβίαση του Κοινωνικού Χάρτη της ΕΕ, και τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν ξεπεράσει τις αρμοδιότητες που τους χορηγούσε η Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αριστείδης Καζάκος, επισήμανε πως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την πιστοποίηση της νομιμότητας ή της παρανομίας του δημοσίου χρέους, είναι και τα στοιχεία που αφορούν τις ξένες κυβερνήσεις.

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Σταύρος Τομπάζος, υποστήριξε πως η κρίση χρέους στην Ελλάδα δεν ήταν ενδημική αλλά εισαγόμενη.

Ο επικεφαλής της Αρχής ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, Γιώργος Παντελής διαβεβαίωσε για τη συμπαράσταση της Αρχής στο έργο της Επιτροπής.

Τοποθετήθηκαν επίσης ο διεθνολόγος Χρήστος Θεοδωρόπουλος, και η καθηγήτρια εργατικού δυναμικού και οικονομικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του Γκρίνουιτς, Οσλέμ Στόκχάμερ.

Πηγή:defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis