Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 09/05/2015
Η θριαμβευτική αν και απροσδόκητη νίκη των Συντηρητικών του Ντέιβιντ Κάμερον στην Βρετανία έφερε περισσότερο τρόμο στην Ευρώπη για το τι θα ακολουθήσει. Ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ και οι Ευρωπαίοι σπεύδουν να προλάβουν τα χειρότερα με δηλώσεις... αιώνιας αγάπης για την Βρετανία. Θα τα προλάβουν όμως;
 
 
Το Brexit θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο για την Ευρώπη από ένα Grexit, επισημαίνει ο αναλυτής του CNN Μπεν Μπράμφιλντ. Το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον είναι πολύ επικίνδυνο. Γιατί μπορεί ο βρετανός πρωθυπουργός να είναι ένας μετριοπαθής συντηρητικός, όπως πολλοί Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ, αλλά έχει τη δική του εκδοχή του Tea Party. «Είμαι βέβαιος ότι ο Κάμερον θα ήθελε να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά οι αντάρτες θα κρατούν τα πόδια του κοντά στη φωτιά», τονίζει ο βρετανός πολιτικός αναλυτής Ρόμπερτ Χέιζλε.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έσπευσε να δηλώσει ότι περιμένει από τον επανεκλεγέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να υποστηρίξει την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως είναι έτοιμος να τον βοηθήσει να το κάνει. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι η Βρετανία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στο να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη έχει μία «ατζέντα κοινής λογικής», καθώς δίνει έμφαση στην ανάγκη για ανταγωνιστική οικονομία, αποτελεσματική ενιαία αγορά και ελεύθερο εμπόριο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «είναι έτοιμος για εποικοδομητική συνεργασία» με την κυβέρνηση των Συντηρητικών.
 
Ο δε Γάλλος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί έσπευσε να προειδοποιήσει ότι το κόστος ενός Brexit θα ήταν «μεγάλο», ιδίως για το ίδιο το Λονδίνο.
 
Αυτοδυναμία
 
Όμως ο Κάμερον ακούει μόνο την ηχηρή -αυτοδύναμη- νίκη του και την... «καθαίρεση» των πολιτικών του αντιπάλων από τις θέσεις του. 
 
Το κεντροδεξιό Συντηρητικό Κόμμα, σε μια μάχη που από τις δημοσκοπήσεις είχε χαρακτηριστεί θρίλερ, απέδειξε ότι ήταν θρίλερ. Αλλά μόνο για τους αντιπάλους του.
 
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα εξασφάλισε 331 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον δεν χρειάζεται κανέναν κυβερνητικό εταίρο.
 
Ο κ. Κάμερον ανακοίνωσε ότι θα σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση, ενώ επανέλαβε ότι θα τιμήσει τη δέσμευσή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ζήτημα της παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στον λόγο του έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη αποκέντρωση του Ηνωμένου Βασιλείου, με νέες αρμοδιότητες για τις κυβερνήσεις Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της ενιαίας ταυτότητας της χώρας.
 
 
 
Ποιοι μένουν
 
O Κάμερον ανακοίνωσε επίσης ότι διατήρησε στην θέση του υπουργού Οικονομικών τον Τζορτζ Όζμπορν στη νέα κυβέρνηση.
 
Ο Όζμπορν που παρέμεινε στον θώκο του υπουργού Οικονομικών καθ’ όλη διάρκεια της 5ετούς θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης ορίστηκε επίσης δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης.
 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός διατήρησε επίσης στην θέση της υπουργού Εσωτερικών την Τερέζα Μέι, αλλά και τον Φίλιπ Χάμοντ στην θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο Χάμοντ, που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο, αναμένεται να παίξει ρόλο- κλειδί στα σχέδια του Κάμερον να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ. Επιπλέον, ο Μάικλ Φάλον παραμένει στην θέση του υπουργού Άμυνας.
 
Αποτελέσματα
 
Το Συντηρητικό Κόμμα βελτίωσε τις επιδόσεις του, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2010, σημειώνοντας άνοδο 0,8%, αφού συγκέντρωσε το 36,6% των ψήφων, ήτοι 11,33 εκατομμύρια ψήφοι. Κέρδισε έτσι 24 επιπλέον έδρες, γεγονός που του επιτρέπει να περάσει το όριο των 326 βουλευτών, που συνιστά την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Ο έτερος μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP), που κέρδισε στις 56 από τις 59 εκλογικές περιφέρειες που μετρά η Σκωτία. Σε εθνικό επίπεδο, το SNP αντιπροσωπεύει το 4,8% των ψήφων.
 
Το Εργατικό Κόμμα έλαβε από την πλευρά του 232 έδρες, 26 λιγότερες σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, κυρίως λόγω της βαριάς ήττας που υπέστη στη Σκωτία, ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια.
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα σε σύνολο 650 περιφερειών/εδρών:
 
Οι Συντηρητικοί (Ντ.Κάμερον) παίρνουν 331 έδρες
Οι Εργατικοί (Εντ Μίλιμπαντ) παίρνουν 232 έδρες
Το σκωτσέζικο SNP παίρνει 56 έδρες
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες παίρνουν 8 έδρες
Το UKIP παίρνει 1 έδρα
Μικρότερα κόμματα παίρνουν συνολικά 23 έδρες
Τα ποσοστά των κομμάτων στην επικράτεια έχουν ως εξής:
 
Συντηρητικούς ψήφισε το 36,9%
Εργατικούς το 30,4%
UKIP το 12,6%
Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 7,9%
SNP (υποψήφιοι μόνο στην Σκωτία) το 4,7%
Πράσινους το 3,8%
Το παράδοξο του εκλογικού συστήματος φαίνεται από τα στοιχεία. Αν και έλαβε περίπου 4 εκατομμύρια ψήφους (+9,5% σε σύγκριση με το 2010) το UKIP έρχεται τρίτο σε ποσοστά αλλά λαμβάνει μόνο 1 έδρα, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με μικρότερο ποσοστό λαμβάνουν 8 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που συμμετείχαν στον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Συντηρητικούς τα τελευταία 5 χρόνια, υπέστησαν μια πραγματική πανωλεθρία καθώς πέρασαν από τους 56 βουλευτές που είχαν εκλέξει σε μόλις 8 και έχουν απώλειες της τάξης του 15,2% σε σύγκριση με το 2010.
 
Ιδιαίτερα αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής. Σύμφωνα με στοιχεία του BBC, αγγίζει το 66%, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι είναι το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής από το 1997.
 
Παραιτήσεις
 
Μετά από αυτά τα αποτελέσματα οι ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων «άδειαζαν» τις θέσεις τους.
 
«Αναλαμβάνω την ευθύνη» είπε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ ανακοινώνοντας την παραίτησή του μετά την συντριπτική ήττα.
 
 
http://www.huffingtonpost.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis