Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 11/07/2016

Πρόταση νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από διακομματική ομάδα Βρετανών βουλευτών.AdTech Ad

Ο Μαρκ Γουίλιαμς, Βρετανός βουλευτής, θα παρουσιάσει το σχέδιο νόμου, έχοντας στο πλευρό του έντεκα ακόμα βουλευτές από διάφορα κόμματα.

Η πρόταση παρουσιάζεται στην επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την ημέρα που η βρετανική κυβέρνηση επισημοποίησε με νόμο την αγορά των Γλυπτών από τον λόρδο Έλγιν, στις 11 Ιουλίου 1816.

"Αυτά τα εξαίσια αριστοτεχνήματα εσφαλμένα σύρθηκαν και κατακρεουργήθηκαν από τα επιζώντα τμήματα του Παρθενώνα. Το νομοσχέδιο προτείνει να ακυρώσει το κοινοβούλιο αυτό που έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι ώρα να προβούμε σε μία μεγαλόψυχη πράξη. Να διορθώσουμε ένα λάθος 200 ετών", δήλωσε ο Γουίλιαμς.

Την εν λόγω κίνηση χαιρέτισε ο μέχρι πέρυσι βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, που είναι Πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης Marbles Reunited.

"Πρόκειται για μερικά από τα πιο θαυμαστά αρχαία γλυπτά και πρέπει ο κόσμος να μπορεί να τα βλέπε όλα σε ένα μέρος", τόνισε ενώ σημείωσε πως η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών ενισχύεται περισσότερο μετά από την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.

"Αν επίκειται η διαπραγμάτευση μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την περιφρόνηση και την προσβολή που έδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προάλλες ο Νάιτζελ Φάρατζ",  δήλωσε στον Independent, προσθέτοντας:

"Θα ήταν προς το βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται την ομφαλοσκόπηση και τη ξενοφοβία έναντι της ΕΕ από μέρους μας, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Και δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από το να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες".

Τέλος, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Βρετανών. Δύο στους τρεις είναι υπέρ σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ενώ σε δημοσκόπηση της  πλέον αξιόπιστης εταιρίας Ipsos-Mori το 69%  εκείνων που γνωρίζουν το θέμα τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, σε σύγκριση με μόλις 13 % κατά.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis