Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 20/04/2017

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα και «υπολείμματα» του Επαναστατικού Αγώνα, είναι κατά σειρά… προτεραιότητας, οι τρομοκρατικές επωνυμίες, οι οποίες σύμφωνα με στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου, μπορεί να κρύβονται πίσω από την ισχυρή έκρηξη βόμβας στο κτίριο της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank, στην οδό Σανταρόζα στο κέντρο της Αθήνας.

Η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρίσκεται πίσω από αυτή την ενέργεια. Στις 15 Μαρτίου, οι «Πυρήνες» στο πλαίσιο της 2ης πράξης του Σχεδίου Νέμεσις, είχαν αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή εκρηκτικού φακέλου στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βάλφγκανγκ Σόιμπλε. Για τον εκρηκτικό φάκελο που ανεφλέγη στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι με μία τραυματία, αλλά και για τους άλλους που βρέθηκαν στα ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι Αττικής, η οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη. Σε εκείνη την προκήρυξη τα μέλη της οργάνωσης έγραφαν: «...συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά», «Με ακόμα μεγαλύτερο πάθος και πείσμα για να πλήξουμε δομές αλλά και πρόσωπα του συστήματος εξουσίας», «Ακόμα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η Σ.Π.Φ. είναι μια ιδέα και ότι η Iδέα δεν μπορεί να φυλακιστεί γιατί είναι σαν τη Λερναία Ύδρα. Για κάθε σύντροφο στη φυλακή, νέοι σύντροφοι είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση του και να συνεχίσουν στο μονοπάτι της επίθεσης. Έχουμε ακόμα την οργή...».

Οι «Πυρήνες» είχαν αναλάβει την έκρηξη ωρολογιακού εμπρηστικού μηχανισμού στο βιβλιοπωλείο του Άδωνη Γεωργιάδη στην Κηφισιά στις 15 του περασμένου Μαρτίου και την έκρηξη βόμβας στις 13 Οκτωβρίου 2016 έξω από το σπίτι της Εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.

Εν αναμονή της προκήρυξης ή άλλης τρομοκρατικής ενέργειας, τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου δεν μπορούν να αποκλείσουν πίσω από την επίθεση να κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, η Επαναστατική Αυτοάμυνα ή ακόμη και υπολείμματα του Επαναστατικού Αγώνα. Η επίθεση φέρει ομοιότητες με την έκρηξη βόμβας στα γραφεία του ΣΕΒ στις 24 Νοεμβρίου 2015, στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα, την οποία είχε αναλάβει η ΟΛΑ με προκήρυξη 32 σελίδων, όπως επίσης με τις «ορφανές» αποτυχημένες βομβιστικές ενέργειες στο υπουργείο Εργασίας στις 12 Δεκεμβρίου του 2016 και στο Αστυνομικό Τμήμα Δάφνης στις 25 Φεβρουαρίου 2017.

Στις 22:03 χθες το βράδυ, άγνωστος επικοινώνησε με την ιστοσελίδα zougla.gr, προειδοποιώντας για την έκρηξη βόμβας στην είσοδο των γραφείων Eurobank στην οδό Σανταρόζα 7 στο κέντρο της Αθήνας. Έδωσε χρονικό περιθώριο 35 λεπτών επισημαίνοντας πως «δεν είναι φάρσα». Από την Αστυνομία αποκλείστηκε έγκαιρα το τετράγωνο και διακόπηκε η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου από την διασταύρωσή της με την οδό Αιόλου, και στην οδό Πανεπιστημίου από το ύψος της οδού Χαριλάου Τρικούπη, ενώ εξέτασαν αν υπήρχαν άτομα στο κτίριο.

Σε μια εσοχή, κοντά στην είσοδο του κτιρίου εντοπίστηκε ένα ύποπτο σακίδιο πλάτης.  

Πράγματι στις 22:38 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη, η οποία έγινε αντιληπτή σε πολλές περιοχές της Αττικής, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημιές σε κτίρια της περιοχής όχι όμως τραυματισμούς. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, στελέχη του οποίου μετά από το απαιτούμενο χρονικό διάστημα ασφαλείας πλησίασαν για να περισυλλέξουν υπολείμματα της βόμβας. Από τα πρώτα ευρήματα διαπιστώνουν πως πρόκειται σαφέστατα για ωρολογιακό μηχανισμό, πιθανότατα χρονοδιακόπτη, εκρηκτική ύλη περίπου 3 κιλών (ζελατινοδυναμίτιδα, ΤΝΤ, ίσως και ANFO). Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε μεταλλικό φορέα.

Οι αστυνομικοί έχουν την μαρτυρία ατόμου, πως το σακίδιο αφέθηκε από τον συνεπιβάτη μοτοσυκλέτας, στην οποία επέβαιναν δύο άτομα. Στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα επιχειρήσουν να εντοπίσουν υλικό από κάμερες ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, που ενδεχομένως έχουν καταγράψει του δράστες. 

Κλειστή παραμένει και σήμερα η Πανεπιστημίου από Αμερικής. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτό: Ευρωκίνηση

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis