Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:00 | 18/12/2018

Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία για τον εντοπισμό των δραστών της βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας χρησιμοποίησαν τη φράση «τέλεια έκρηξη» για να περιγράψουν το τρομοκρατικό χτύπημα. Ο ορισμός «τέλεια» αποδίδεται στο γεγονός ότι τα υλικά έχουν εξαϋλωθεί, κάτι που υποδηλώνει έμπειρους τρομοκράτες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Αρχές κάνουν λόγο για ολική επαναφορά της τρομοκρατίας με ένα επικίνδυνο χτύπημα. Παράλληλα, μιλούν για ένα επαγγελματικό χτύπημα, που είχε μελετηθεί στην κάθε του λεπτομέρεια.

[custom:google-ads]

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το γεγονός πως οι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς είχαν κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Υπενθυμίζεται, ότι από χθες το πρωί ήδη, η Αντιτρομοκρατική έχει στρέψει την προσοχή της, στην Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (Ο.Λ.Α). Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής, από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συλλέξει, βρίσκουν σημαντικές ομοιότητες με το ισχυρό χτύπημα που έγινε ακριβώς έναν χρόνο νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, στο κτίριο του Εφετείου, επί της οδού Λουκάρεως. 

Αυτοί είναι οι ύποπτοι για το τρομοκρατικό χτύπημα

Σε δύο «γνώριμα» αλλά αταυτοποίητα πρόσωπα στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για το τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛΑΣ, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Οπως προκύπτει από το τμήμα ανάλυσης ήχου και φωνής από το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, δύο διαφορετικά πρόσωπα επικοινώνησαν με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά στο zougla στις 01:55 και στις 01:57 στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα φάνηκαν και τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν τα οποία έγιναν από το κέντρο της Αθήνας.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα. Ο «σγουρομάλλης» και ο «ξανθός». Εφεραν τα επίθετα Τριαντόπουλος και Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017. Το εν λόγω σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας» τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο σπίτι της Πόλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.

Ο «ξανθός» και ο «σγουρομάλλης» θεωρούνται ύποπτοι για τον χτύπημα στον ΣΚΑΪ

Ο «ξανθός» και ο «σγουρομάλλης» θεωρούνται ύποπτοι για τον χτύπημα στον ΣΚΑΪ

Τουλάχιστον επτά άτομα στην ομάδα κρούσης

Επίσης η Αντιτρομοκρατική έχει καταλήξει στην ομάδα κρούσης και επικοινωνίας. Τρία τουλάχιστον άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο μαύρου χρώματος και μάρκας opel corsa, το οποίο βρέθηκε καμένο στα Ανω Πετράλωνα:

Ενας οδηγούσε, το δεύτερο άτομο κάλυπτε και ένα τρίτο τοποθέτησε το σακίδιο έξω από τον ΣΚΑΙ.

Το αυτοκίνητο κατεγράφη από τις κάμερες να περνά μεταξύ 01:40-01:45, αφού έχει τοποθετηθεί η βόμβα στην Εθνάρχου Μακαρίου στο Νέο Φάληρο.

Οι δύο προαναφερθέντες  «σγουρομάλλης» και«ξανθός» φέρεται να έκαναν τα τηλεφωνήματα, ενώ σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική υπήρχαν και άλλα δύο τουλάχιστον άτομα που αποτελούσαν την ομάδα υποστήριξης. Συνολικά δηλαδή στην επιχείρηση μετείχαν τουλάχιστον πέντε με επτά άτομα.

Το χρονικό της βομβιστικής επίθεσης

Η έκρηξη, που έγινε στις 2:30, 45 λεπτά μετά τα δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα σε Zougla και ANT1 στα οποία οι δράστες επέμεναν ότι δεν πρόκειται για φάρσα. Είχαν καλέσει μάλιστα από εμφανές νούμερο και όχι από απόκρυψη για να δείξουν ότι δεν αστειεύονται. 

Ευτυχώς η ΕΛ.ΑΣ. πρόλαβε και εκκένωσε εγκαίρως το κτίριο και ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς. 

Η έκρηξη ωστόσο ήταν ισχυρότατη. Ακούστηκε μέχρι τη Νέα Σμύρνη, ενώ έκανε τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού να μοιάζουν με βομβαρδισμένο τοπίο. Χαρακτηριστικό της έντασης της βόμβας είναι το βίντεο που δείχενει τη στιγμή της έκρηξης.

Τα τζάμια της πρόσοψης έσπασαν, σοβάδες έπεσαν, τα γραφεία στο εσωτερικό υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

Μάλιστα, στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα, άνοιξε κρατήρας. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου.

Η ΕΛ.ΑΣ. χαρακτήριζει το τρομοκρατικό χτύπημα «σοβαρό».

Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μάλιστα, εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος εκτίμησε για τη βόμβα στο ΣΚΑΪ ότι «η ποσότητα της εκρηκτικής ύλης που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά. «Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει». «Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτήριο, ευτυχώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε.

 iefimerida.gr 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis