Βόμβα στο Α.Τ. Ζωγράφου: Ποια οργάνωση εξετάζουν οι Aρχές

ΣΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ Η ΕΛ.ΑΣ.
Βόμβα στο Α.Τ. Ζωγράφου: Ποια οργάνωση εξετάζουν οι Aρχές

Την πιθανότητα να συνδέεται η βόμβα που τοποθετήθηκε χθες απέναντι από το αστυνομικό τμήμα Ζωγράφου, εντός της πανεπιστημιούπολης με παλαιότερα όμοια περιστατικά εξετάζει η Ελληνική Αστυνομία.

Οι αστυνομικοί εικάζουν, σύμφωνα με τον Alpha ότι πίσω από αυτή την ενέργεια ίσως κρύβεται η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα». Την υποπτεύονται, καθώς ένα χρόνο πριν στις 27 Δεκεμβρίου, τοποθετήθηκε μία βόμβα στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στην οδό Σκουφά. Σε εκείνη τη βόμβα οι δράστες είχαν βάλει καρφιά, ενώ όπως έγινε και στην περίπτωση της βόμβας του Ζωγράφου, δεν υπήρχε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Υπενθυμίζεται ότι τότε τραυματίστηκε ο νεωκόρος της εκκλησίας και ένας αστυνομικός. Λίγες ημέρες αργότερα αυτή η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

Η βόμβα που τοποθετήθηκε κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα του Ζωγράφου μοιάζει πάρα πολύ με αυτή στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Στην Αντιτρομοκρατική περιμένουν την προκήρυξη, ωστόσο η ματιά τους πηγαίνει σε αυτή τη συγκεκριμένη οργάνωση, καθώς φαίνεται πως η ενέργειά τους αποτελεί απάντηση στο τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη για τις εκκενώσεις των καταλήψεων, τις εκκενώσεις των καταλήψεων που έχουν γίνει από την αρχή του καλοκαιριού, τα επεισόδια και τις καταγγελλόμενες αυθαιρεσίες της Αστυνομίας στις δύο πρόσφατες επετείους, του Πολυτεχνείου και του θανάτου του Γρηγορόπουλου, καθώς και της πρόσφατης εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης που είχαμε πριν λίγο καιρό.

Σημειώνεται ότι οι απατήσεις αυτές γίνονται εκτός Εξαρχείων, γεγονός που η ΕΛ.ΑΣ. το περίμενε, επειδή τα Εξάρχεια φυλάσσονται και η αστυνομία είναι πια μέσα, πίστευαν ότι θα μεταφερθούν σε γύρω περιοχές.

Σε «κόκκινο» συναγερμό η ΕΛ.ΑΣ. για νέο τρομοκρατικό χτύπημα

Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή κινητοποίησε την πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ που πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων προκειμένου να αξιολογήσουν τα δεδομένα και να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό, αν κριθεί απαραίτητο, του αστυνομικού σχεδιασμού για το κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, ο εμπρησμός επτά οχημάτων στο Κολωνάκι, δυο μόλις ημέρες μετά την προαναγγελία Ρουβίκωνα για επιθέσεις στην περιοχή,  έρχεται να προσθέσει ένα ακόμη «πονοκέφαλο» στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Βέβαια η «αποκέντρωση» εμπρηστικών ενεργειών από ομάδες αντιεξουσιαστών, ήταν κάτι που ανέμεναν αξιωματικοί του σώματος και είχε επισημάνει το Newpost, ιδιαίτερα από την στιγμή που στα Εξάρχεια επιχειρούν, αν και όχι με κανονικές συνθήκες.

Εν αναμονή της προκήρυξης και ο φόβος επόμενου χτυπήματος

Δυο είναι πλέον τα σενάρια που εξετάζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και προκαλούν προβληματισμό. Το πρώτο από αυτά, σχετίζεται με την ανάληψη ευθύνης της ενέργειας ακόμη και αν αυτή ήταν αποτυχημένη, προκειμένου να δείξουν πως η τρομοκρατία στην χώρα είναι παρούσα, άγνωστο όμως παραμένει αν την ευθύνη θα την αναλάβει κάποια παλιά οργάνωση ή κάποια «πρωτοεμφανιζόμενη». Αν δεν συμβεί αυτό, αξιωματικοί του σώματος φοβούνται πως θα ακολουθήσει άμεσα νέο «χτύπημα» ώστε να υπάρξει ανάληψη ευθύνης, που θα περιέχει ενδεχομένως μηνύματα συμπαράστασης για τους προσφάτως συλληφθέντες για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και κατά των εκκενώσεων στις καταλήψεις, το νέο νόμο για το άσυλο στα πανεπιστήμια και αστυνομικές επιχειρήσεις στα Εξάρχεια.

Ήθελαν νεκρούς

Ιδιαίτερο προβληματισμό στα στελέχη της «Κανελλοπούλου» έχει προκαλέσει και το γεγονός ότι οι τρομοκράτες δεν έκαναν προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις Αρχές, κάτι που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα πως ήθελαν νεκρούς πάση θυσία. Η βόμβα- σωλήνας, που είχε τοποθετηθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε απόσταση μόλις 10 μέτρων απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, εντοπίστηκε από τον διοικητή του τμήματος και είχε τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε η έκρηξη να μεταφέρει το ωστικό τμήμα προς την κατεύθυνση του φυλακίου του σκοπού.

Σε περίπτωση έκρηξης, οι συνέπειες για τους διερχόμενους, φοιτητές, πολίτες, αλλά και τους αστυνομικούς, θα ήταν ολέθριες καθώς τα καρφιά θα εκτοξεύονταν με μεγάλη ταχύτητα προς κάθε κατεύθυνση. Ο μηχανισμός που δεν εξερράγη λόγω κάποιου λάθους στην συνδεσμολογία, έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια εντοπισμού δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικού υλικού του κατασκευαστή της ή του ατόμου που την μετέφερε μέσα στο χώρο της Πανεπιστήμιούπολης.

Παράλληλα άνδρες της αντιτρομοκρατικής, ψάχνουν βιντεοληπτικό υλικό, από το σημείο, αναζητώντας το όχημα του μεταφορέα. Κάτι βέβαια που δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς η βόμβα θα μπορούσε να μεταφερθεί και σε έναν σάκο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., εκτιμούν πως οι τρομοκράτες θέλουν νεκρό αστυνομικό, κάτι που θα επιδιώξουν να πετύχουν με κάθε τρόπο, «είτε βόμβα, είτε ακόμη και με πιστόλι, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως η εγχώρια τρομοκρατία είναι παρούσα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

newpost.gr