Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:18 | 21/11/2019

Πώς η χώρα μας παραμένει «πίσω στο σκορ», 22 χρόνια μετά;

Γράφει ο Λάμπρος Δημητρέλος

Όχι, ο τίτλος δεν αναφέρεται σε κάποια ποδοσφαιρική αναμέτρηση. Είναι όμως δηλωτικός της ανωτερότητας του επιπέδου εξοπλισμού που είχαν οι αστυνομικοί του κράτους της Βόρειας Ιρλανδίας (Έθνος του Ηνωμένου Βασιλείου), 22 χρόνια πριν!

Η φωτογραφία απεικονίζει έναν αστυνομικό περιπολίας της Βασιλικής Χωροφυλακής του Όλστερ (στα αγγλικά: Royal Ulster Constabulary, RUC), πίσω στο μακρινό 1997. Ο άνδρας φέρει ατομική θωράκιση (αλεξίσφαιρο γιλέκο) και υποπολυβόλο HecklerandKochMP5. Το εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι πως εν έτει 1997 στο υποπολυβόλο του υπάρχει προσαρμοσμένος τακτικός φακός!

Στην Ελλάδα, εν έτει 2019, παρά το γεγονός ότι έχει επέλθει μια γενικότερη στροφή και αλλαγή στάσης – συμπεριφοράς σχετικά με την ατομική θωράκιση του αστυνομικού περιπολίας, το αλεξίσφαιρο γιλέκο θεωρείται ακόμη είδος πολυτελείας, τόσο λόγω έλλειψης νέων γιλέκων ή ύπαρξης παρωχημένων, όσο και λόγω λανθασμένης νοοτροπίας, ειδικά στην ελληνική επαρχία.

Τι συμβαίνει όμως σχετικά με την προσαρμογή φακών στα όπλα των αστυνομικών; Σύμφωνα με τον ηλικίας 16+ ετών Ν.3169/2003, ο οποίος ρυθμίζει τα θέματα οπλοφορίας και χρήσης όπλων από αστυνομικούς, στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο κατώφλι του 2020, η προσαρμογή φακών στα όπλα απαγορεύεται.

[custom:google-ads]

Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι αγωνιώδη και αυθόρμητα: Πώς θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ένας λ.χ. σκοπός αστυνομικής υπηρεσίας (ο οποίος φέρει εξ’ ορισμού υποπολυβόλο), μία ένοπλη επίθεση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όπως αυτή που έλαβε χώρα κατά του Α.Τ. Αγίας Παρασκευής, πριν από ακριβώς 10 έτη, τον Οκτώβριο του 2019;

Πώς θα μπορέσει να επιχειρήσει στα πλαίσια ενός νυχτερινού μπλόκου σε μια κακώς φωτιζόμενη επαρχιακή οδό, μία Ο.Π.Κ.Ε., αστυνομικοί της οποίας φέρουν εξ’ αντικειμένου υποπολυβόλα;

Είναι γνωστό τοις πάσοι πως δεν υφίσταται διεθνώς καμία τεχνική χρήσης επωμιζόμενου όπλου (όπως το υποπολυβόλο MP5) με ξεχωριστό φακό στο χέρι, καθώς αυτό είναι αδύνατο - διότι για να επωμίσει το όπλο ο χειριστής χρησιμοποιεί και τα δυο του χέρια!

Συμπερασματικά λοιπόν, ή το υποπολυβόλο θα πρέπει να φέρει προσαρμοσμένο τακτικό φακό (όπως αυτό στη φωτογραφία, κάτι το οποίο αποτελεί πάγια πρακτική όλων των προηγμένων κρατών), είτε ο χειριστής του υποπολυβόλου θα είναι «τυφλός» από τη δύση του ηλίου και μετά, άρα αναποτελεσματικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επιπροσθέτως, δε θα μπορούσε κανείς να μην παρατηρήσει πως ο αστυνομικός της Βόρειας Ιρλανδίας, εν έτει 1997(!) φέρει hands-freeακουστικό ασυρμάτου…

Κλείνοντας και για να προλάβω κάποιους που θα βιαστούν να σχολιάσουν πως η RUCήταν μια σχετικά στρατιωτικοποιημένη αστυνομική υπηρεσία, (καθώς αντιμετώπιζε παραστρατιωτικές οργανώσεις όπως ο προσωρινός IRA) και γι’ αυτόν τον λόγο οι άνδρες της εξοπλίζονταν ανάλογα, θέτω το εξής ερώτημα:

Πώς θα έπρεπε να εξοπλίζονται οι αστυνομικοί μιας χώρας όπου η ένοπλη δράση της τρομοκρατίας καλά κρατεί, με επιθέσεις κυρίως κατά αστυνομικών στόχων (αστυνομικών σκοπών & υπηρεσιών που αυτοί φορυρούν, λεωφορείων και αστυνομικών των «ΜΑΤ» κλπ), ενώ το ένοπλο κοινό ποινικό έγκλημα συντελείται κατά συντριπτική πλειοψηφία με τη χρήση στρατιωτικών τυφεκίων της οικογένειας Kalashnikov;

Η απάντηση δική σας…

Πηγές– βιβλιογραφία:

- Wikipedia, the free encyclopedia

- Richard Doherty, The Thin Green Line - The History of the Royal Ulster Constabulary GC

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis