Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 05/08/2018

Σοβαρές καταγγελίας για τα δραματικά λάθη και τις παραλήψεις το βράδυ της 23ης Ιουλίου, στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι, κάνει μιλώντας στον «Θέμα 104,6» και τους Νικήτα Κορωνάκη και Μαρία Κατσή, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών Βασίλης Ντούμας.

Όπως καταγγέλλει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών, το μοιραίο βράδυ, δεν λειτουργούσαν οι ασύρματοι που είχαν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί που επιχειρούσαν διασωστικά στην περιοχή.

[custom:google-ads]

«Οι αστυνομικοί που επιχειρούσαν στην περιοχή, διασωστικά, δεν μπορούσαν να ακουστούν και να ακούσουν. Είχε πέσει το κέντρο διαβιβάσεων. Οι ασύρματοι τους ήταν κωφάλαλοι. Είχαν ασυρμάτους και ήταν διακοσμητικοί», αναφέρει και τονίζει ότι «για μεγάλο διάστημα δεν είχαν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που δρούσαν διασωστικά».

«Μας είπαν ότι βρέθηκαν να διασώζουν ανθρώπους με δική τους πρωτοβουλία. Δεν πήραν από κανέναν εντολές, με αυτοθυσία έσωσαν κάποιους ανθρώπους», σημειώνει ο Βασίλης Ντούμας.

«Θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η προσφορά τους αν υπήρχε καλύτερος συντονισμός», τονίζει.

Όπως λέει ο Βασίλης Ντούμας «ένας αστυνομικός, εντόπισε τον πρώτο νεκρό και με το κινητό του τηλέφωνο ειδοποίησε το ΕΚΑΒ, περίπου 20:00 – 20:30, χωρίς να ξέρει τι θα ακολουθούσε εκείνη την ώρα». 

Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Ένωσης Ειδικών Φρουρών, στα όσα έζησαν οι συνάδερφοι του εκείνο το βράδυ, σημειώνει, «οι εικόνες που αντίκρισαν οι αστυνομικοί θα τους συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Ήταν τραγικές».

Μιλώντας για τις ευθύνες τονίζει ότι «πρέπει να αποτυπωθούν επακριβώς οι ευθύνες. Το μεγάλο λάθος ήταν η έλλειψη συντονισμού. Η αστυνομία είχε διασωστικό ρόλο. Όλοι έπραξαν σύμφωνα με τις εντολές και εκεί είναι ένα γκρίζο σημείο, για το αν ήταν σωτήρια η εντολή να εκτραπούν οι δυο κατευθύνσεις της Μαραθώνος προς το Μάτι. Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι δόθηκαν λάθος κατευθύνσεις».

Τέλος σχολιάζοντας την παραίτηση του Νίκου Τόσα, αναφέρει «η παραίτηση του θεωρήθηκε από την αρχή αυτονόητη. Θα έπρεπε να συνοδευτεί και από μια συγνώμη και να μην μείνει μια εικόνα ότι δεν κάναμε λάθη. Η συγνώμη νομίζω ότι θα είναι ένα κενό που θα κουβαλάει σε ολόκληρη τη ζωή του». 

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη 

 

 

protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis