Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:58 | 28/12/2020

Όταν μιλάς με έναν αστυνομικό, και ειδικά όταν αυτός εκπροσωπεί ένα μεγάλο τμήμα των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως είναι οι ειδικοί φρουροί, είσαι λίγο «μαγκωμένος». Στην αρχή…

Περιμένεις οι απαντήσεις του να είναι κοφτές, λιγόλογες, χωρίς αιχμές και, κυρίως, δεν περιμένεις να είναι άμεσες.

Με τον κ. Βασίλη Ντούμα, Πρόεδρο του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, διαπιστώσαμε ότι η άποψη που είχαμε, η προκατάληψη ίσως, δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Άμεσος, χωρίς «στρογγύλεμα» στις απαντήσεις του και αιχμηρός, απάντησε σε όλα, έστειλε μηνύματα και, κυρίως, «τράβηξε την κουίντα», ώστε να δούμε λίγο τι κρύβεται πίσω από τους τύπους με τη μπλε στολή και το βλοσυρό ύφος…

Στην αποκλειστική του συνέντευξη στο Lawandorder.gr ο κ. Ντούμας ανέφερε ότι υπάρχουν τμήματα στην Αθήνα και τμήματα ασφαλείας τα οποία κλείνουν τη νύχτα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό. Τόνισε, επίσης, πως αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό το πρόβλημα θα υπάρξουν αστυνομικές υπηρεσίες οι οποίες θα κλείνουν και πρωί.

Επεσήμανε ότι οι ειδικοί φρουροί δεν έχουν λάβει ρεπό εδώ και αρκετούς μήνες ενώ, αναφορικά με το μισθολογικό τους ζήτημα, εξέφρασε το παράπονό του για τη διαχρονική, όπως είπε, αδιαφορία της επίσημης πολιτείας στο να αναγνωρίσει την προσφορά του αστυνομικού σώματος: «Εμείς έχουμε υπομονή αλλά η υπομονή έχει και τα όριά της. Σιγά-σιγά χτίζεται ένα κλίμα αντίδρασης, αρχίζουν οι πρώτες επιπτώσεις από την αδιαφορία αυτή να μας ακουμπούν», είπε με νόημα ο κ. Ντούμας, προειδοποιώντας ουσιαστικά την πολιτική ηγεσία για επερχόμενες «κινητοποιήσεις».

Χαρακτηριστική, επίσης, του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της αστυνομίας είναι η φράση του για τους αστυνομικούς που «φοράνε γραβάτα». Για εκείνους δηλαδή οι οποίοι δεν βρίσκονται σε μάχιμες υπηρεσίες αλλά έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια υψηλών ή και όχι τόσο… υψηλών προσώπων. «Όλοι οι υπουργοί μόλις αναλαμβάνουν, την πρώτη μέρα, εξαγγέλλουν ότι θα διώξουν αυτό τον κόσμο από τα “ελίτ” πρόσωπα. Όσοι το κάνανε, στη μέση της διαδρομής το παράτησαν και όσοι προσπάθησαν να το ολοκληρώσουν, σε ένα δύο τρεις μήνες αυτοί επανέκαμψαν» αναφέρει ο κ. Ντούμας.

Ελλείψεις, σύμφωνα με τον ίδιο, εντοπίζονται και στο θέμα του εξοπλισμού. Παρά τις πρόσφατες προμήθειες περιπολικών, συνεχίζουν να κυκλοφορούν οχήματα τα οποία όχι μόνο είναι «φορτωμένα» με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση που «παίρνουν φωτιά στη μέση του δρόμου». Ακόμα και οι ασύρματοι -όπως υπογραμμίζει- βρίσκονται σε κακό χάλι, με αποτέλεσμα η επικοινωνία μεταξύ των αστυνομικών αλλά και με τους επιτελείς να είναι πολύ δύσκολη. Και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε ζήτημα ζωής ή θανάτου.

Ιδιαίτερα σημαντική και αποκαλυπτική είναι η αναφορά του κ. Ντούμα στα Εξάρχεια, στην κατάσταση που επικρατούσε και στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα. «Έχει τελειώσει η κατάληψη», λέει αναφερόμενος στην Πλατεία Εξαρχείων. «Σταμάτησαν να είναι μοναδικοί θαμώνες, όχι  οι μπαχαλάκηδες, γιατί οι μπαχαλάκηδες ήταν το προκάλυμμα της περιοχής των Εξαρχείων. Εκεί μέσα λειτουργούσαν, με την προκάλυψη αυτή και την ασπίδα, κάθε λογής κακοποιοί και εγκληματίες».

Και συνεχίζει με ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις: «Έχει αποδειχθεί από συλλήψεις ότι εκεί πωλούνταν όπλα. Διακινούνταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και υπήρχαν γιάφκες εγκληματιών. Δεν αποτελεί πλέον καταφύγιο όσων βγαίνουν και καίνε, γι’ αυτό και δεν καίνε τώρα και δεν σπάνε». Και σε αυτό τη σημείο τονίζει την προσφορά της ομάδας ΔΡΑΣΗ, η οποία ανασυστάθηκε πρόσφατα, στο να μην υπάρχει «η ατραξιόν του καμένου λεωφορείου».

Τέλος, ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών τονίζει κατηγορηματικά ότι «εμείς δεν θέλουμε να αλλάξουν οι ρόλοι στα Εξάρχεια, να φύγουν οι μπαχαλάκηδες και να καταλάβει τη θέση τους η αστυνομία. Εμείς θέλουμε εκεί να λειτουργούν οι πολίτες. Δεν θέλουμε να είναι μία περιοχή κυανόκρανων.»

Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Ντούμα να μας κάνει μία ανάλυση της κατανομής της εγκληματικότητας στην Αττική: «Το κέντρο της Αθήνας έχει το trafficking, έχει το παρεμπόριο. Αυτό το υποστηρίζουν δεκάδες φυλές αλλοδαπών», μας λέει και συνεχίζει: «Η Δυτική Αττική έχει το ισχυρό έγκλημα: ληστείες, διαρρήξεις, εμπόριο όπλων και ναρκωτικά. Βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, τα λυμαίνονται οι ληστές και οι διαρρήκτες, γιατί εκεί υπάρχει αντικείμενο και πλούτος».

Και όταν τον ρωτήσαμε που θα κάνουν γιορτές οι αστυνομικοί, η απάντησή του ήταν κοφτή: «Στο δρόμο!». Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει, ότι έχουν αποκλίνει του ρόλου τους που είναι η αστυνόμευση, θα βάλουν πλάτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και αναφορικά με τους παραβάτες των μέτρων, ο κ. Ντούμας λέει πως «δεν θα υπάρχει πιο άχαρος ρόλος στις γιορτές, από τον αστυνομικό να παρεμβαίνει στην οικογενειακή ή όποια εορτή ή συνεύρεση κάτω από το άσυλο της οικογένειας».

Από τη συζήτησή μας δεν μπορούσε να λείψει και η αστυνομική βία. Ο Πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών, χωρίς να μασήσει τα λόγια του αναφέρει πως «πρέπει να δούμε και την αστυνομική βία που όντως πολλές φορές υπερβαίνει τα όρια, αλλά πρέπει να δούμε και τον κομματισμό». Και συνεχίζει: «Εξυπηρετεί όλες τις παρατάξεις να βαφτίζουν όλα τα θέματα αστυνομικά για να εκφεύγουν των πολιτικών/κομματικών ευθυνών. Κάθε ενέργεια του αστυνομικού, κάθε πράξη του αστυνομικού είναι γιατί η Βουλή, οι βουλευτές αποφάσισαν, ψήφισαν. Να μην στοχοποιείται ο αστυνομικός, ούτε η οικογένειά του και να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους εκείνοι που αποφασίζουν

Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης, και αφού ευχηθήκαμε στον κ. Ντούμα και σε όλους τους συναδέλφους του να έχουν «Καλές υπηρεσίες» διαπιστώσαμε το πολύ απλό, που είναι όμως ταυτόχρονα και εξαιρετικά δύσκολο να αντιληφθούν ορισμένοι… Οι αστυνομικοί, είναι άνθρωποι όπως όλοι μας, με τις ευαισθησίες τους, με τις ανάγκες τους, με τα ελαττώματα και τα προτερήματά τους.

Από εμάς, τους πολίτες, περιμένουν να τους σεβόμαστε, όπως και εμείς περιμένουμε να μας σέβονται.

Από τους πολιτικούς περιμένουν την στήριξη, υλική, ηθική και σε υποδομές, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο στο κοινωνικό σύνολο.

Και σίγουρα δεν είναι «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι». Μας ζητούν κάθε φορά που το ακούμε ή το λέμε, να σκεφτόμαστε τους συναδέλφους τους που έφυγαν από το σπίτι τους για να πάνε στην υπηρεσία τους και τελικά, στις μάνες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, επιστράφηκε μία διπλωμένη ελληνική σημαία και ένα παράσημο μέσα σε κουτί.

Γιατί προσπάθησαν, όπως ακριβώς έχουν ορκιστεί να κάνουν, να σώσουν την ζωή ή την περιουσία κάποιου από εμάς…

Ηλίας Ψυχογιός

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis