Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:59 | 23/05/2021
Ο αμφιλεγόμενος νόμος που πρότεινε η κυβέρνηση Μακρόν πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη τη Γαλλία. Πολλοί ανέφεραν ότι ο συγκεκριμένος νόμος ενισχύει την αστυνομική αυθαιρεσία και βιαιότητα.
Γαλλικό δικαστήριο απέρριψε βασικό άρθρο του αμφιλεγόμενου νόμου που απαγορεύει σε πολίτες να κινηματογραφούν αστυνομικούς εν δράσει και να μοιράζονται τα βίντεο αυτά στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, το Συνταγματικό Δικαστήριο κατέληξε στο ότι το άρθρο έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα της Γαλλίας.
 
Πρόκειται για το άρθρο 24 του νόμου το οποίο καθιστά έγκλημα τόσο τη μαγνητοσκόπηση αστυνομικών εν δράσει όσο και την κοινοποίηση του υλικού. Όσοι κρίνονται ένοχοι καταδικάζονται σε έως και πέντε χρόνια φυλάκιση ή θα τους επιβάλλεται πρόστιμο της τάξης των 75.000 δολαρίων.
 
Οι γαλλικές αρχές υποστηρίζουν ότι αυτή η διάταξη θα προστατεύσει τους αστυνομικούς, οι οποίοι έχουν αντιμετωπίσει απειλές στο διαδίκτυο. Οι επικριτές ωστόσο του νόμου από συνδικαλιστικές οργανώσεις μέχρι ομάδες για τις πολιτικές ελευθερίες υποστηρίζουν ότι θα είναι πλέον πιο δύσκολο να τεκμηριωθεί η αστυνομική βία με το ενδεχόμενο έτσι αυτή να ενισχυθεί.
 
Παρά την εκτεταμένη κριτική ότι η νομοθεσία θα υπονομεύσει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του, η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ενέκρινε τον νόμο τον Απρίλιο με μόνο 33 βουλευτές να καταψηφίζουν το νομοσχέδιο.
Ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί τμήμα ενός μεγαλύτερου νόμου που στοχεύει να επεκτείνει τις αστυνομικές εξουσίες, επιτρέποντας στους αξιωματικούς να χρησιμοποιούν drone για την παρακολούθηση των πολιτών κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης για παράδειγμα.
 
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis