Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:59 | 18/10/2020

Ο Βαλεντίν Ζεντρό είναι ένας γάλλος δημοσιογράφος, 32 χρόνων, που είχε τη «φαεινή ιδέα» να υποδυθεί (με τα πραγματικά στοιχεία του κιόλας) τον αστυνομικό επί εξάμηνο ώστε να αποκαλύψει σε βιβλίο τις παθογένειες της Γαλλικής Αστυνομίας.

[custom:google-ads]

Ο Ζεντρό κατάφερε να εργαστεί ως αστυφύλακας στο Παρίσι, στο βορειοανατολικό 19ο διαμέρισμα, το οποίο θεωρείται «σκληρό» από την άποψη ότι εκεί δρουν συμμορίες νεαρών, μαύρων και Αράβων, γίνεται εμπόριο ναρκωτικών και θάλλει η πορνεία, συνεπώς ο αστυνομικός έχει καθημερινό «τρέξιμο» στη βάρδιά του.

Στο βιβλίο του «Μπάτσος» («Flic»), που κυκλοφόρησε προσφάτως, ο Ζεντρό λέει ότι για να επιχειρήσει σε ένα δύσκολο διαμέρισμα όπως είναι το 19ο τού δόθηκε από το κράτος στολή και όπλο άρον άρον, ύστερα από μόλις τρίμηνη εκπαίδευση. Ετσι βγήκε στην περιπολία ανέτοιμος, λέει. Και εκεί τι είδε;  

Ο συγγραφέας-δημοσιογράφος-αστυφύλακας καταγγέλλει τη νοοτροπία ορισμένων ενστόλων, οι οποίοι αποκαλούν «μπάσταρδους» τους νεαρούς άραβες και μετανάστες συμμορίτες: «Ημασταν περιπολία και περάσαμε μία ομάδα νεαρών. Το σχόλιο των αστυνομικών ήταν: ‘Εδώ είναι οι μπάσταρδοι!’».

Το βιβλίο, όπως ήταν επόμενο, προκάλεσε κάποια εντύπωση στο Παρίσι, καθώς είναι υπόθεση ρουτίνας στον δημόσιο διάλογο οι αντεγκλήσεις για τον ρόλο και τις πρακτικές των αστυνομικών στις σημερινές συνθήκες (που όλο και περισσότερο αφορούν την καταστολή παρά την απλή αστυνόμευση). Ενστολοι κατηγορούνται για κακοποιήσεις μαύρων, αλλά και ένστολοι λιντσάρονται από νεανικές συμμορίες, όπως συνέβη πριν από λίγες ημέρες. 

Ο Ζεντρό τοποθετείται και επιρρίπτει ευθύνες στην Αστυνομία: έχει δύο προβλήματα, λέει, ότι οι πολίτες δεν έχουν και την καλύτερη γνώμη για αυτή, αλλά και ότι το κράτος δεν μπορεί να τη συμμαζέψει. Περιγράφει σκηνές ξυλοδαρμού νεαρών για ασήμαντες αφορμές, συγκάλυψης ενοχοποιητικών για τους αστυνομικούς στοιχείων, κ.ά. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις έχουν επιληφθεί πάντως, και αναμένεται ότι θα τον καλέσουν να καταθέσει λίαν συντόμως.

Είναι αδιαμφισβήτητη η γοητεία που ασκεί στον Ζεντρό το παραδημοσιογραφικό επιτήδευμα της διείσδυσης σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με σκοπό την «έρευνα θεμάτων». Ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ κατά το παρελθόν έγινε υπάλληλος της Toyota σε γραμμή παραγωγής, αλλά και των γνωστών σουπερμάρκετ Lidl. Στην Αστυνομία, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, ουδείς έψαξε το περίεργο παρελθόν του.

Στο «Μπάτσος» οι αστυνομικοί του Ζεντρό κινούνται μεταξύ απογοήτευσης και υπερβάλλοντος ζήλου, μεταξύ κατάθλιψης και φανατισμού. Ωστόσο πιστεύει ότι «οι βίαιοι και ρατσιστές αστυνομικοί είναι μειονότητα». Μέσα στους έξι μήνες που έζησε σαν αστυφύλακας στο 19ο,  από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2019, υπολόγισε ότι από τους 36 συναδέλφους του μόνο οι πέντε είχαν καταφύγει στη βία. «Το πρόβλημα είναι ότι η πλειονότητα καλύπτει πάντα τη μειονότητα. Η αστυνομία δουλεύει με τη λογική της ‘φυλής’, εντός των κόλπων της δεν υπάρχουν προδότες».

Και όσον αφορά τον αντίκτυπο της έκδοσης του βιβλίου του, δεν είναι πολύ αισιόδοξος. Δεν κρίνει ότι με τις σελίδες του κάτι θα αλλάξει: «Αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση έχει πραγματικά τη δύναμη να εξαλείψει τα σάπια μήλα μέσα στο Σώμα» λέει.

www.protagon.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis