Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:14 | 03/07/2019

Στη γερμανική αστυνομία δεν εργάζονται μόνον Γερμανοί αλλά και αλλοδαποί. Οι υπουργοί Εσωτερικών των ομόσπονδων κρατιδίων στα οποία εμπίπτει η αρμοδιότητα της εξασφάλισης της δημόσιας τάξης κάνουν λόγο για σημαντικό «κέρδος».

Ο Γιόζεφ Φούκσα εργάζεται στην Τροχαία στο Μόναχο. Εδώ και μερικά χρόνια έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Ωστόσο, εργαζόταν στη βαυαρική αστυνομία πολύ νωρίτερα, ως Τσέχος υπήκοος. Από το 1993 η αστυνομία στη Βαυαρία αλλά και στη Βάδη-Βυρτεμβέργη δέχεται στο σώμα εργαζομένους με ξένη υπηκοότητα. Οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο κρατιδίων βλέπουν σε αυτό μόνο πλεονεκτήματα.

[custom:google-ads]

Ο Τόμας Στρομπλ, υπουργός Εσωτερικών στο κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, επισημαίνει ότι οι αστυνομικοί με καταγωγή από άλλες χώρες είναι πολύτιμοι για την αστυνομία. «Γνωρίζουν την κουλτούρα άλλων λαών, ενώ οι γνώσεις ξένων γλωσσών είναι πολύ σημαντικό προτέρημα». Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Όλιβερ Μάλχο, επικεφαλής του αστυνομικού συνδικάτου της Γερμανίας, ο οποίος κάνει επίσης λόγο για ένα «ξεκάθαρο πλεονέκτημα».

Γερμανία: Πολύτιμοι οι ξένοι αστυνομικοί

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία έχει αντίθετη άποψη. «Επί της αρχής τέτοιες αρμοδιότητες θα έπρεπε να αναλαμβάνονται μόνο από Γερμανούς» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της κοινοβουλευτικής ομάδας της AfD Ρίχαρντ Γκράπουνερ, ο οποίος πριν γίνει βουλευτής εργαζόταν στην Τροχαία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αστυνομικός συνελήφθη επειδή δεν επενέβη σε ένοπλο περιστατικό

«Είμαι αστυνομικός εκ πεποιθήσεως»

Αυτήν τη στιγμή εργάζονται στην αστυνομία της Βαυαρίας 86 αστυνομικοί που δεν έχουν τη γερμανική υπηκοότητα και 330 στην αστυνομία της Βάδης - Βυρτεμβέργης.

Ο Τσάγκρι Άγκμπαμπα εργάζεται στην αστυνομία του Μάνχαιμ. Είναι 26 ετών και έχει τουρκική καταγωγή. «Μόνο μια φορά ένας ηλικιωμένος κύριος αρνήθηκε να μου μιλήσει επειδή είμαι ξένος», κατά τα άλλα δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ προβλήματα, επισημαίνει. Όπως διηγείται, σε ελέγχους που πραγματοποιεί, Τούρκοι οδηγοί χαίρονται όταν συναντούν παιδί μεταναστών που έχει ενσωματωθεί στη γερμανική κοινωνία και ο οποίος μιλά τη γλώσσα τους. Άλλοι πάλι ζητούν να κάνει τα στραβά ματιά, όταν, για παράδειγμα, έχουν παραβιάσει το όριο ταχύτητας. «Δεν κάνω τα στραβά μάτια. Είμαι αστυνομικός εκ πεποιθήσεως» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν

Ο ίδιος ωστόσο αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι δύσπιστοι απέναντι σε αστυνομικούς ξένης καταγωγής. Το 2017 υπήρξαν ανώνυμες καταγγελίες κατά μιας αστυνομικής σχολής στο Βερολίνο. Συγκεκριμένα διατυπώθηκαν κατηγορίες για ασέβεια και απειθαρχία καθώς και ελλιπείς γνώσεις γερμανικών σε βάρος υποψήφιων αστυνομικών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Ένας ειδικός ερευνητής διαπίστωσε ότι στη συγκεκριμένη σχολή χρειάζονταν εν μέρει όντως σημαντικές διορθώσεις.

Τέτοια προβλήματα πρέπει να λύνονται, λέει ο Άγκμπαμπα. Το ίδιο ισχύει όμως και για τις κατηγορίες κατά αστυνομικών στο κρατίδιο της Έσσης. Εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες έρευνα κατά αστυνομικών λόγω «περιστατικών με ακροδεξιό υπόβαθρο»

Πηγή: Deutsche Welle

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis