Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:28 | 23/02/2019

Μια από τις μεγαλύτερες γερμανικές βιομηχανίες όπλων, η Heckler & Koch, καταδικάστηκε χθες Πέμπτη να καταβάλει πρόστιμο ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες πωλήσεις χιλιάδων τουφεκιών που κατέληξαν στα καρτέλ των ναρκωτικών του Μεξικού.

Δύο πρώην υπάλληλοι της βιομηχανίας καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης με αναστολή. Τρεις άλλοι αθωώθηκαν από δικαστήριο της Στουτγάρδης.

[custom:google-ads]

Η ίδια η κατασκευάστρια όπλων, ο ετήσιος τζίρος της οποίας ανέρχεται σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 3,7 εκατ. ευρώ για την παράνομη πώληση, από το 2006 ως το 2009, περίπου 5.000 τουφεκιών εφόδου G36 σε μεξικανικές Πολιτείες που μαστίζονταν από τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί ένα στρατιωτικό κράνος να σταματήσει μια σφαίρα 50CAL;

Η συνολική αξία αυτών των παράνομων πωλήσεων, που έγιναν με πλαστά πιστοποιητικά εξαγωγών, υπολογίζεται πως ανήλθε σε περίπου 4,1 εκατ. ευρώ.

Κάποια από αυτά τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στους φόνους έξι μεξικανών φοιτητών. Άλλα ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν στις δολοφονίες ακόμη 43 φοιτητών, στην Πολιτεία Ιγουάλα (νότια), τον Σεπτέμβριο του 2014.

Μεξικανοί αστυνομικοί που είχαν σχέσεις με τα καρτέλ υπάρχουν υποψίες ότι διέπραξαν τους φόνους αυτούς, οι οποίοι ξεσήκωσαν σάλο στη χώρα.

Η δίκη της H&K έγινε κατόπιν προσφυγής, το 2010, της οργάνωσης Global Net-Stop The Arms Trade.

Οι αρχές της Γερμανίας χορηγούσαν γενικά άδειες την εποχή εκείνη για εξαγωγές όπλων στο Μεξικό, εξαιρουμένων όμως Πολιτειών όπου γνώριζαν πως υπήρχαν προβλήματα λόγω της δράσης των καρτέλ, της διαφθοράς των τοπικών αρχών, ή καταγγελιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

[custom:google-ads]

Πάνω από 200.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Μεξικό αφότου το κράτος κήρυξε «πόλεμο» στα καρτέλ των ναρκωτικών κι ανέπτυξε τον στρατό στο εσωτερικό για να πατάξει τη δράση των συμμοριών, το 2006. Το 2017, καταγράφηκε αριθμός φόνων-ρεκόρ στη χώρα: 28.711. Το 2018, ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε, κατά προκαταρκτικές εκτιμήσεις.

Πηγή: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis