Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:28 | 27/01/2019

Την εκτίμηση της ότι η έρευνα για το ξέσπασµα ακροδεξιάς βίας στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία θα βγάλει… λαγούς εκφράζει σε συνέντευξή της στο «Εθνος της Κυριακής» η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Oλγα Γεροβασίλη. Για να καταλάβει την ένταση της προσπάθειας εισβολής στο Κοινοβούλιο µίλησε κατ’ ιδίαν, όπως λέει, µε τους άνδρες των ΜΑΤ που βρίσκονταν στα σκαλοπάτια της Βουλής, οι οποίοι της µετέφεραν ότι οι επιθέσεις ήταν πρωτόγνωρες. Η κυρία Γεροβασίλη τονίζει ότι υπήρχαν καθοδηγητές και υποκινητές, προσθέτοντας ότι «όλα τα δεδοµένα έχουν συγκεντρωθεί µε καταθέσεις», ενώ κατακεραυνώνει τη στάση του προέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που «δεν ψέλλισε τις λέξεις “ακροδεξιός” και “ακροδεξιά βία”».

[custom:google-ads]

Αναφορικά µε τα επεισόδια στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία είπατε ότι υπήρξε απόπειρα εισβολής στη Βουλή. Θεωρείτε ότι υπήρχαν καθοδηγητές ή ενορχηστρωτές του σχεδίου οργανωµένων επιθέσεων στο Κοινοβούλιο και ποιοι θα µπορούσαν να είναι αυτοί;

Υπάρχουν γεγονότα, µαρτυρίες και ηχητικά ντοκουµέντα τα οποία µιλούν από µόνα τους. Την πρωτοφανή προσπάθεια εισβολής κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής και εγώ, περιέγραψαν ο φρούραρχος της Βουλής µε αναλυτική έκθεση και η Αστυνοµία µε ανακοίνωση. Συνάντησα και µίλησα µε τους άνδρες των ΜΑΤ, που όλοι είδαµε ότι δέχθηκαν συνεχόµενες επιθέσεις από τάγµατα εφόδου στα σκαλοπάτια της Βουλής. Οι ίδιοι ήταν που περιέγραψαν οργανωµένη ακραία βία, µε επαναλαµβανόµενες εφόδους και υποχωρήσεις. Είναι αστυνοµικοί που βρίσκονται χρόνια στον δρόµο και αυτοί χαρακτήρισαν το γεγονός πρωτόγνωρο, µε βία, µε µίσος και µε χυδαίες φραστικές επιθέσεις. Υπήρχαν καθοδηγητές και υποκινητές.

Όλα τα δεδοµένα έχουν συγκεντρωθεί µε καταθέσεις, µαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό και συντάσσονται οι αντίστοιχες δικογραφίες στην Αθήνα και στη Βόρεια Ελλάδα. Μπροστά σε αυτό το σκηνικό η στάση της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι προκλητική. Ούτε µία λέξη δεν είπε για τα απειλητικά µηνύµατα, για τη στοχοποίηση εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, για τις εµπρηστικές επιθέσεις στα σπίτια βουλευτών, για όλη αυτή την προσπάθεια τροµοκράτησης.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν ψέλλισε τις λέξεις «ακροδεξιά», «ακροδεξιός» και «ακροδεξιά βία», παρά µόνο κατέφυγε στο γενικόλογο κλισέ για «βία απ’ όπου κι αν προέρχεται», «ψαρεύοντας» για άλλη µία φορά ακροδεξιά. Φυσικά δεν θέλω να αδικήσω τον κ. ∆ένδια, που στάθηκε µε αξιοπρέπεια. Αντίθετα, από άλλους ακούσαµε απίστευτα ευφυολογήµατα όπως ότι «οι ακροδεξιοί δεν χρησιµοποιούν κόκκινη µπογιά» και άλλα ευτράπελα.

Είδαµε βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγό δίπλα από οµάδες που προκαλούσαν επεισόδια στο Σύνταγµα. Θεωρείτε ότι θα οδηγηθούν ή πρέπει να οδηγηθούν στη ∆ικαιοσύνη στελέχη της Χρυσής Αυγής;

Οπως σας είπα, οι δικογραφίες που συντάσσονται θα είναι πλούσιες και η ∆ικαιοσύνη θα κάνει το έργο της. Εκτιµώ ότι η έρευνα θα βγάλει λαγούς! Στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποστηρίξει τη θέση περί κατάργησης της χρήσης χηµικών στις διαδηλώσεις. Στη δηµοκρατία ο ρόλος της Αστυνοµίας είναι να προστατεύει τους πολίτες σε αντίθεση µε το αυταρχικό κράτος, που προτείνει η Νέα ∆ηµοκρατία, µε ρόλο µόνο κατασταλτικό. Στη δηµοκρατία ο ρόλος της Αστυνοµίας πρέπει να είναι κυρίως προληπτικός και να αντιµετωπίζει τις έκνοµες ενέργειες µε βάση τις αρχές της αναγκαιότητας, της αναλογικότητας και της καταλληλότητας.

Σε ένα συλλαλητήριο, που κάποιοι προβαίνουν σε παράνοµες ενέργειες, η Αστυνοµία έχει την ευθύνη να δράσει µε τρόπο που ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις, πάντα µε στόχο την προστασία των πολιτών. Τα δακρυγόνα είναι το ύστατο µέσο στο πλαίσιο των αρχών που προανέφερα.

[custom:google-ads]

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο και ποιο το πιο εύκολο πράγµα για την πρώτη γυναίκα υπουργό Προστασίας του Πολίτη;

Είναι αλήθεια ότι αντιµετώπισα αρκετές δυσκολίες σε µια θέση µε περίπλοκες και ιδιαίτερες προκλήσεις. Αλλά, δεν ξέρω, ίσως να είχε ενδιαφέρον να τους ρωτούσατε και το αντίστροφο: Εάν εγώ τους δυσκόλεψα επειδή είµαι γυναίκα Ξέρετε ότι αυτά τα χρόνια από τις διαφορετικές θέσεις ευθύνης βρέθηκα να υπηρετώ το έργο της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που κλήθηκε να αντιµετωπίσει µεγάλες δυσκολίες και στο κοινωνικό περιβάλλον, και στο οικονοµικό. Και τα κατάφερε. Οι δυσκολίες εναλλάσσονταν µε ικανοποίηση µε µικρές και µεγαλύτερες επιτυχίες, µε κυρίαρχη την επίτευξη του στόχου της εξόδου από τα µνηµόνια.

Πολλά έχουν γραφτεί για τη «συγκατοίκησή» σας µε την κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Πώς είναι οι σχέσεις σας;

Με την κυρία Παπακώστα αντιµετωπίζουµε κοινές προκλήσεις, συχνά µε διαφορετική οπτική γωνία, αλλά έχουµε άριστη και ειλικρινή συνεργασία. Είµαστε προσηλωµένες στον κοινό προγραµµατικό στόχο, πιστεύουµε στη συνεργασία και ότι αυτό είναι µονόδροµος για να παραχθεί αποτελεσµατικό έργο. Όντως, κατά καιρούς έχουν γραφτεί διάφορα περί δύσκολης συγκατοίκησης, που οµολογουµένως ήταν ιδιαίτερα διασκεδαστικά.

Έχετε παρακολουθήσει προσωπικά την υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Η διαρροή του πορίσµατος από την Ε∆Ε προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, πολλές εκ των οποίων και στο εσωτερικό της Αστυνοµίας. Ποια η άποψή σας;

Ήταν ένα γεγονός που µας συγκλόνισε όλους και είναι απαίτηση της κοινωνίας η πλήρης διερεύνηση και η απόδοση ευθυνών. Από την πρώτη στιγµή δήλωσα ότι τίποτα δεν θα πέσει κάτω και το εννοούσα. Εννοούσα δηλαδή ότι τα πειθαρχικά όργανα της Αστυνοµίας θα ολοκλήρωναν σε εύλογο χρόνο τον έλεγχο χωρίς την πιθανότητα παρέµβασης ή συγκάλυψης. Η Ελληνική Αστυνοµία το χρωστάει στον εαυτό της, στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου, στους συνοδοιπόρους του και φυσικά στην κοινωνία.

Συχνά ξεσπά πολιτική αντιπαράθεση για τα Εξάρχεια, µε την αξιωµατική αντιπολίτευση να κατηγορεί την Αστυνοµία ότι η περιοχή αποτελεί «άβατο». Τι απαντάτε στις αιτιάσεις;

Τα Εξάρχεια είναι µια ζωντανή περιοχή που σφύζει από κίνηση και ζωή όλες τις ώρες της ηµέρας. Υπάρχουν προβλήµατα τα οποία προσπαθούµε να αντιµετωπίσουµε οργανωµένα και µεθοδικά. Σας θυµίζω την εξάρθρωση µεγάλων κυκλωµάτων εµπορίας και διακίνησης ναρκωτικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επιχειρήσεις που αντίστοιχες δεν είχαν γίνει τα προηγούµενα 25 χρόνια, όπως λένε οι ίδιοι οι αστυνοµικοί.

Αυτοί που σήµερα µας κατηγορούν θα πρέπει να αναλογιστούν ποια ήταν επί δεκαετίες η συνεργασία τους µε τις δηµοτικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών, τι δράσεις έκαναν προληπτικά και αποτρεπτικά. ∆εν υπάρχουν άβατα, υπάρχουν προβλήµατα. Κάποιοι τελευταίως αποφάσισαν να βάλουν «καινούργιες» εικόνες στο οπτικό τους πεδίο. Ανακάλυψαν ότι υπάρχουν Εξάρχεια, ότι υπάρχει Οµόνοια, ότι υπάρχει πλατεία Βικτωρίας, ότι υπάρχουν χηµικά, ότι υπάρχει έγκληµα και παραβατικότητα και άλλα. Και τα παρουσιάζουν ως πρωτόγνωρα, ότι εµφανίστηκαν από την ηµέρα ανάληψης της κυβέρνησης από την Αριστερά. Είναι αλήθεια εντυπωσιακό!

Πηγή:  ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis