Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:49 | 02/05/2015

«Το λέω εξαρχής. Καμία χώρα (κι όχι μόνο η Ελλάδα) δεν έπρεπε να εισέλθει σε ένα τόσο σαθρά δομημένο κοινό νόμισμα -ιδίως σε μία χώρα βαθιά ελλειμματική όπως η δική μας. Παράλληλα, κι εδώ πάλι συμφωνώ, άλλο το να λες ότι δεν έπρεπε να μπεις και άλλο το επιχείρημα ότι πρέπει να βγεις. Για να το πω διαφορετικά, το μονοπάτι που μας οδήγησε εντός της ΟΝΕ δεν υπάρχει πια -αν προσπαθήσουμε να κάνουμε όπισθεν θα βρεθούμε προ δυσάρεστου απροόπτου...»

Αυτά δηλώνει μεταξύ άλλων πολλών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», στην οποία απαντά για το εάν η Ελλάδα μπορεί χωρίς νέο δάνειο, αλλά και για το δίλημμα «αν είχατε να διαλέξετε ανάμεσα στο πιστωτικό γεγονός (μη καταβολή δόσης) και στο πολιτικό γεγονός (μη καταβολή μισθών και συντάξεων) τί θα επιλέγατε».

Μπορεί η Ελλάδα χωρίς νέο δάνειο;

«Ασφαλώς και μπορεί» απαντά ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Μία από τις προϋποθέσεις όμως είναι μία σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους».

Μη καταβολή δόσης ή καταβολή μισθών -συντάξεων;

«Πασχίζουμε για μια συμφωνία που θα αναιρέσει αυτό το καταστροφικό δίλημμα» λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Νέο μνημόνιο και Νέο Σχέδιο

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά και στο ερώτημα εάν πάμε για νέο μνημόνιο. «Το ζητούμενο είναι η συμφωνία να καταστήσει το ελληνικό δημόσιο χρέος και την ελληνική οικονομία ξανά βιώσιμη.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκπονούμε το Νέο Σχέδιο για την Ανάπτυξη και Ανάκαμψη της Ελλάδας -ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό όραμα για τη μόνιμη έξοδο από την κρίση μιας Ευρώπης που εξελίσσεται. Το νέο αυτό σχέδιο θα το παρουσιάσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το κλίμα στη Ρίγα

Όσο για τις βαριές κατηγορίες, τους χαρακτηρισμούς «χαρτοπαίκτης», «τυχοδιώκτης», «ερασιτέχνης» που του αποδόθηκαν από ορισμένους εκ των ευρωπαίων ομολόγων του, ο Γιάνης Βαρουφάκης σχολίασε: «Θα ήταν πράγματι βαριές αν είχαν εκστομιστεί. Δεν εκστομίστηκαν όμως! Το κλίμα στο Eurogroup της Ρίγα ήταν, σε προσωπικό επίπεδο, πολιτισμένο. Σε πολιτικό επίπεδο, βέβαια, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με μία εχθρότητα που ξένισε ακόμη και ιθύνοντες της Ε.Ε.

Κρατήστε όμως αυτό: Η εν λόγω εχθρότητα δεν στράφηκε ούτε κατά εμού ούτε κατά της κυβέρνησης. Δημιουργήθηκε και εκφράστηκε κόντρα στον ελληνικό λαό που εξακολουθεί, σε πείσμα των πολιτικών των μνημονίων, να υποστηρίζει την κυβέρνηση μας».

Η υποβάθμιση και ο Τσακαλώτος

Τί λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την υποβάθμιση του στην ομάδα διαπραγμάτευσης; «... Όσο για την Πολιτική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, που λειτουργούσε από την αρχή και τώρα και τώρα απλά θεσμοθετήθηκε επισήμως, τελεί υπό τη δική μου ευθύνη, με τον φίλο και σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει τον συντονισμό με άλλα όργανα (π.χ. το κόμμα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα, το Υπουργικό Συμβούλιο, τις ομάδες που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια). Αναβάθμιση έγινε. Όλων μας. Η φήμη ότι υποβαθμίστηκα και αντικαταστάθηκα στη διαπραγματευτική διαδικασία είναι καταδικασμένη να φθίνει όσο εκτίθεται στο φως της αλήθειας».

Σόιμπλε: Ένας σημαντικός πολιτικός αντίπαλος

Όσο για την άποψη του Γιάνη Βαρουφάκη για τον Σόιμπλε ότι είναι διανοούμενος -ενώ, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Εφημερίδας των Συντακτών στους οποίους παραχώρησε τη συνέντευξη, μάλλον με κυνικό λογιστή μοιάζει, χωρίς κοινωνικές ευαισθησίες, δηλαδή με φανατικό φιλελεύθερο- ο ΥΠ.ΟΙΚ. απαντά: «Από οικονομικής θεωρητικής πλευράς, ο κ. Σόιμπλε μόνον ως 'ορντολίμπεραλ' μπορεί να χαρακτηρισθεί -μία σχολή οικονομικής σκέψης καθαρά γερμανική, που συνδυάζει τον φιλελευθερισμό, την προσήλωση σε προαποφασισμένους 'κανόνες' και την ιδέα μιας κοινωνικής οικονομίας, πάντα στο πολιτικό πλαίσιο της Χριστιανοδημοκρατίας.

Γενικότερα, θα διαφωνήσω μαζί σας ως προς την ποιότητα του ανδρός. Ο κ. Σόιμπλε έχει σκεφτεί βαθιά και έχει συμμετάσχει ο ίδιος, με μπρίο, στις διαμάχες για τη δόμηση της Ευρώπης. Διαφωνώ έντονα μαζί του, όμως δεν θα συνταχθώ με οποιονδήποτε μειώνει έναν τόσο σημαντικό πολιτικό μου αντίπαλο».

Εξάρχεια και σε μία εβδομάδα θα με έχουν πετάξει από την κυβέρνηση

Τί σχολιάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε σχέση με ορισμένα δημοσιεύματα που τον έφεραν να λέει στους νεαρούς στα Εξάρχεια ότι το πολύ σε μία εβδομάδα θα με έχουν πετάξει έξω από την κυβέρνηση»;

«Αυτό που είπα είναι το εξής: Εγώ δεν είμαι πολιτικός, είμαι ξένο σώμα στην πολιτική».

 

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών, thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis