Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:26 | 18/10/2018

Σε… έκθεση βιβλίου με επισήμους σε βιβλιοπωλείο της Σταδίου, σε στατική φύλαξη στην Πρεσβεία της Αυστραλίας, στο Λόφο Φιλοπάππου, σε περιπολία στην Πατησίων και στην Πλατεία Καραϊσκάκη βρίσκονταν οι πιο κοντινές ομάδες ΔΙ.ΑΣ., την κρίσιμη χρονική στιγμή της επίθεσης στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας.

[custom:google-ads]

Η καθυστέρηση εκτίμησης της κατάστασης και ο χρόνος ανταπόκρισης έχουν προκαλέσει την έντονη δυσφορία της πολιτικής και αστυνομικής ηγεσίας, με τη διαπίστωση πως ενώ η επίθεση εκδηλώθηκε στις 20:28, η πρώτη διαβίβαση για συνδρομή έγινε 12 λεπτά μετά, στις 20:40.

Η πρώτη ομάδα ΔΙ.ΑΣ. που έφθασε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, μεταξύ 20:45 και 20:47, ήταν αυτή που βρισκόταν στην Πλατεία Καραϊσκάκη. Οι υπόλοιπες που βρίσκονταν η μία σε στατική φύλαξη στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην οδό Χρήστου Μέξη, άλλη στο Λόφο Φιλοπάππου, μία τρίτη στη συμβολή των οδών Καπνικαρέας και Ερμού, και μία ακόμη κινούνταν στη συμβολή των οδών Αγίου Μελετίου και Πατησίων, έφθασαν σε χρόνο πέρα του 20λεπτου από την επίθεση.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε στο Policenet.gr όλους τους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. που προήχθησαν

«Διατάξτε ΕΔΕ στους εαυτού σας»

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση, που καλείται να διερευνήσει τις αιτίες της μηδενικής αντίδρασης της Αστυνομίας, της καθυστερημένης άφιξης αστυνομικών δυνάμεων στο τμήμα, της ανυπαρξίας προσαγωγών ή συλλήψεων, προκάλεσε την αντίδραση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών.

Το συνδικαλιστικό σωματείο κάνει λόγο για έλλειψη πολιτικής βούλησης, η οποία έχει αποθρασύνει «τους «γνωστούς και φίλους», οι οποίοι εκτελούν με επιτυχία την αποστολή τους για αποσταθεροποίηση, διάλυση του κοινωνικού ιστού, απαξίωση των αρχών, εξευτελισμό των θεσμών, καταβαράθρωση των αξιών, φορώντας μάλιστα τον ιδεολογικοπολιτικό μανδύα των τάχα αναρχικών ριζοσπαστών».

Οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν πως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία αντιμετώπισης της παθογένειας από την αστυνομική ηγεσία, η οποία αναλώνεται στις διαταγές Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων.

«Επειδή ακόμα πιστεύουμε ότι ζούμε στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας που γέννησε τη Δημοκρατία, διάνθησε τα δημοκρατικά ιδεώδη και όχι στην εμπόλεμη ζώνη της Βαγδάτης και της Συρίας, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έστω και την ύστατη ώρα σε έναν ειλικρινή διάλογο για ένα μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό ώστε να εκλείψουν τα φαινόμενα τυφλής βίας. Επιτελούς πράξτε τα αυτονόητα!!!

Αν δεν μπορείτε…. διατάξτε ΕΔΕ στους εαυτού σας!!!», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Στο πλαίσιο της ΕΔΕ, απάντηση σε πολλά από τα εύλογα ερωτήματα θα δώσει η απομαγνητοφώνηση των διαβιβάσεων, οι καταθέσεις των επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν στην περιοχή και το υλικό από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων.

 

«Θέλουν να μας κάψουν ζωντανούς»

Οι αστυνομικοί υπάλληλοι της Θεσσαλονίκης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου καταγγέλλοντας τις μεγάλες ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και τη στελέχωση των υπηρεσιών, την ώρα που οι κουκουλοφόροι «θέλουν να τους κάψουν».

«Στη Θεσσαλονίκη έχουμε οχήματα με… 800.000 χιλιόμετρα, το 1/3 των δικύκλων της Αμεσης Δράσης είναι ακινητοποιημένο λόγω ελλιπούς συντήρησης, δεν έχουν αντικατασταθεί οι στολές των δικυκλιστών, κάτι που έπρεπε να γίνει από το 2016, και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα τα μοιράζουμε ο ένας στον άλλον στην αλλαγή βάρδιας. Από την άλλη, δεκάδες είναι οι αποσπάσεις αστυνομικών σε νησιά για την κάλυψη αναγκών που έχουν προκύψει με το μεταναστευτικό, ενώ από το σύνολο των 5.500 αστυνομικών του νομού, οι 450 απασχολούνται καθημερινά στη φύλαξη αστυνομικών τμημάτων και σταθερών στόχων», είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης, προσθέτοντας ότι, συνολικά, οι κενές οργανικές θέσεις ανέρχονται σε 350. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στο Αστυνομικό Τμήμα Λευκού Πύργου υπηρετούν 250 αστυνομικοί, από τους 370 που απαιτούνται και όλα τα κρατητήρια στα αστυνομικά τμήματα του νομού είναι υπερπλήρη.

 

Κρατητήρια-«αποθήκες ψυχών»

«Πέρυσι είχαμε 5.000 συλλήψεις αλλοδαπών και φέτος 11.000, με αποτέλεσμα τα κρατητήρια να είναι σε οριακή κατάσταση με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μία μέρα του Σεπτεμβρίου αναγκαστήκαμε να βάλουμε 80 άτομα σε ένα κρατητήριο χωρητικότητας μόλις 12 ατόμων», τόνισε ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού σωματείου, Θεόδωρος Τσαϊρίδης.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη με την αύξηση των προσφυγικών ροών, σημείωσε ότι ορισμένα άτομα από τις χώρες της Βορειοδυτικής Αφρικής παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, με λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή της Ροτόντας, αλλά «αν και τους συλλαμβάνουμε, την επόμενη μέρα είναι ελεύθεροι και στο ίδιο πάλι σημείο».

Χαρακτήρισε «προβληματική» την κατάσταση στα κέντρα φιλοξενίας, αφού ο συνωστισμός πολλών ανθρώπων, διαφορετικών φυλών και κουλτούρας οδηγεί σε αιματηρά επεισόδια.

Με αφορμή την επίθεση στο Α.Τ, Ομόνοιας, ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης είπε ότι «είναι θέμα τύχης το ότι δεν θρηνούμε κάποιο θύμα. Οι σοβαρά τραυματίες αστυνομικοί και ο προβληματικός τρόπος αντίδρασης της Αστυνομίας είναι ένα ζήτημα που έχει πολλές προεκτάσεις και δεν επιτρέπει αδράνεια και εφησυχασμό. Η σφοδρότητα και η συχνότητα των επιθέσεων μας προβληματίζει και κυρίως ότι ενώ αυξάνονται, δεν υπάρχουν συλλήψεις. Μόνο στη φρουρά έξω από το Τουρκικό Προξενείο, από το 2010 μέχρι τώρα, έχουν γίνει περισσότερες από 30 επιθέσεις με μολότοφ».

Παναγιωτης Σπυροπουλος,  Αγγελος Αγγελιδης

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis