Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:14 | 04/10/2019

Με βασικό στόχο να σπάσει το «άβατο» της περιοχής των Εξαρχείων, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έχει θέσει ως στόχο την επανίδρυση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Η ομάδα ΔΕΛΤΑ ενδέχεται να ξεκινήσει την επιχειρησιακή της λειτουργία από τον επόμενο χρόνο καθώς οι αστυνομικοί είναι απρόθυμοι στο να την στελεχώσουν. Η συμμετοχή είναι εθελοντική και μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί λιγότεροι από 40 αστυνομικοί.

Η ρεπόρτερ του Securitynews.gr ήρθε σε προσωπική επικοινωνία με μάχιμους άνδρες της ελληνικής αστυνομίας που στο παρελθόν υπηρετούσαν στην ομάδα ΔΕΛΤΑ. Οι πρώην ΔΕΛΤΑδες εξήγησαν τι πρέσβευε για εκείνους η συγκεκριμένη ομάδα αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν επιθυμούν να ξαναγυρίσουν.

Δεν υπήρξε ένας αστυνομικός που να υπηρέτησε σε εκείνη την ομάδα και να μην χρησιμοποίησε τις λέξεις “ΑΓΑΠΗ”, “ΙΔΕΑ”, “ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ”. Η ομάδα αυτή για την εποχή που δημιουργήθηκε ήταν μια εκσυγχρονιστική δομή για τους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας.

[custom:google-ads]

Οι λόγοι που δεν επιθυμούν να αφήσουν τις υπηρεσίες τους και να επιστρέψουν είναι συγκεκριμένοι. Αρχικά δεν πιστεύουν ότι η ομάδα ΔΕΛΤΑ του 2019 θα είναι η ίδια με εκείνη του 2009. Όλοι έφεραν τις ενστάσεις τους στο ότι πλέον η ΔΕΛΤΑ θα υπάγεται στην ασφάλεια μαζί με την ΟΠΚΕ αντί στη ΔΑΕΑ. Άλλοι πάλι έφεραν τις αντιρρήσεις τους στο να λειτουργήσει ως προέκταση της ΥΑΤ καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία πιστεύουν πως πρέπει να είναι αυτόνομη όπως όταν ξεκίνησε. Θεωρούν πως ο τότε σκοπός της ομάδας ήταν καθαρά κατασταλτικός και κοινωνικής προστασίας σε θέματα ταραχών ή χουλιγκανισμού και γι’ αυτό είχε και σημαντική επιτυχία.

Δεν ήταν λίγοι που έκαναν λόγο για μη εχέγγυα στην σημερινή ηγεσία. Στέκονται επιφυλακτικοί απέναντι στους αξιωματικούς καθώς δε ξέρουν κατά πόσο είναι ικανοί στη διαχείριση ακραίων έκνομων ενεργειών. Χρειάζονται έναν αξιωματικό υπεύθυνο, έμπειρο και μάχιμο ώστε να καθοδηγεί ορθά και να αναλαμβάνει τις εκάστοτε ευθύνες.

Τέλος, οι αστυνομικοί επιθυμούν πολιτική και νομική κάλυψη. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η συγκεκριμένη υπηρεσία να έχει υπόσταση, καταστατικό και αρμοδιότητες μέσω Προεδρικού Διατάγματος. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των αστυνομικών. Δεν θα κινδυνεύουν ούτε από μικροπολιτικές σκοπιμότητες αλλά ούτε από διάλυση της υπηρεσίας ανά πάσα ώρα και στιγμή μένοντας εκτεθειμενοι.

Ρεπορτάζ: Κέλλυ Σαουάχ-Μαραγκουδάκη

securitynews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis