Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:14 | 04/08/2019

Παρά το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα κάποιοι επιμένουν, σχεδόν με εμμονικό τρόπο, να «τορπιλίζουν» την διαδικασία μετονομασίας της ΟΕΑ Κρήτης σε ΕΚΑΜ Κρήτης, η ηγεσία της ΕΛΑΣ εμφανίζεται αποφασισμένη να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία, πράττοντας το αυτονόητο αλλά και ακολουθώντας το μοντέλο που ήδη εφαρμόζουν οι ειδικές δυνάμεις κρατών της Ευρώπης, όπως στην Γαλλία.

Με βάση αυτό το μοντέλο λοιπόν προβλέπεται ότι η λειτουργία της ΕΚΑΜ θα είναι ενιαία, με την υπαγωγή στην Διεύθυνση της Αθήνας της ΕΚΑΜ Θεσσαλονίκης και της ΕΚΑΜ Κρήτης αντίστοιχα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει ληφθεί η σχετική απόφαση και μάλιστα με την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της κεντρικής υπηρεσίας.

[custom:google-ads]

Επειδή πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία 24ωρα εναντίον αυτής της κίνησης, καλό είναι να ειπωθούν κάποιες αλήθειες και πραγματικότητες σε ό,τι αφορά στην ΟΕΑ Κρήτης που σήμερα μετρά 11 χρόνια ζωής στο νησί.

Η ίδρυση της κρίθηκε επιβεβλημένη μετά τα αιματηρά γεγονότα των Ζωνιανών. Για περίπου ένα χρόνο στελέχη της ΕΚΑΜ Αθήνας βρίσκονταν στο νησί με συνεχείς αποσπάσεις κάτι που αποδείχθηκε επιζήμιο από πολλές απόψεις. Τότε η κεντρική ηγεσία προχώρησε στην ίδρυση της Ομάδας Ειδικών Αποστολών Κρήτης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει στο νησί μία αυτόνομη ειδική κατασταλτική μονάδα στα πρότυπα της ΕΚΑΜ. Αν και υπήρξαν εισηγήσεις σε κεντρικό επίπεδο η νεοσυσταθείσα ομάδα να ονομαστεί ΕΚΑΜ Κρήτης, υπερίσχυσαν άλλες φωνές που θεώρησαν ότι θα πρέπει να μην ονομαστεί έτσι προκειμένου να …περιφρουρηθεί το κύρος και το γόητρο της «μητέρας» υπηρεσίας. Στην πραγματικότητα δηλαδή επιβλήθηκε να «βαπτιστεί» ΟΕΑ η νεοσυσταθείσα ομάδα μόνο και μόνο για να μην υπαχθεί στην ΕΚΑΜ.

Το 2008 προκηρύσσεται το πρώτο σχολείο εκπαίδευσης που συμπτωματικά το «τρέχει» ο νυν διοικητής της ΕΚΑΜ Αθήνας. Η εκπαίδευση γίνεται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης των στελεχών της ΕΚΑΜ και μάλιστα συμμετέχουν και άτομα που ήδη υπηρετούσαν στην ΕΚΑΜ Αθήνας. Οι απόφοιτοι απαρτίζουν τον πρώτο και βασικό πυρήνα της νεοσυσταθείσας υπηρεσίας στην Κρήτη. Οι πρώτες περιπολίες που γίνονται στην μετά Ζωνιανών εποχή διεξάγονται από κοινού με στελέχη της ΕΚΑΜ Αθήνας που σταδιακά αποσύρονται και αφήνουν πλέον όλο το βάρος στα στελέχη της ΟΕΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2008 έως και σήμερα στο νησί, δηλαδή εδώ και ένδεκα χρόνια, η ΕΚΑΜ Αθήνας δεν έχει χρειαστεί να επιχειρήσει ποτέ ξανά στην Κρήτη.

Απεναντίας στελέχη της ΟΕΑ Κρήτης είχαν επιστρατευτεί να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις που διεξάγονταν σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας για τον εντοπισμό Αλβανών κακοποιών δραπετών από τις φυλακές Τρικάλων με βασικό πρωταγωνιστή τον Αλβανό Μαριάν Κόλα. Ακόμα και σε τρανταχτές υποθέσεις σε επίπεδο Κρήτης όπως η απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, η αναζήτηση και ο εντοπισμός του καταζητούμενου δραπέτη Βαγγέλη Σελιανάκη αλλά και σε πλείστες άλλες υποθέσεις η ΟΕΑ διαδραμάτισε τον δικό της καταλυτικό ρόλο, με απόλυτο επαγγελματισμό και οδηγό την υψηλότατη εκπαίδευση των στελεχών της που είναι εφάμιλλη με τις εκπαιδεύσεις κορυφαίων ειδικών δυνάμεων του κόσμου.

Το 2011, επί εποχής Μανόλη Όθωνα στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης, επιχειρείται και πάλι η διαδικασία μετονομασίας της ΟΕΑ Κρήτης σε ΕΚΑΜ. Υπάρχουν θετικές εισηγήσεις όμως και πάλι «ανώτερες δυνάμεις» μπλοκάρουν την διαδικασία παρά το γεγονός ότι η ΟΕΑ εκπαιδεύεται στα πρότυπα της ΕΚΑΜ, με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα. Τα στελέχη της ειδικής υπηρεσίας της Κρήτης διεκδικούν πρωτίστως την υπαγωγή τους στο πλαίσιο που διέπει την ΕΚΑΜ προκειμένου να «θωρακιστούν» θεσμικά και να ρυθμιστούν θέματα που άπτονται της εκπαίδευσης τους και της υλικοτεχνικής υποδομής και … αποποιούνται επιδομάτων και άλλων προνομίων που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι τους στην Αθήνα παρά το γεγονός οι εκπαιδεύσεις τους είναι ακριβώς οι ίδιες. Η μόνη διαφορά είναι καθαρά τυπική, στο όνομα. Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό ότι αυτή η ειδική υπηρεσία τον τελευταίο χρόνο δεν παίρνει ούτε καν το επίδομα των 150 ευρώ που λαμβάνουν ως επίδομα επικινδυνότητας άλλες υπηρεσίες όπως τα ΤΑΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι στις εκπαιδεύσεις με τις δυνάμεις του στρατού (αυτοδύτες, αλεξιπτωτιστές) στελέχη της ΟΕΑ Κρήτης έχουν σημειώσει πρωτιές, καταδεικνύοντας εμπράκτως το υψηλότατο επίπεδο εκπαίδευσης τους.

Για πρώτη φορά σήμερα λοιπόν, μετά από 11 ολόκληρα χρόνια, η ηγεσία της ΕΛΑΣ δείχνει αποφασισμένη να κάνει πράξη αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού για λόγους ουσίας αλλά και δικαιοσύνης. Και τα στελέχη της ΟΕΑ Κρήτης το έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα. Η υπαγωγή τους στην ΕΚΑΜ Αθήνας δεν είναι «ρουσφέτι», ούτε χάρη. Το αντίθετο θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο καθώς θα πρέπει οι «πολέμιοι», εμφανείς και αθέατοι, να μας εξηγήσουν τεκμηριωμένα ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι που ανθίστανται τόσο πολύ σε αυτό.

Είναι δεδομένο ότι η διαδικασία υπαγωγής της ΟΕΑ στην ΕΚΑΜ μετράει πολλά χρόνια τώρα, δεν αποτελεί «έμπνευση» των τελευταίων ημερών όπως κάποιοι κύκλοι σπεύδουν να ισχυριστούν. Είναι εξίσου δεδομένο και αδιαμφισβήτητο (υπάρχουν στοιχεία που το επιβεβαιώνουν) ότι το προσωπικό της ομάδας είναι αξιόμαχο σε δράσεις, επιχειρήσεις και εκπαιδεύσεις με πολλές πρωτιές.

Ε.Κ.

cretalive.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis