Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:14 | 23/01/2020

Οι δηλώσεις του Δημήτρη Κουφντίνα στις οποίες αυτοαποκαλείται «πολιτικός κρατούμενος» περί «ανατροπής του αστικού κράτους με επανάσταση» και το παράγγελμα του να «ξαναπιάσουμε μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα των αγώνων», αλλά και οι βόλτες του όντας αδειούχος- στο κέντρο της Αθήνας, στα μέρη που είχε «χτυπήσει’ η «17Ν»,  είναι αυτές που αντέστρεψαν το κλίμα σε βάρος του και διαμόρφωσαν  για ακόμα μια φορά την αρνητική κρίση των δικαστών του  συμβουλίου Βόλου, απέναντι στο τέταρτο κατά σειρά αίτημά του για χορήγηση αδείας κρατουμένου από τις φυλακές. Οι δικαστές σημειώνουν ότι παρά την καλή διαγωγή του στη φυλακή αλλά και την καλή χρήση που έχει κάνει των προηγούμενων αδειών που του έχουν χορηγηθεί «δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση της άδεις αυτής».

Οι δικαστές στο πρόσωπο του πολυισοβίτη επικαλούνται κίνδυνο τέλεσης νέων αδικημάτων προβάλλοντας την συμπεριφορά του κρατουμένου κατά τη διάρκεια των προηγούμενων εξόδων του από τις φυλακές αλλά και αναλύοντας –πάντα κατά την άποψη τους- το σκεπτικό των δηλώσεων του προς τον Τύπο αλλά και των απαντήσεων που έδωσε ο ίδιος ο «Λουκάς της 17Ν» όταν εμφανίστηκε αυτοπροσώπως σε άλλο δικαστικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια εξέτασης προηγούμενου αιτήματος του αδείας.

«Από τις συνθήκες της ατομικής και κοινωνικής κατάστασής του, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας). Ειδικότερα, προέκυψε ότι ο ανωτέρω κατάδικος, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, στις 24-10-2014 και στις 30-5-2018, προέβη σε δηλώσεις που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, στις 24-10-2014 απέστειλε ο ίδιος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κείμενο, όπου αναφερόμενος στο κράτος και χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως αντικαθεστωτικό, ανέφερε: «Τα σχέδιά τους δεν θα περάσουν. Να αντισταθούμε στην κρατική τρομοκρατία», ενώ στις 30-5-2018, απέστειλε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, άλλο κείμενο στο οποίο, αφού περιέγραφε τον εαυτό του ως πολιτικό κρατούμενο, ανέφερε τα εξής: «Και επειδή τίποτε και ποτέ δεν μας χαρίστηκε και αυτά που αποκαλούνται δικαιώματα δεν είναι παρά οι κατακτήσεις μακρών και πολύχρονων αγώνων, η μόνη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι να ξαναπιάσουμε, μέσα και έξω από τη φυλακή, το κόκκινο νήμα αυτών των αγώνων». Εξάλλου, σε προγενέστερες δημόσιες δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανέφερε ότι: «το αστικό κράτος δεν μπορεί να εκδημοκρατιστεί, ούτε να εξανθρωπιστεί αλλά μόνο να ανατραπεί…..να ανατραπεί από μια επανάσταση…η ένοπλη δράση δείχνει το δρόμο για την κλιμάκωση του κοινωνικού και του πολιτικού αγώνα».

Ειλικρινής διαγωγή δεν περιλαμβάνει και ιδεολογική μεταστροφή

«Εξάλλου, η εκτίμηση ότι ο κατάδικος δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα κατά την διάρκεια της άδειάς του, τελεί σε συνάρτηση με την πορεία σωφρονισμού του, υπό την έννοια ότι για τη σχετική αξιολόγηση δεν μπορεί παρά να επιστρατεύονται τα ίδια κριτήρια. Στην έννοια δε του σωφρονισμού, δεν περιλαμβάνεται η καθ’ οιονδήποτε τρόπο ιδεολογική μεταστροφή του καταδίκου. Ευλόγως, όμως, η έννομη τάξη συναρτά το σωφρονισμό του καταδίκου με την μη τέλεση νέων εγκλημάτων, ήτοι, ευθέως με το σεβασμό προς τα έννομα αγαθά, μεταξύ δε αυτών προεχόντως αυτό της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας αορίστου αριθμού προσώπων. Περαιτέρω, πρέπει να σημειωθεί, ότι η «καλή» διαγωγή δεν εξαντλείται στην εξωτερικά καλή συμπεριφορά, που συνίσταται (μεταξύ άλλων) στην έλλειψη σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων κατά τη διάρκεια της κράτησης ή στην τήρηση των όρων τυχόν χορηγηθείσας τακτικής άδειας.

Ειδικότερα, ως «καλή» διαγωγή νοείται η αληθής και πραγματική θετική συμπεριφορά, που πηγάζει από την ενδόμυχη αποδοχή των κανόνων της προσήκουσας εκδηλωτικής συμπεριφοράς και η οποία συνιστά το θεμέλιο της διαπιστωμένης καλής διαγωγής, αποτελεί δε το ουσιώδες στοιχείο της προσωπικότητας και αποδεικνύει την ηθική βελτίωση του κρατούμενου. Και αυτό, διότι η πειθήνια προσαρμογή του κρατουμένου στο καθημερινό πρόγραμμα της φυλακής, δεν μπορεί να αποτελέσει αλάνθαστη ένδειξη για την ανυπαρξία μελλοντικής υποτροπής του, καθώς αυτή (η προσαρμογή) μπορεί να είναι προσποιητή, χωρίς βούληση μεταβολής του χαρακτήρα, εφόσον κύριος σκοπός είναι η απόλαυση των παρεχομένων προνομίων (όπως η χορήγηση άδειας εξόδου και η υφ’ όρον απόλυση) ως αντάλλαγμα της φερομένης καλής διαγωγής, η οποία όμως είναι σκοπούμενη, διαμορφώνεται υπό την απειλή πειθαρχικών κυρώσεων και δεν ενέχει το στοιχείο της πρωτοβουλίας και της εκούσιας αποδοχής» σημειώνουν οι δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας κρατείται εκτίοντας συνολική ποινή 11 φορές ισόβιας κάθειρξης, κάθειρξης 25 ετών και φυλάκισης 2 ετών για τις πράξεις της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονιών, τετελεσμένων και σε απόπειρα, ληστείας και ανυποταξίας, η δε κράτησή του έχει αρχίσει στις 5-9-2002. Στις 11 Ιανουαρίου υπέβαλε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο Αδειών του αίτηση για χορήγηση σε αυτόν εννέα (9) ημερών τακτικής άδειας απουσίας, η οποία, η οποία αίτηση έγινε κατά πλειοψηφία δεκτή και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η χορήγηση της αιτούμενης αδείας, αλλά μειοψήφησε ο προεδρεύων εισαγγελέας ο οποίος προσέφυγε στο παρόν δικαστικό Συμβούλιο  ζητώντας την απόρριψη της αίτησης χορήγησης άδειας. Το δικαστικό Συμβούλιο έκανε δεκτή την προσφυγή του εισαγγελικού λειτουργού και ακύρωσε την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου. «Περαιτέρω, – λένε οι δικαστές ότι – όπως προέκυψε ότι ο ανωτέρω κατάδικος, ηλικίας σήμερα 61 ετών, έγγαμος και πατέρας ενός τέκνου ηλικίας 28 ετών, ασχολούμενος επαγγελματικά με τη μελισσοκομία με την υποστήριξη της συζύγου του, κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο ως άνω σωφρονιστικό κατάστημα δεν έχει τιμωρηθεί πειθαρχικά, ενώ ασχολείται με μεταφράσεις βιβλίων και εργάζεται στις αγροτικές εργασίες που ορίζει η Διεύθυνση του ως άνω σωφρονιστικού καταστήματος, το τελευταίο δε χρονικό διάστημα απασχολείται στο μάρκετ του Καταστήματος Κράτησης. Επιπλέον, έχει λάβει έξι (6) τακτικές άδειες των οποίων έκανε καλή χρήση. Σε περίπτωση που του δοθεί η αιτούμενη τακτική άδεια, δήλωσε ότι θα διαμείνει στην οικία της συζύγου του. Εντούτοις, από τις συνθήκες της ατομικής και κοινωνικής κατάστασής του, εκτιμάται ότι υπάρχει κίνδυνος, κατά τη διάρκεια της άδειας, να τελέσει νέα εγκλήματα, ενώ δεν συντρέχουν λόγοι που δικαιολογούν την προσδοκία ότι δεν θα κάνει κακή χρήση αυτής (άδειας).

Πηγή: Δικαστής,  dikastiko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis