Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:29 | 25/01/2020

Ο Ναύαρχος, ο Αρχηγός, ο σκληρός ναυτικός, ο οποίος στη διάρκεια των 40 χρόνων της υπηρεσίας του στο Πολεμικό μας Ναυτικό διετέλεσε κυβερνήτης 6 πολεμικών πλοίων, δύο Διοικήσεων του Στόλου (Ταχέων Σκαφών και Φρεγατών), εν πλω Αρχηγός Στόλου ως Υπαρχηγός αυτού και τελικώς επί τριετία Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο Ναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, διαβάζοντας την τελευταία Ημερήσια Διαταγή του ως Αρχηγός «λύγισε» και ένας «κόμπος», όχι ναυτικός, αλλά συγκινήσεως, του έκλεισε για μερικά δευτερόλεπτα τον λαιμό του.

Η στιγμή αυτή της συγκινήσεως ήταν όταν ευχαριστούσε «…Τους αείμνηστους γονείς μου και τον αδερφό μου, Αρχιπλοίαρχο Ιωάννη Τσούνη ΠΝ, για τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες με μεγάλωσαν. Τη σύζυγο μου και τις κόρες μου, για την αγάπη και την πολύτιμη στήριξη, που μου επέτρεψε απερίσπαστος να αφιερωθώ με όλες μου τις δυνάμεις στο απαιτητικό έργο μου», αναφερόμενος στον αείμνηστο – μεγαλύτερης ηλικίας – αδελφό του, τον οποίο είχε και ως παράδειγμα στη ζωή του.

Ενδεικτικό του Ήθους και της Φιλοσοφίας του ανδρός είναι και δύο – προσωπικά, πρόσφατα – παραδείγματα, που τώρα που δεν είναι πλέον Αρχηγός ΓΕΝ μπορώ να καταθέσω.

Πρώτο, μία περίπου ώρα μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ με την οποία αποστρατεύτηκε, τηλεφωνώ στον Ναύαρχο Τσούνη στο λεγόμενο «τηλέφωνο θέσεως», που έχει ο εκάστοτε Α/ΓΕΝ, για να του ευχηθώ το «καλός πολίτης» και να  τον ευχαριστήσω για την πολυετή γνωριμία μας και – θέλω να πιστεύω – φιλία μας.

Με έκπληξη διαπιστώνω να απαντά μία άγνωστη σε μένα νεανική φωνή. Συστήνομαι και μου λέει: «Κύριε Μπλαβέρη, είμαι ο υπασπιστής του Αρχηγού Στόλου (και νέου Α ΓΕΝ) στον οποίο έχει παραδώσει ήδη το κινητό του»! Έμεινα άφωνος!

Δεύτερο, σε κάποια από τις συζητήσεις μας, που είχαν πάντα χαρακτήρα off- the-record” συζητούσαμε για την αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion και του εξηγούσα ότι κατά την άποψή μου επειδή το συγκεκριμένο «πακέτο αναβαθμίσεως» είναι μοναδικό για τα δικά μας, θα πρέπει σε συνεννόηση με την εταιρεία να προσθέσουν και να «κατοχυρώσουν» κάποιο ελληνικό υποκοριστικό, όπως με τα ελικόπτερα “Aegean Hawk”, κάτι του στυλ “Aegean Orion”, “HN=Hellenic Navy” κ.λπ.

«Πολύ ωραία πρόταση κ.Μπλαβέρη. Θα το επεξεργαστούμε» μου λέει. Πραγματικώς μερικούς μήνες μετά, όταν έγινε η σχετική τελετή παραδόσεως του πρώτου αεροσκάφους της «ενδιαμέσου λύσεως» του προγράμματος, το αεροσκάφος ονομάστηκε επισήμως και δημοσίως ως “P-3HN”, ενώ η εταιρεία μάλιστα μοίραζε
και σχετικά καπελάκια.

Τα δύο αυτά περιστατικά καταδεικνύουν το πόσο «ανοικτός» ήταν σε προτάσεις από τον οποιονδήποτε, τις οποίες βεβαίως αυτός εν συνεχεία περνούσε από τη δική του «κρησάρα» και τα υλοποιούσε!

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

lawandorder.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis