Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 09/02/2019

Στην χρήση του όπλου από τον αστυνομικό υπάρχει ένας παράγοντας που παίζει τον σημαντικότερο ρόλο από όλους: η ευστοχία. Καμία τακτική, καμία εκπαίδευση, κανένας εξοπλισμός δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν ο αστυνομικός δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι βολές του θα πλήξουν τον επιθυμητό στόχο και μόνο αυτόν.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, και η αλήθεια είναι πολλοί δεν έχουν αναπτύξει την αναγκαία αυτή ικανότητα, καθώς απαιτεί σοβαρή επένδυση τόσο σε χρόνο όσο και σε χρήμα (και η πολιτεία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, όπως συνηθίζει). Περιστατικά που ανά τις δεκαετίες ανακύπτουν, μένουν ως αδιαμφησβήτητη απόδειξη των αδυναμιών.

[custom:google-ads]

Ακόμα όμως και η υποτυπώδης εκπαίδευση, μερικές φορές λειτουργεί εναντίον του αστυνομικού. Ένα από τα βασικά προβλήματα των λιγότερο εκπαιδευμένων στελεχών είναι η εμμονική εξάρτηση από την τέλεια ευθυγράμμιση των σκοπευτικών. Αν και η ευθυγράμμιση των σκοπευτικών είναι ένας επιθυμητός στόχος, σε ρεαλιστικές συνθήκες είναι πρακτικά ανέφικτος για όσους δεν έχουν λιώσει στο σκοπευτήριο.


Αρχικά είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον αστυνομικό να έχει πλήρη αντίληψη του περιβάλλοντος κατά το συμβάν, πράγμα που γίνεται εξαιρετικά δύσκολο αν προσπαθείς να «στραβωθείς» για να ισιάξεις τα σκοπευτικά. Δεύτερον η αδρεναλίνη και το στρες πετούν την καθαρή όραση από το παράθυρο ενώ ο μυικός έλεγχος των χεριών πάει περίπατο. Άρα ακόμα και αν καταφέρει κανείς να δει την «πολυπόθητη» ευθυγράμμιση, κατά πάσα πιθανότητα θα την χάσει κατά το τράβηγμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως κάθε μπουκιά απειλεί τον μάχιμο Αστυνομικό


Και μην ξεχνάμε ότι απέναντί σου δεν έχεις ένα ακίνητο κομμάτι χαρτί αλλά κάποιον που σκοπό έχει να σε βλάψει και έχει την πρωτοβουλία της επίθεσης.
Το συμπέρασμα είναι ένα: εκτός και εάν έχεις λιώσει στην εκπαίδευση, οι πιθανότητες να αστοχήσεις είναι δυσάρεστα υψηλές.

Δύσκολη φάση, λοιπόν, αλλά εδώ έρχεται ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση και να διευκολύνει τον αστυνομικό σε μια «στραβή»: τα σκοπευτικά λέιζερ.

Αν και δεν υποκαθιστούν την σωστή εκπαίδευση, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά λιγότερο εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ενώ υπάρχει μια σειρά σεναρίων που μπορούν να αποβούν σωτήρια, όπως:


[custom:google-ads]


Περιστατικά στο σκοτάδι που απαιτούν ειδική εκπαίδευση από τον αστυνομικό για την διαχείρισή τους.

Περιστατικά ακραίου αιφνιδιασμού όπου δεν υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να διασφαλιστεί μια «προβλεπόμενη» θέση βολής

Περιστατικά τραυματισμού όπου η βολή από το έδαφος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Περιστατικά όπου το οπτικό πεδίο αλλοιώνεται γιατί μπήκε σκόνη, ιδρώτας στο μάτι, μετακινήθηκαν τα γυαλιά ή ο φακός κλπ

Οπότε για σένα που θεωρείς ότι δεν έχεις την αναγκαία εκπαίδευση, ή έχεις κάποια αδυναμία στην όραση ή στον μυικό έλεγχο των χεριών, ένα σκοπευτικό λέιζερ σε συνδυασμό με την κατάλληλη εξάσκηση θα μπορούσε να είναι η αρχή για ασφαλέστερες υπηρεσίες στον δρόμο.

 

 

Πηγή: tactical-life.com

Επιμέλεια άρθρου Policenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis