Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:28 | 19/08/2017

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης βρήκαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε το επιστημονικό περιοδικό Scandinavian Journal of Public Health κάτι πολύ ενδιαφέρον για την επίδραση που έχει η διάρκεια της άσκησης στο αδυνάτισμα.

Η απώλεια κιλών δεν είναι ανάλογη με τη διάρκεια της άσκησης όπως θα νόμιζε κανείς. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές που ασκούνταν για 30 λεπτά την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτούς που ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα.

[custom:google-ads]

Διάρκεια άσκησης και αδυνάτισμα

Στη μελέτη έλαβαν μέρος 60 υπέρβαροι υγιείς άνδρες, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 13 εβδομάδες. Οι ερευνητές ζήτησαν από τους μισούς να κάνουν τζόγκινγκ, ποδηλασία ή cross training για 30 λεπτά την ημέρα και από τους άλλους μισούς να κάνουν 60 λεπτά την ημέρα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν το σύντομο πρόγραμμα γυμναστικής, έτειναν να αισθάνονται γεμάτοι ενέργεια μετά το τέλος του και είχαν μεγαλύτερη όρεξη για την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν έντονη άσκηση διάρκειας 60 λεπτών, δήλωναν ότι αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος του προγράμματος.

«Οι συμμετέχοντες που ασκούνταν για 30 λεπτά, δήλωναν αυξημένη ενεργητικότητα και κατέφευγαν σε πιο υγιεινές καθημερινές συνήθειες: απέφευγαν το ασανσέρ και ανέβαιναν από τις σκάλες, πήγαιναν τον σκύλο μια επιπλέον βόλτα, ή πήγαιναν στη δουλειά με το ποδήλατο», εξηγεί η δρ Αστριντ Τζέσπερσεν. «Αυτοί που γυμνάζονταν για 60 λεπτά την ημέρα, αισθάνονταν εξουθενωμένοι μετά το τέλος της γυμναστικής και έχαναν την όρεξη τους για υγιεινή ζωή».

Στο τέλος της μελέτης, αυτοί που ασκούνταν επί 30 λεπτά καθημερινά κατάφεραν να χάσουν 3,5 κιλά μέσα σε τρεις μήνες ενώ όσοι ασκούνταν 60 λεπτά την ημέρα και είχαν χάσει 2,7 κιλά. Η διαφορά αγγίζει το 30%.

Εκ πρώτης όψεως είναι παράξενο κάποιος να χάνει περισσότερα κιλά με λιγότερη γυμναστική. Οπωσδήποτε μια άσκηση διάρκειας 60 λεπτών κάνει κάποιον να κάψει περισσότερες θερμίδες από μια άσκηση διάρκειας 30 λεπτών. Θα πρέπει όμως να υπολογιστεί η συνολική απώλεια θερμίδων μέσω της κίνησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτός που γυμνάζεται αλλά δεν εξουθενώνεται συνεχίζει να είναι δραστήριος και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και άρα να ξοδεύει θερμίδες. Ενώ κάποιος που ακολουθεί ένα έντονο πρόγραμμα στο γυμναστήριο, το οποίο τον εξουθενώνει, πάει σπίτι του και ξεκουράζεται χωρίς να έχει την ενέργεια να ξοδέψει κι άλλες θερμίδες στο υπόλοιπο της ημέρας του μέσω της κίνησης.

Θα πρέπει πάντως να τονιστεί ότι τα 30 ή 60 λεπτά έχουν να κάνουν και με τη φυσική κατάσταση του ατόμου που γυμνάζεται. Για τους προχωρημένους η κούραση των 60 λεπτών είναι όση η κούραση των 30 λεπτών για τους αγύμναστους. Το νόημα της μελέτης είναι ότι δεν θα πρέπει κάποιος να εξαντλείται στο γυμναστήριο αν θέλει να μεγαλύτερη απώλεια κιλών.

 www.healthyliving.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis