Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:47 | 09/06/2015

«Το σκεύασμα Raspberry Ketone είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε βατόμουρα, μούρα, φίγγι, ροδάκινα, σταφύλια, μήλα και άλλα. Προκαταρκτικές μελέτες υπαινίσσονται ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό του λίπους. Κυκλοφορεί σε κάψουλες και σε σταγόνες».

Αυτή είναι μία από τις διαδικτυακές διαφημίσεις της εταιρίας που φέρεται να εξαπατούσε με επικίνδυνα σκευάσματα αδυνατίσματος τους πελάτες της. Δεν δίσταζε μάλιστα να χρησιμοποιεί παράνομα τις φωτογραφίες της γνωστής τραγουδίστριας Κατερίνας Στικούδη  και δύο τηλεοπτικών προσώπων ως «κράχτες» για να αυξήσει τις πωλήσεις της.

Η εταιρία μπήκε στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από καταγγελίες πολιτών που διαπίστωσαν ότι τα σκευάσματα είναι «μαϊμού» και προκαλούν παρενέργειες, όπως και μετά από μήνυση που υπέβαλλε η Κατερίνα Στικούδη που είδε τη φωτογραφία της σε διαφημίσεις με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση.

«Εγκέφαλος» της απάτης που υπόσχεται «γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα με τέλειες αναλογίες» είναι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γιατρός με έδρα την Ιρλανδία που έχει στήσει την «επιχείρησή» του μέσω διαδικτύου. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τα ηλεκτρονικά του ίχνη και σχημάτισε σε βάρος του δικογραφία για παράνομη διακίνηση, διάθεση και πώληση μέσω διαδικτύου, φαρμακευτικού προϊόντος, μη εγκεκριμένου από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Έγγραφο που φέρνει στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος» αποκαλύπτει ότι το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας, που είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας στις διαφημίσεις, είχε διαπιστώσει από τον Οκτώβριο του 2013 την ανύπαρκτη αδυνατιστική δράση του «Raspberry Ketone Max»  και είχε αποφασίσει την άμεση διακοπή των διαφημίσεών του. Στο σχετικό πόρισμα αναγράφεται ότι «οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται σε σχέση με τα συστατικά του προϊόντος και υπόσχονται ή υπαινίσσονται κάποια μεταβολή στη λειτουργία του οργανισμού (προληπτικές, θεραπευτικές ιδιότητες) δεν τεκμηριώθηκαν από κανένα στοιχείο και μπορεί να οδηγήσουν σε παραπλάνηση».

 

 

 

 

 

 

 

 

Έτσι, η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε τότε ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει να προβάλλεται ως έχει η διαφήμιση των σκευασμάτων σε ιστοσελίδες, τηλεόραση και έντυπα.

Παρόλαυτά οι διαφημίσεις συνεχίστηκαν κανονικά με θύματα εκατοντάδες πολίτες που αγόραζαν ηλεκτρονικά τα σκευάσματα ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσουν να χάσουν περιττά κιλά. Αρκετοί από αυτούς κατέληξαν στο νοσοκομείο, ενώ οι καταγγελίες αυξήθηκαν. Οι 60 κάψουλες κόστιζαν, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 22 ευρώ και η χρήση τους αρκούσε για περίπου μισό μήνα.

Εντύπωση προκαλεί ότι παρά την κοινοποίηση του επίσημου εγγράφου Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας οι αρμόδιοι φορείς δεν μερίμνησαν προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην απάτη.  Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο δαιμόνιος γιατρός από την Ιρλανδία που φέρεται ως ιδιοκτήτης της εταιρίας πουλούσε την «πραμάτεια» του και σε άλλες χώρες της Ευρώπης εκτοξεύοντας τον τζίρο του χρησιμοποιώντας ως «κράχτες» γνωστά ονόματα του καλλιτεχνικού και τηλεοπτικού χώρου. Στην Ελλάδα εμφάνιζε στις διαφημίσεις του την Κατερίνα Στικούδη γράφοντας από κάτω ότι «οι τέλειες αναλογίες της οφείλονται στο Raspberry Ketone Max».

Η γνωστή τραγουδίστρια έκανε την καταγγελία στα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στη ΓΑΔΑ από τον περασμένο Ιανουάριο. Οι έρευνες, ωστόσο, διήρκησαν μήνες, καθώς έπρεπε να δοθούν οι σχετικές άδειες για τις άρσεις του απορρήτου για να γίνει ο εντοπισμός του διαχειριστή της εταιρίας.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τις ιστοσελίδες που διαφήμιζαν και πουλούσαν το προϊόν, ανάμεσα στις οποίες βρίσκονται γνωστοί ιστότοποι που θεωρούνται αξιόπιστοι και κάνουν εκατομμύρια συναλλαγές καθημερινά. Η σχηματισθείσα για την υπόθεση δικογραφία τακτικής διαδικασίας θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis