Για κατασκοπεία σε βάρος του Ερντογάν διώκονται πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ
Για κατασκοπεία σε βάρος του Ερντογάν διώκονται πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας
Δύο πρώην αξιωματικοί της αστυνομίας κατηγορήθηκαν την Κυριακή από δικαστήριο της Τουρκίας για κατασκοπεία εις βάρος του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έκδοσή τους από τη Ρουμανία, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην τουρκική κυβέρνηση.
 
Ο Σεντάτ Ζαβάρ, πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας, και ο Ιλκέρ Ουστά συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το βράδυ του Σαββάτου, μετά την άφιξή τους από το Βουκουρέστι, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 
 
Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης τους απήγγειλε κατηγορίες για «σύσταση και συμμορία», «παραβίαση της ιδιωτικής ζωής» και «παράνομη κατοχή προσωπικών δεδομένων», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
 
Οι δύο άνδρες, οι οποίοι προφυλακίστηκαν, θα αρχίσουν να δικάζονται την 4η Μαΐου και, εάν κριθούν ένοχοι, αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης έως και 36 ετών.
 
Οι συλλήψεις τους εντάσσονται στο πλαίσιο της εκστρατείας την οποία διεξάγουν οι Αρχές εναντίον του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί από τον πρόεδρο Ερντογάν ότι είχε δημιουργήσει ένα «παράλληλο κράτος» κι ότι επιδίωκε να τον ανατρέψει.
 
Οι Αρχές έχουν διεξαγάγει δεκάδες επιχειρήσεις εναντίον αστυνομικών οι οποίοι κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή κατασκοπείας εις βάρος του Ερντογάν. 
 
Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί επίσης άνδρες της αστυνομίας, δικαστικοί και άλλοι που θεωρούνται υποστηρικτές του Γκιουλέν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζητεί ακόμη την έκδοση του τελευταίου από τις Αρχές των ΗΠΑ.
 
Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει «κατάσκοπους» τους δύο αστυνομικούς προσθέτοντας: «Γιατί το σκάσατε, εάν είστε αθώοι;».

Πηγή:defencenet.gr