Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:06 | 16/08/2019

"Για μια ακόμη φορά βγαίνουμε αληθινοί.

Πριν από μερικές μέρες στάλθηκε από τους διοικητές των Α.Τ. Καλλονης και Αγίας Παρασκευής Λέσβου έγγραφο προς την Δ .Α. Λέσβου το οποίο αφορούσε στην κοινή βραδυνή αστυνόμευση που γίνεται με ένα μονό περιπολικό σε δύο τομείς Αστυνομικών Τμημάτων, με πολύ μεγάλες γεωγραφικές περιοχές. Λόγω των τεράστιων χιλιομετρικών αποστάσεων (περίπου το μισό νησί της Λέσβου) κατά τις βραδινές ώρες, στην ουσία πρακτικά υπάρχουν πολλές αντικειμενικές δυσκολιες ως προς την αποτελεσματική αστυνόμευση. Πρόταση τους ήταν να ενισχυθει με δύο (2) περιπολικά το βράδυ έναντι ενός (1) όπως ισχύει μέχρι τώρα, ούτως ώστε να υπάρχει πληρέστερη κάλυψη της τεράστιας περιοχής για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας.

Η δε κοινή βραδινή περιπολία να μεταφερθεί στο πρωινό ωράριο (μείωση ενός περιπολικού το πρωί) γιατί υπάρχουν και άλλες δυνάμεις εάν χρειαστεί συνδρομή.Υπάρχει βέβαια και η δικλείδα ασφαλείας εάν δύναται και δεύτερο περιπολικό το βράδυ πράγμα που αποκλείεται (γιατί σαν σύνολο 6 περιπολικά) δεν θα επαρκούσαν οι συνάδελφοί σύμφωνα πάντα με την δύναμη που διαθέτουμε.

Στις 09-10/08/2019 ήμουν σε διατεταγμένη υπηρεσία 22:00 ως 06:00 μαζί με έναν ακόμα συνάδελφο σε υπηρεσία εποχούμενης περιπολίας, εκτος των άλλων περιστατικων στις 03:00-04:00, τα ξημερώματα έτυχαν τρία (3) περιστατικά παράλληλα, σχεδόν μαζί στον ίδιο χρόνο και οι απόστασεις που έπρεπε να διανύσουμε ήταν τέτοιες που ήταν πρακτικά αδύνατο να τα καλύψουμε.

Έτσι δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά μόνο να αυτοσχεδιάσουμε για να ανταπεξέλθουμε οσον το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικά, κατι που όμως πρακτικά και ανθρώπινα είναι αδύνατο και ακατόρθωτο. Το πρώτο περιστατικό ήταν στην Ερεσσό Λέσβου 40 χλμ από την έδρα μας. Αναγκαστήκαμε να ξυπνήσουμε τον διοικητή της Ερεσού στις 03:00 τα ξημερώματα, για να επιληφθεί. Σημειωτέον ο εν λόγω ήταν και αναπληρωτής διοικητής το πρωί της ίδιας μέρας στο Α.Τ. Καλλονής.

Εμείς κινούμασταν ήδη προς το άλλο περιστατικό την ίδια ώρα προς την περιοχή της Πέτρας Λέσβου. Ας σημειωθεί πως αν ο προϊστάμενος δεν πηγαινε θα έπρεπε εμείς να διανύσουμε 35 λεπτά οδικώς, προς αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με το προαναφερθέν συμβάν. Παράλληλα την ίδια ώρα έπρεπε να πάμε από Πέτρα (25 χιλιόμετρα σε διαφορετική πάλι κατεύθυνση) σε άλλο, τρίτο, περιστατικό του Α .Τ. Αγίας Παρασκευής. Αυτό βέβαια έγινε αρκετή ώρα αργότερα, διότι δεν προλαβαίναμε να καλυψουμε μία τόσο μεγάλη απόσταση . Τέτοια περιστατικά γίνονται συχνά τα βράδια, μπορώ να πω. Πολλές φορές απορώ πώς δεν έχουμε εκτεθεί μέχρι τώρα.

Το μεσημέρι της επομένης ημέρας υπήρξε προσωπική επικοινωνία με τον κ Δ /ντη της Δ.Α Λέσβου, προκειμένου και ως εκλεγμένος στο συνδικαλιστικό κίνημα να τον ενημερώσω, γιατί πραγματικά η κατάσταση είναι απελπιστική. Το σίγουρο είναι ότι δεν δόθηκε ακόμα κάποια λύση έως τώρα. Το βράδυ της επόμενης δηλαδή 11/08/2019 τα ξημερώματα υπήρξε νέο σοβαρό περιστατικό. Επεισόδιο μεταξύ 15 τουλάχιστον ατόμων πλησίον γνωστού μπαρ της περιοχής. Ειπώθηκε κάτι για υλικές ζημιές σε ΙΧΕ και κάποιοι πυροβολισμοί με καραμπίνα και δεν γνωρίζω τι άλλο. Το περιπολικό βρισκόταν σε άλλο συμβάν, την ίδια ώρα σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση αναμένοντας την συνδρομή από την έδρα, τη Μυτιλήνη, ήτοι δηλαδή 55 χιλιόμετρα μακριά βέβαια. Δεν γνωρίζω βέβαια αν και πότε πραγματοποιήθηκε. Το καλοκαίρι είναι ακόμη πίσω .Μην τα αφήνουμε όλα στην τύχη τους.

Έως πότε άραγε; Δώστε λύση άμεσα!!! Ίσως να προλάβουμε τα χειρότερα!!! Αυτά τα γνωστοποιώ λόγω της συνδικαλιστικής μου ιδιότητας, καθόσον έχω νόμιμο καθήκον για την προστασία και τη διασφάλιση και των εργαζομένων Αστυνομικών, αλλά και για την καλυτέρευση της ασφάλειας της Κοινωνίας της πολύπαθης νήσου Λέσβου.

Πάντως σίγουρα με μία μόνο κοινή εποχούμενη περιπολία σε τόσο μεγάλο τομέα με τόσους οικισμούς και τέτοιες αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, σίγουρα, αφενός, δεν μπορούν ικανοποιηθούν όλα τα καθήκοντά της περιπολίας, όπως αυτά καθορίζονται από τις διατάξεις του π.δ. 141/1991 και τους Κανονισμούς και τις Διαταγές της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και αφετέρου οι ίδιοι οι άνθρωποι - εργαζόμενοι - Αστυνομικοί κινδυνεύουν περισσότερο και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν πλήρως στον ρόλο τους, που είναι η εμφανής και αποτελεσματική αστυνόμευση όλης της περιοχής του τομέα ευθύνης τους.

Αντώνης Χρυσίδης

Μέλος Δ.Σ. Ε.ΑΣ.Υ. Νομού Λέσβου

Αντιπρόσωπος ΠΟΑΣΥ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis