Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 13/05/2018

Σε κατάσταση σοκ για μια ακόμα φορά γαλλική και διεθνής κοινή γνώμη, μετά την χθεσινοβραδινή επίθεση Τσετσένου με μαχαίρι εναντίον περαστικών στην «καρδιά» του Παρισιού, με απολογισμό έναν νεκρό και τέσσερις τραυματίες.

Ο δράστης ο οποίος ήταν σύμφωνα με την Deutsche Welle γνωστός στις Αρχές, σκότωσε χθες το βράδυ στο Παρίσι έναν 29χρονο άνδρα, τραυμάτισε τέσσερα άλλα άτομα, ενώ λίγο αργότερα έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά. Την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτους. Με ένα απλό μαχαίρι, που όμως ήδη έσταζε αίμα, ο 20χρονος άνδρας έτρεχε σαν τρελός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στα στενά δρομάκια της ιστορικής συνοικίας του δεύτερου διαμερίσματος ανάμεσα στην όπερα Γκαρνιέ και την πλατεία του Χρηματιστηρίου.

Είναι μια πολυσύχναστη συνοικία με πολλά εστιατόρια και καφετέριες, ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες. Ένας 29χρονος περαστικός είχε πέσει ήδη νεκρός και τέσσερα άλλα άτομα τραυματισμένα έτρεχαν ζητώντας βοήθεια. Για ακόμα μια φορά το Παρίσι έζησε χθες βράδυ σκηνές πανικού με άτομα που έτρεχαν να βρουν καταφύγιο στα εστιατόρια. Οι αστυνομικοί της συνοικίας έφθασαν γρήγορα επί τόπου, δεν κατάφεραν ωστόσο να τον ακινητοποιήσουν με τέϊζερ και έτσι πυροβόλησαν, όταν ο δράστης στράφηκε εναντίον τους. Έπεσε νεκρός φωνάζοντας «ο Θεός είναι μεγάλος».

Τις πρώτες ώρες μετά την επίθεση υπήρχε σύγχυση για την ταυτότητα του δράστη. Γεννήθηκε το 1997 στην Τσετσενία, απέκτησε όμως τη γαλλική υπηκοότητα το 2010. Τελικά αποδείχθηκε ότι βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για ριζοσπαστικοποίηση και είχε φάκελο με την υπόδειξη «S» («Sûreté de l'Etat», ή στα ελληνικά «Απειλή για τη Δημόσια Σσφάλεια»). Οι γονείς του κρατούνται και ανακρίνονται στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, η οποία πραγματοποίησε έρευνες και στο σπίτι του δράστη.

Παρ’ ότι δεν είναι γνωστή η δράση μιας τσετσενικής ομάδας στη Γαλλία, οι γαλλικές αρχές επικεντρώνονται στα κίνητρα του 20χρονου και παράλληλα προσπαθούν να εξακριβώσουν αν υπήρξαν υποκινητές. Σήμερα, εξάλλου, η αστυνομία συνέλαβε κι ανέκρινε έναν φίλο του δράστη, σύμφωνα με δικαστική πηγή. Η σύλληψη έγινε στο Στρασβούργο, στα ανατολικά της Γαλλίας, ενώ ο συλληφθείς έχει γεννηθεί το 1997, την ίδια χρονιά είχε γεννηθεί κι ο δράστης.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis