Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:44 | 26/06/2015

Καλό σχεδιασμό και «modus operandi» που προδίδει «άρωμα» τρομοκρατίας βλέπουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πίσω από την ένοπλη ληστεία που σημειώθηκε χθες το πρωί στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 8, σε υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, μία γυναίκα που φορούσε καστανόξανθη περούκα και μαύρα γυαλιά ηλίου, είχε στήσει καρτέρι σε υπάλληλο, καθώς το κατάστημα δεν είχε ανοίξει ακόμα για το κοινό.

Οταν η τραπεζικός εμφανίστηκε και άνοιξε την πόρτα, η δράστης της επιτέθηκε και την έσπρωξε μπαίνοντας με τη βία στην τράπεζα. «Παλουκώσου κάτω», φέρεται να είπε στην υπάλληλο και κινήθηκε προς τα ταμεία. Με την απειλή όπλου ακινητοποίησε και τους υπόλοιπους υπαλλήλους στους οποίους είπε «μη φοβάστε, όλα θα πάνε καλά, θέλω μόνο τα χρήματα που είναι στο χρηματοκιβώτιο και στο ταμείο».

Στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουν το χρηματοκιβώτιο, το οποίο όμως λειτουργεί με χρονοκαθυστέρηση. Τότε, η λησταρχίνα απάντησε πως θα περιμένει και χωρίς να χάσει ούτε για μία στιγμή την ψυχραιμία της, παρέμεινε στο υποκατάστημα για δώδεκα λεπτά. Ολο αυτό το διάστημα συνομιλούσε με τους υπαλλήλους, λέγοντάς τους ότι «έχει χρόνο» και πως δεν την πειράζει «να περιμένει».

Στην επίθεση με αντιαρματικό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2013 συμμετείχε και μία γυναίκα ως οδηγός

Στην επίθεση με αντιαρματικό στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας τον Ιανουάριο του 2013 συμμετείχε και μία γυναίκα ως οδηγός

Τελικά, όταν το χρηματοκιβώτιο άνοιξε, γέμισε τον σάκο της με 125.000 ευρώ και τράπηκε σε φυγή με αυτοκίνητο μάρκας Νισάν Σάνι, λευκού χρώματος, στο οποίο την περίμενε ο συνεργός της. Αμέσως, ο προϊστάμενος της τράπεζας χτύπησε τον μυστικό συναγερμό (panic button) και στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις.

 

Η διαφυγή
Ομως, ήταν ήδη αργά, αφού η δράστιδα είχε γίνει καπνός. Λίγα λεπτά μετά τη ληστεία, οι αστυνομικοί εντόπισαν το όχημα διαφυγής, σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο, στη συμβολή των οδών Νευροκοπίου και Αργυροκάστρου, στου Παπάγου. Οι δράστες το είχαν περιλούσει με εύφλεκτο υγρό και του είχαν βάλει φωτιά ώστε να εξαφανίσουν αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού. Στο σημείο υπάρχει ένα άλσος το οποίο γειτονεύει με γήπεδο τένις. Ο δάσκαλος που βρισκόταν εκεί, είδε τη φωτιά και ειδοποίησε την αστυνομία. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν τους δύο ληστές να αλλάζουν όχημα και να διαφεύγουν με βαν.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το λευκό Nισάν είχε κλαπεί προχθές το βράδυ από την περιοχή του Γκύζη, αλλά η ιδιοκτήτριά τους δεν το είχε δηλώσει στις Αρχές, διότι δεν το είχε αντιληφθεί. Οι κάμερες ασφαλείας στο υποκατάστημα της Πειραιώς έχουν καταγράψει καρέ καρέ τη ληστεία. Το βιντεοληπτικό υλικό δεν έχει παραδοθεί ακόμη στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για επεξεργασία, αλλά αστυνομικοί που το παρακολούθησαν στο κατάστημα, αναφέρουν ότι φαίνεται μία γυναίκα ηλικίας περίπου 40 ετών, με μακριά καστανόξανθη περούκα, να κρατάει ψηλά το πιστόλι.

Αξιωματικοί που συμμετέχουν στις έρευνες αναφέρουν ότι η ένοπλη ληστεία φαίνεται πως ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη και οι δράστες γνώριζαν καλά τα κατατόπια. «Σίγουρα είχαν προχωρήσει σε κατόπτευση των χώρων και καταγραφή των συνηθειών των υπαλλήλων του καταστήματος», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η παροιμιώδης ψυχραιμία που επέδειξε η λησταρχίνα προκαλεί αρκετά ερωτηματικά στους αστυνομικούς για την ταυτότητά της, καθώς είναι βέβαιοι ότι δεν ήταν... πρωτάρα. Γι' αυτόν τον λόγο, την πορεία των ερευνών παρακολουθεί στενά και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Ολα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την παρουσία γυναίκας στη δράση των ληστών του Διστόμου (ληστείες σε Σπέτσες και Γαλατά), αλλά και το γεγονός ότι παραμένει άφαντη η Πόλα Ρούπα, η ληστεία στο «Σωτηρία» έχει εκτός από άρωμα γυναίκας, και... τρομοκρατίας.

 

ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΪΟΥ
Με περούκα και πιστόλι

Γυναίκα-λησταρχίνα είχε εισβάλει σε υποκατάστημα της Alpha Bank στην Πεντέλη στα μέσα Μαΐου. Φορώντας ξανθιά περούκα και γυαλιά ηλίου, η νεαρή κοπέλα προσέγγισε τον γκισέ του ταμείου, έβγαλε πιστόλι, άρπαξε τα χρήματα, βγήκε από την τράπεζα και επιβιβάστηκε σε μοτοσικλέτα που οδηγούσε άνδρας συνεργός της.

Η... θηλυκή εισβολή σημειώθηκε στις 13 Μαΐου, στις 2 μετά το μεσημέρι, στο υποκατάστημα της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 27 στην Πεντέλη. Η λεία ήταν περίπου 5.000 ευρώ. Οι αστυνομικοί βλέπουν μεγάλες διαφορές μεταξύ της τότε και της χθεσινής ληστείας.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011
Η γυμνασμένη που παρίστανε την παραθερίστρια

Γυναικεία παρουσία σε ληστεία καταγράφεται στις 11 Αυγούστου 2011 στο υποκατάστημα της Alpha Bank, στον Γαλατά Τροιζηνίας. Ο Γιώργος Πετρακάκος και η άγνωστη γυναίκα, φορώντας περούκες εισέβαλαν στην τράπεζα, όπου με την απειλή όπλων απέσπασαν 124.000 ευρώ από το χρηματοκιβώτιο και το ταμείο και εξαφανίστηκαν.

Στις 16 Ιουλίου 2012, μία γυναίκα εμφανίζεται ως «τουρίστρια» στη ληστεία υποκαταστήματος της Alpha Bank στην Ντάπια Σπετσών με λεία περίπου 500.000 ευρώ.

Σε εκείνη τη ληστεία φαίνεται να συμμετείχε και ο Νίκος Μαζιώτης.

Πέντε ένοπλοι, ανάμεσά τους και η γυναίκα, μπήκαν ως παραθεριστές στην τράπεζα με πετσέτες στους ώμους, έκαναν τη ληστεία, πήραν για λίγο ομήρους δύο γυναίκες και διέφυγαν με ταχύπλοο που το έκαψαν στην περιοχή Σαλαντί στην Αργολίδα.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η γυναίκα που συμμετείχε και στις δύο ληστείες ήταν η ίδια και την περιγράφουν ως μέσου αναστήματος, αρκετά γυμνασμένη και σίγουρα «μεταμφιεσμένη» σε σχέση με το πραγματικό της στυλ.

 

Ειδική σχέση

Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι «ληστές του Διστόμου» που διατηρούν ειδική σχέση με την τρομοκρατία, έχουν διαπράξει την τελευταία πενταετία 24 ένοπλες ληστείες, με συνολική λεία που ξεπερνά κατά πολύ τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Σε τουλάχιστον τέσσερις από αυτές είχε συμμετοχή ο Νίκος Μαζιώτης και σε πολλές περισσότερες ο συλληφθείς στο οίκημα ασφαλείας της Νέας Αγχιάλιου Βόλου Γρηγόρης Τσιρώνης και ο Μάριος Σεϊσίδης, οι δύο επικηρυγμένοι «ληστές με τα μαύρα» που είχαν εξαφανιστεί από το 2006. Σε δύο τουλάχιστον από αυτές τις ληστείες έχει συμμετάσχει μία γυναίκα, που συνήθως ήταν -και εκεί- κοντά στον Γιώργο Πετρακάκο.

 

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα χτυπήματα με άρωμα... γυναίκας

Πέρα από τις ληστείες, γυναικεία παρουσία καταγράφεται και σε τρομοκρατικά χτυπήματα. Και τις δύο έχει «υπογράψει» η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών (ΟΛΑ). Ο επιχειρησιακός πυρήνας της ΟΛΑ, που χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς ως... «θυγατρική» του Επαναστατικού Αγώνα, είχε? άρωμα γυναίκας από τις πρώτες ενέργειές της. Σε αυτές εμφανίζεται ως οδηγός στα οχήματα με τα οποία διέφυγαν οι δράστες.

Στις 14 Ιανουαρίου 2013, στην αποτυχημένη επίθεση με αντιαρματικό RPG και επιτυχημένη με πολεμικό καλάσνικοφ, στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Λ. Συγγρού, αλλά και στις 12 Δεκεμβρίου του 2014, κατά την επίθεση με 56 σφαίρες δύο πολεμικών καλάσνικοφ εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ, στη θέση του οδηγού καθόταν γυναίκα.

Στα γραφεία της Συγγρού μια γυναίκα οδηγούσε το όχημα μάρκας Toyota Corolla, χρώματος γκρι. Φάνηκε ακόμη πιο καθαρά όταν βγήκε από το όχημα, μαζί με δύο ακόμη άνδρες, σε οικόπεδο που χρησιμοποιείτο ως αυτοσχέδιο πάρκινγκ στην οδό Φλέμινγκ 42, στο Παλαιό Φάληρο, σε απόσταση περίπου 3-4 χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης, όπου το πυρπόλησαν και επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα ή μοτοσικλέτες.

Το συγκεκριμένο όχημα είχε κλαπεί στις 12 Ιανουαρίου 2013 από τη Μεταμόρφωση. Αλλά και στη δεύτερη επίθεση οδηγούσε ένα φορτηγό και περίμενε τους δράστες της επίθεσης της πρεσβείας στην οδό Λαζάρου Σώχου γυναίκα. Από αυτό βγήκαν οι δύο δράστες, πυροβόλησαν το κτίριο της πρεσβείας και επέστρεψαν σε αυτό για να διαφύγουν.

Μαρία Ψαρά - Λευτέρης Μπιντέλας

http://www.ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis