Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 20/06/2019

Την ώρα που η Τουρκία κλιμώνει τις προκλήσεις της σε Κύπρο και Αιγαίο και ετοιμάζεται να βγάλει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του ανέβασε τους τόνους, σημειώνοντας ότι «εμείς έχουμε Πολεμικό Ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά».

Μιλώντας στο Θέμα Fm, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού χαρακτήρισε για μία ακόμη φορά «δείγμα αδυναμίας τη συνέχιση της έντασης από την Τουρκία» ρωτήθηκε τι θα κάνει η Ελλάδα αν οι Τούρκοι στείλουν το Γιαβούζ να κάνει γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ, ανατολικά του Καστελόριζου.

«Εμείς έχουμε πολεμικό ναυτικό και έχουμε στείλει παντού τα αναγκαία σήματα ότι δεν θα πρέπει κανείς να διανοηθεί να έρθει στα δικά μας τα νερά. Και σας σας διαβεβαιώνω ότι αυτά τα μηνύματα έχουν εισπραχθεί γιατί κανείς δεν είναι τόσο τρελός και ριψοκίνδυνος ώστε να θέλει να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
[custom:google-ads]

«Λέω ότι έχουμε στείλει τα αναγκαία μηνύματα για να μην διανοηθούν» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση, δε, ότι πρόκειται για διαφοροποίηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι «ανέκαθεν ήταν αυτή η θέση μας».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, επίσης, ότι «η θέση μας είναι πάντοτε αυτή. Η Τουρκία έχει τα δικαιώματα που της δίνει το διεθνές δίκαιο, δεν έχει τα δικαιώματα που θέλει να επιβάλει με την ισχύ της. Τα μόνα δικαιώματα που αναγνωρίζουμε είναι αυτά που της αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο».

Ανοιχτά της Αμμοχώστου και της Καρπασίας η γεώτρηση του Γιαβούζ

Νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας ανέφερε ότι το Γιαβούζ αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στον κόλπο της Αμμοχώστου, νότια της χερσονήσου της Καρπασίας.

Η περιοχή έχει «παραχωρηθεί» στην εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια από το ψευδοκράτος.

Οι εργασίες θα αρχίσουν έως τις αρχές Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν εντός τριών μηνών, εκτίμησε ο κ. Ντονμέζ, προσθέτοντας πως το γεωτρύπανο του «Γιαβούζ» θα φτάσει σε βάθος 3.300 μέτρων. Τις τελευταίες ημέρες έχουν διατυπωθεί φόβοι πως η Άγκυρα ενδέχεται να στείλει το «Γιαβούζ» ανοιχτά του Καστελόριζου, εάν αποφασίσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της.

Σε συνδυασμό με την γεώτρηση του «Πορθητής», που έχει αρχίσει ανοιχτά της Πάφου, η Τουρκία δραστηριοποιείται και στις δύο πλευρές του νησιού. Μιλώντας κατά την τελετή απόπλου ο κ. Ντονμέζ προειδοποίησε «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Ενημέρωση για την φιλοξενία των παιδιών του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας της Κρήτης σε Παιδική Εξοχή



Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, το «Γιαβούζ» θα συνοδεύεται από φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο υπουργός Ενέργειας προσέθεσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις εξορυκτικές δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα της – την οποία η Άγκυρα προβάλει μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου – και σε περιοχές όπου έχουν δοθεί άδειες από την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η Λευκωσία έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων επαναβεβαίωσε την αναστολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων και των συζητήσεων για αναβάθμιση της διμερούς τελωνειακής ένωσης, ενώ κάλεσε την Κομισιόν και την κοινοτική διπλωματική υπηρεσία να καταρτίσουν προτάσεις για ποινές.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα εξετάσουν το θέμα σήμερα, στην Σύνοδο Κορυφής, όμως είναι δύσκολο να καταλήξουν σήμερα σε απτές προτάσεις ή αποφάσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο dikaiologitika.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis