Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:45 | 20/01/2015

 

Στις πρώτες σελίδες της κατάθεσης του Γιάννη Σμπώκου ειναι ξεκάθαρο ότι ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου που βρίσκεται στη φυλακή για τις μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα δεν θέλει να μιλήσει για τις απειλές που έχει δεχτεί στη VIP πτέρυγα του Κορυδαλλού. Σε επικίνδυνες ερωτήσεις απαντά «ρωτήστε τους αρμοδίους» ενω λέει αρχικά «δεν έχω δεχτεί απειλές». Το κόκκινο πανί που τον κάνει να σπάσει τη σιωπή του και να περιγράψει τα πάντα ειναι το άκουσμα του ονόματος του πρώην υπουργού όταν οι αστυνομικοί τον πληροφορούν ότι έχουν κατάθεση η οποία αναφέρει ότι ο Άκης Τσοχατζόπουλος έχει δώσει πληροφορίες στο Γιάννη Σκαφτούρο για τα χρήματα που έχει ζητώντας μάλιστα ενδεχομένως και μερίδιο από τον εκβιασμό «γιατί ο Σμπώκος τον δάγκωσε»...
 
Αμέσως μόλις ακούει όλα αυτά ο Γιάννης Σμπώκος ξεσπά: «Στο σημείο αυτό θέλω να σας πω ότι η υπόθεση αυτή έχει καταστρέψει την οικογένεια μου, μας εχει οδηγήσει σε απόγνωση και μεγάλη ανασφάλεια για τη ζωή μας και τα σπίτια μας». Στη συνέχεια επισημαίνει ότι έχει ζητήσει προστασία από τις αρχές και εκφράζει τη γνώμη του ότι «αυτοί που έκαναν τις ενέργειες αυτές (σ.σ. Τις βομβιστικές επιθέσεις σε σπίτια οικείων του) είναι ισχυρότεροι από αυτούς που ασχολούνται με την πρόληψη και την καταστολή των ενεργειών τους. Επομένως είναι σε θέση να τις κλιμακώσουν και να δημιουργήσουν μέχρι και απώλειες ζώων, που επαναλαμβάνω ότι είμαι πεπεισμένος ότι από τύχη δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι. Όλα αυτά τα σοβαρά μου συνέβησαν στο χρονικό διάστημα που είμαι στη φυλακή, χώρο στον οποίο είσαι εκτεθειμένος και τολμώ να πω απροστάτευτος απέναντι σε αδίστακτους κακοποιούς.»
 
Ο Γιάννης Σμπώκος αρνείται ότι διαθέτει «500 με 700 εκατ. ευρώ σε ράβδους χρυσού στην Ελβετία» λέγοντας ότι «αν διέθετα τέτοια ποσά ή και πολύ λιγότερα, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει, είναι προφανές ότι θα έδινε ένα πολύ μικρό μέρος για να αντιμετωπίσω πιθανά προβλήματα εκβιασμών μέσα στη φυλακή... Αν ένας διαθέτει 700 εκατ. ευρώ προφανώς και θα διέθετε 2 με 3 εκατ. ευρώ για να αποφύγει το θανάσιμο εναγκαλισμό και εκβιασμό ποινικών κακοποιών και παρανόμων... Έχετε εμβαθύνει στην εξιχνίαση αυτής της υπόθεσης και αυτό μου δημιουργεί το καθήκον και την υποχρέωση να υπερβώ τους δισταγμούς μου και να βοηθήσω την προσπάθεια σας.»
 
Στη συνέχεια ο Γιάννης Σμπώκος ζήτησε αυξημένη προστασία για την οικογένεια του και άρχισε να εξιστορεί τον εκβιασμό σε βάρος του που ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου του 2013 όταν όπως αναφέρει τον πλησίασε για πρώτη φορά ο Γιάννης Σκαφτούρος.
 
- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
 
- Όχι
 
- Κοίταξε να μάθεις ποιος είμαι και επειδή ξέρω ότι έχεις πολλά λεφτά θα μου δώσεις 10 εκατ. ευρώ αλλιώς θα σου διαλύσω το σπίτι, τα πάντα και μετά θα με παρακαλάς να μου τα δώσεις
 
- Δεν ξέρω ποιος είσαι, δεν ξέρω ποιος σε πληροφόρησε λάθος αλλά ούτε έχω χρήματα και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να σου δώσω οτιδήποτε και για ποιο λόγο
 
- Μην κανείς σε εμένα το μάγκα, μάθε ποιος είμαι και θα τα ξαναπούμε
 
Στη συνέχεια ο Γιάννης Σκαφτούρος μεταφέρθηκε σε άλλη φυλακή και ο Παναγίωτης Βλαστός, όπως καταθέτει ο Γ. Σμπώκος ανέλαβε να συνεχίσει τον εκβιασμό τον Μάρτιο του 2014. Ο βαρυποινίτης που ήταν στη Ζ πτέρυγα ζήτησε να συναντηθεί με το Γιάννη Σμπώκο.
 
-Ξέρεις ποιος είμαι;
 
- Όχι
 
-Είμαι σε ενα δικαστήριο με το Γιάννη Σκαφτούρο ο οποίος μου ζήτησε να σου μεταφέρω ενα μήνυμα και πρέπει να ανταποκριθείς σε κάτι που σου εχει ζητήσει
 
- Δεν καταλαβαίνω τι ειναι αυτό
 
- Δεν είναι δικό μου θέμα. Εξυπηρέτηση κάνω. Θα μεταφέρω ότι μου είπες.
 
Μετά από λίγες μέρες ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση στην οποία ο Π. Βλαστός έγινε πιο συγκεκριμένος:
 
- Ο Γιάννης Σκαφτούρος επιμένει και πρέπει να του δώσεις 2.700.000 ευρώ
 
- Δεν καταλαβαίνω όλη αυτή την ιστορία, λέω και σε εσένα ότι δεν ξέρω ποιος δίνει αυτή τη λάθος πληροφόρηση και γιατί στοχοποιούμαι και εκβιάζομαι. Έχετε κάνει λάθος στο άτομο και είναι άδικο αυτό που κάνετε.
 
- Δεν είναι δίκη μου υπόθεση. Εξυπηρέτηση κάνω. Γνώμη μου είναι να δώσεις ένα χαρτζιλίκι στο Σκαφτούρο για να ξεμπερδεύεις, αλλιώς θα γίνει "ατύχημα". Έχεις αδελφές.
 
Ο Γιάννης Σμπώκος ενημερώθηκε για τις τηλεφωνικές απειλές που δέχτηκαν οι αδελφές του την ημέρα που ήταν προγραμματισμένη η απολογία του στη δίκη για τις "χρυσές μίζες" των εξοπλιστικών προγραμμάτων με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Την επόμενη μέρα έγινε η πρώτη έκρηξη. Ακολούθησαν άλλες δυο εκρήξεις και μια αποτυχημένη απόπειρα. Ο Γιάννης Σμπώκος έκλεισε την κατάθεση του του λέγοντας ότι θα επανέλθει με «γεγονότα που όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους».
 
thetoc.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis