Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:38 | 28/05/2020

Άρθρο του Γρηγόρη Χρυσάφη - Ειδικού Γραμματέα Ε.ΑΣ.Υ.Α.

Βρέθηκα χθες σε ένα από τα κεντρικότερα και ιστορικότερα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας, αυτό των Πατησίων και συζήτησα με τους λιγοστούς εναπομείναντες υπηρετούντες συναδέλφους. Μου περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα την τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει το Τμήμα τους. Οι έκτακτες ενισχύσεις με προσωπικό άλλων Υπηρεσιών λόγω των προληπτικών μέτρων για την πανδημία διακόπηκαν και τα Αστυνομικά Τμήματα απογυμνώθηκαν εκ νέου, την ίδια στιγμή που οι πολίτες βγήκαν από την καραντίνα και συρρέουν σε αυτά καθημερινά. Με προβλεπόμενη οργανική δύναμη -92-αστυνομικών και παρούσα μόλις -26- αστυνομικών στο Α.Τ. Πατησίων, τα λόγια είναι περιττά.

Όλοι τα κάνουν όλα για να μην πάει κανείς κατηγορούμενος λόγω των πολλών καθημερινών υποχρεώσεων του Τμήματος που πρέπει να διεκπεραιωθούν. Σπάνια υπάρχει δυνατότητα για διάθεση σκοπού καταστήματος και σκοπού κρατητηρίων(18 μόνιμοι σχεδόν κρατούμενοι για διοικητική απέλαση με τον παλιότερο εξ αυτών να φυλάσσεται επί 3 μήνες!!).

Οι λίγοι δόκιμοι αστυφύλακες που έκαναν εκεί την πρακτική τους εκπαίδευση ετοιμάζουν βαλίτσες πλέον για τα νησιά..Οι Ημερήσιες Αναπαύσεις έχουν εξαφανιστεί εδώ και ένα μήνα από την διάταξη υπηρεσίας και οι υπηρετούντες δεν καταδέχονται καν να κάνουν αυτοδίκαιη χρήση γιατί θα επιβαρύνουν τους λίγους συναδέλφους τους που θα μείνουν πίσω για να βγει η δουλειά. Ξεκούραση θεωρείται να δουλεύουν δυο συνεχόμενα νυχτερινά ωράρια!

Επιπλέον είναι πρωτοφανές ο Διοικητής σε ένα τόσο δύσκολο Τμήμα της Αθήνας να φέρει τον βαθμό του Υπαστυνόμου με λίγα χρόνια υπηρεσίας και να έχει χρεωμένες πάνω του εκατοντάδες δικογραφίες και προκαταρκτικές ενώ εκτελεί παράλληλα και χρέη Αξιωματικού Υπηρεσίας, λες και μιλάμε για κανένα απομακρυσμένο Αστυνομικό Τμήμα της επαρχίας και όχι για το Α.Τ. Πατησίων!

Την ίδια στιγμή, αντί να ενισχυθεί διατάσσεται η απόσπαση συναδέλφου που εκτελεί καθημερινά χρέη Αξ.Υπ. στο Τμήμα για να κάνει πεζή περιπολία στην Υπ/νση Πεζών Περιπολιών, παρά την θέληση του!!

Έχει καταντήσει ανώφελο πλέον κάθε λίγες μέρες να εκδίδει ανακοινώσεις η Ένωση μου, να στέλνει έγγραφα και να καταθέτει υπομνήματα προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την τραγική κατάσταση των Αστυνομικών Τμημάτων της Αθήνας λόγω της έλλειψης προσωπικού. Εκεί έχουν πάντα άλλες προτεραιότητες αλλά όπως ανέφερε και η τελευταία ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΣ.Υ. η ανοχή και η αντοχή των αστυνομικών εξαντλείται καθώς χορτάσαμε χτυπήματα φιλικά στην πλάτη και τα ζητήματα μας ανεπίλυτα.. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι η Ηγεσία που επιλέχθηκε από την νέα Κυβέρνηση θα εγκαταλείψει στο έλεος του Θεού τα Αστυνομικά Τμήματα της Αθήνας που αποτελούν την βιτρίνα της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάθε τοπική κοινωνία. Ίσως φταίει που δεν “πουλάνε” όσο άλλες Αστυνομικές Υπηρεσίες και δεν “φτιάχνουν” πολιτικά προφίλ μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Τουλάχιστον όμως ας καταλάβουν ότι εκτός των απάνθρωπων εργασιακών συνθηκών που βιώνουν οι συνάδελφοι μας και φαίνεται ότι ενδιαφέρουν μόνο εμάς, τίθενται και σοβαρά ζητήματα ασφαλείας και αυτός είναι και ο λόγος της δημοσιοποίησης από πλευράς μου μήπως ευαισθητοποιηθούν τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι.. Δυστυχώς σε αυτό το συμπέρασμα φτάνει κανείς όταν από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, τόσο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και με έγγραφα, ως Ένωση Αθηνών, επισημαίναμε συνεχώς, εκτός άλλων ζητημάτων, την μεγάλη αναγκαιότητα ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων από ένα μικρό αριθμό εκ των 1.500 έκτακτα νεοπροσλαμβανομένων στο Σώμα που αποφάσισε η Κυβέρνηση για την κάλυψη άμεσων υπηρεσιακών αναγκών.

Είναι βέβαιο ότι θα έδιναν μια μεγάλη ανάσα στα Τμήματα και θα επέτρεπαν και στους ίδιους τους νέους συναδέλφους να “ψηθούν” ώστε να έχουν μια ομαλή ένταξη στην δύσκολη υπηρεσιακή πραγματικότητα της Αθήνας, ύστερα από μόλις 20 ημέρες εκπαίδευσης. Σύμφωνα όμως με τον κ.Υπουργό μας, οι έκτακτες ανάγκες για να δαπανηθούν τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών αφορούσαν την τοποθέτηση χιλιάδων νέων συναδέλφων που μόλις ένα μήνα πριν ήταν απλοί πολίτες, στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ., χωρίς καν να έχει εξασφαλιστεί, ακόμα και μήνες μετά, ο ανάλογος αριθμός υπηρεσιακών μοτοσυκλετών για εκτελέσουν υπηρεσία!! Μάλιστα…

Όσα διαπίστωσα και μου μεταφέρθηκαν από τους συναδέλφους στο Α.Τ. Πατησίων θα τεθούν υπ΄όψιν του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αθηνών για τις περαιτέρω ενέργειες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis