Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:15 | 19/02/2016

Παράταση μέχρι τις 6 Μαρτίου για να μην κλείσουν τα σύνορα από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που απειλούν με αποκλεισμό της Ελλάδας για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, επιδιώκει η Αθήνα στην Σύνοδο Κορυφής. Η νέα σύνοδος έχει προσδιοριστεί για τις 6 Μαρτίου με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δέχτηκε την επίθεση των 4 χωρών της Βίζεγκαρντ (Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία) που επιμένουν στο κλείσιμο των συνόρων τους και προτρέπουν την ΠΓΔΜ να πράξει το ίδιο.

Την ίδια στιγμή η…φίλη χώρα προς την Ελλάδα, Αυστρία, ανακοίνωσε ότι θα δέχεται μόλις 80 αιτήσεις ασύλου την ημέρα στέλνοντας μήνυμα ότι θα ακολουθήσει και αυτή σκληρή στάση στο προσφυγικό ενώ και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης δείχνουν πρόθεση να αντιμετωπίσουν δυναμικά το προσφυγικό κατά της Ελλάδας.

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εν μέσω πυρών που αφορούσαν τις καθυστερήσεις της ελληνικής πλευράς στην δημιουργία δομών για την φιλοξενία και υποδοχή μεταναστών παρά το γεγονός ότι η Αθήνα παρουσίασε την ολοκλήρωση του 80% του αρχικού σχεδίου για την δημιουργία hot-spots.

Στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα τάχθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ η οποία δεσμεύτηκε ότι στην χώρα της θα παραμείνει το ίδιο καθεστώς με ανοιχτά σύνορα μέχρι και τις 6 Μαρτίου που θα γίνει η νέα σύνοδος κορυφής και κάλεσε και τις υπόλοιπες χώρες να πράξουν το ίδιο ενώ η Αθήνα ζητά να ενσωματωθεί η δέσμευση και στο τελικό κείμενο.

Από την πλευρά της η Ε.Ε. όμως ετοιμάζεται παράλληλα και για ένα Plan B όπως προανήγγειλε ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος στο Reuters όπου δήλωσε ότι «όσο η συμφωνία μας με την Τουρκία δεν αποδίδει καρπούς και η κατάσταση δεν βελτιώνεται, είμαστε υποχρεωμένοι να εκπονήσουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με στόχο την πρόληψη οξείας ανθρωπιστικής κρίσης».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Plan B περιλαμβάνεται η φιλοξενία προσφύγων στην Ελλάδα στην περίπτωση που δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Β. Ευρώπη.  Ο Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με αντικείμενο το προσφυγικό, όπου αναμένεται ότι θα συζητηθεί η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Η Αθήνα από την πλευρά της πανηγυρίζει για το τελικό κείμενο της Συνόδου καθώς κυβερνητικές πηγές αναφέρουν «στο κείμενο συμπερασμάτων που διαμορφώθηκε εχτές για το προσφυγικό, η Ελλάδα κατάφερε να ενσωματωθούν όλες οι διατυπώσεις που είχε θέσει ως στόχο. Συγκεκριμένα:

  • Αναφορά στην διασφάλιση της ακεραιότητας της συνθήκης Σέγκεν – γεγονός που κλείνει την συζήτηση περί αποβολής.
  • Αναφορά σε αποφυγή μονομερών – μη συντονισμένων ενεργειών.
  • Αναφορά σε ανάγκη επιτάχυνσης της μετεγκατάστασης (relocation)
  • Αναφορά  σε αξιοποίηση μηχανισμού επανεγκατάστασης (resettlement) προσφύγων απ ευθείας από την Τουρκία.

Σύμφωνα με non paper του Μ. Μαξίμου Ο κ. Τσίπρας επιφυλάχθηκε να δώσει την έγκρισή της στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων  (που θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό και τις σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), αν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα.

Η Ελλάδα ζητά από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων (Μεταναστευτικό, Σχέσεις ΕΕ – Βρετανίας), η έκδοση του οποίου απαιτεί ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη.  

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis