Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:29 | 29/05/2017

Βαρύ κατηγορώ για όσα οδήγησαν στη διόγκωση του ελλείμματος του 2009, τα οποία κατά τους μάρτυρες έφεραν και τα μνημόνια στη χώρα, δέχτηκε (αν και απών από το εδώλιο) ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρέα Γεωργίου, η δίκη του οποίου ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

 
Τον Δεκέμβριο του 2016 η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Δ´ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας με την οποία αθωώθηκε από την κατηγορία. Το αδίκημα που αποδίδεται στον κ. Γεωργίου αφορά το γεγονός ότι είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες, μέχρι το τέλος του 2010 παράλληλα με την ιδιότητα του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο οποίο είχε εργαστεί επί σειρά ετών. Παράλληλα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι δεν συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο και μάλιστα όπως η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ της ΕΛΑΣΤΑΤ τα οποία μάλιστα είχαν επιλεγεί από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
 
Τα χειροκροτήματα
 
Το δικαστήριο με την έναρξη της διαδικασίας απέρριψε την ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης, με τον εισαγγελέα της έδρας να τη χαρακτηρίζει «πλήρως αιτιολογημένη, πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».
 
Εν συνεχεία απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ κ. Νικ. Λογοθέτη και κυρίας Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή «γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη» (καθώς πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή).
 
Η ομοβροντία εναντίον του απόντα Γεωργίου ξεκίνησε με τη μαρτυρία του τότε αντιπροέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτη, ο οποίος με εμφανή συναισθηματική φόρτιση είπε: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κτλ. με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! (Χειροκροτήματα από το ακροατήριο, φωνάζουν «μπράβο», «προδότες», «εξαγορασμένοι», «καθάρματα», «ελεεινοί», «σαρκοφάγα»)
 
Η υπεράσπιση μάλιστα αντέδρασε, επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση.
 
Πρόεδρος: «το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά».

Διαβάστε την συνέχεια στο tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis