Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:58 | 02/10/2015
Μια δίκη-μαμούθ με 104 κατηγορουμένους - η μεγαλύτερη πιθανώς που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα - πραγματοποιήθηκε προ μερικών μηνών στο Εφετείο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να γίνει αντιληπτή από τα ΜΜΕ. Λόγω του πρωτοφανούς πλήθους των κατηγορουμένων η δίκη πραγματοποιήθηκε στο... υπόγειο αμφιθέατρο του κτιρίου της οδού Λουκάρεως, με τους δεκάδες κατηγορουμένους να κατακλύζουν ως και τους... εξώστες του χώρου. Με τους έμπειρους δικαστές να προσπαθούν να κάνουν «διαχείριση» του πλήθους των κατηγορουμένων, των μαρτύρων αλλά και των άλλων παραγόντων της δίκης.
 
Πρόκειται για την εκδίκαση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μιας σημαντικής υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών που αποκαλύφθηκε το φθινόπωρο του 2013 και υπήρξε εντυπωσιακή επέκταση του κατηγορητηρίου από την ανάλυση των υποκλαπεισών συνομιλιών, οπότε και βρέθηκαν κατηγορούμενοι οι πελάτες του κυκλώματος που κατηγορήθηκαν για χρήση και διακίνηση κοκαΐνης. Και ανάμεσα σε αυτούς ένας πιλότος, ένας αστυνομικός και άνθρωποι από τον χώρο της τέχνης και της μόδας. Μια διεύρυνση του κατηγορητηρίου στους «πελάτες» των κυκλωμάτων εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, που θεωρείται, σύμφωνα με νομικούς, «ενδεικτική των νέων δεδομένων που δημιουργούνται από τις υποκλοπές των τηλεφωνικών συνομιλιών». Και ίσως κάτι τέτοιο θα συμβεί και με την άσκηση ποινικών διώξεων σε πρόσωπα που καταγράφονται σε νόμιμες συνακροάσεις να έχουν πάρει ναρκωτικά από το μεγάλο κύκλωμα της Μυκόνου που αποκαλύφθηκε πριν από περίπου δύο μήνες.
 
Η υπόθεση αυτή που οδήγησε στο... τεράστιο εδώλιο αποκαλύφθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2013 και από τότε τα ίχνη της «χάθηκαν». Επειτα από έρευνες που είχαν πραγματοποιήσει οι Υποδιευθύνσεις Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Οπλων και Ναρκωτικών του ΣΔΟΕ Αττικής, είχε εντοπισθεί δίκτυο εισαγωγής 146 κιλών κοκαΐνης από το Εκουαδόρ με τη συμμετοχή 57 ατόμων από την Ελλάδα, την Αλβανία και χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Τα ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε κοντέινερ με φαινομενικό φορτίο «μπανάνες» στις 23 Οκτωβρίου 2013 στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη έρευνα που είχε γίνει στο κοντέινερ δεν είχε εντοπισθεί καμία ποσότητα ναρκωτικών, παρότι υπήρχε σειρά διασταυρωμένων πληροφοριών ότι βρίσκονταν εκεί. Οπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τα ναρκωτικά ήταν με τέτοιον τρόπο συσκευασμένα (με ειδικό αμπαλάζ με αφρώδες υλικό) ώστε να μην εντοπίζονται από τα ειδικώς εκπαιδευμένα σκυλιά. 

Οι αστυνομικοί και τα στελέχη του ΣΔΟΕ θα εγκατέλειπαν την έρευνα αν σε μία από τις «online» υποκλαπείσες συνομιλίες δεν καταγραφόταν συνομιλία μιας γυναίκας που είχε καθοριστικό ρόλο στην υπόθεση και η οποία έλεγε για την έρευνα στο κοντέινερ: «Δεν βρήκαν τίποτα. Λίγο θα περιμένουμε και θα πάμε να το πάρουμε...». Ετσι τα στελέχη της  ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ διέλυσαν με συνοπτικές υπηρεσίες το εμπορευματοκιβώτιο και εντόπισαν τα επιμελώς κρυμμένα 108 δέματα κοκαΐνης. Ακόμη από τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε διαπιστωθεί ότι οι διακινητές των ναρκωτικών ξέπλεναν τα χρήματά τους με το γνωστό τρικ των κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ με ρυθμό τριών κερδισμένων δελτίων κάθε ημέρα. Ενας μάλιστα από αυτούς είχε «κερδίσει» μέσα σε έναν χρόνο 606 φορές σε Λόττο, Τζόκερ και Στοίχημα.
 
Οι έμποροι ναρκωτικών εμφανίζονται να... κέρδιζαν περίπου τρία δελτία Στοιχήματος κάθε ημέρα και εισέπρατταν ετησίως περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ από τα υποτιθέμενα «τυχερά δελτία» του ΟΠΑΠ. Ακόμη είχαν προκύψει επενδύσεις των ναρκεμπόρων σε τουριστικές μονάδες που είχαν κατασκευάσει στην Κέρκυρα αλλά και στην κατασκευή υπερπολυτελών ακινήτων με πισίνες σε διάφορες περιοχές της Αλβανίας. Επιπλέον είχε διαπιστωθεί ότι οι διακινητές της κοκαΐνης για να μην καταγραφούν από τα συστήματα υποκλοπών της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους έναν ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης αλλά και κινητά τηλέφωνα τύπου BlackBerry που μέσω της διαδικασίας αποστολής e-mail δεν μπορούν να εντοπιστούν, όπως ομολογείτο σε έγγραφα των ελληνικών υπηρεσιών, από τις διωκτικές αρχές.
 
Στην πορεία όμως της δικαστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την 26η τακτική ανακρίτρια κυρία Νικολέτα Λαμπρίδου επισημάνθηκαν στοιχεία για άλλα περίπου 60 άτομα που παρελάμβαναν ναρκωτικά από το κύκλωμα. Παρά το πλήθος των παλαιών και νέων κατηγορουμένων, η δίκη άρχισε εγκαίρως, πριν από την παρέλευση 18μήνου που θα οδηγούσε στην αποφυλάκιση των εμπόρων ναρκωτικών, στις 10 Νοεμβρίου 2014, και ανάμεσα στους κατηγορουμένους για παραλαβή και μικροδιακίνηση ναρκωτικών ήταν ο προαναφερόμενος πιλότος αεροπλάνου, ένας ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, ένας αστυνομικός της ΔΙΑΣ, ένας σκηνοθέτης, μια σχεδιάστρια μόδας, μια γυμνάστρια, ένας υπεύθυνος ρεμπετάδικου, ένας διακοσμητής και ένας ενδυματολόγος, ένας διαφημιστής, ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, ένας υπεύθυνος οργάνωσης συνεδρίων, υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών, τεχνικοί σκαφών αναψυχής κ.ά. Το ενδιαφέρον του δικαστηρίου στάθηκε στην αναφορά χρήσης κοκαΐνης από πιλότο λόγω του προφανούς κινδύνου για την ασφάλεια των επιβατών των πτήσεων. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος ανέφερε, όπως μνημονεύεται στα σχετικά έγγραφα, στο δικαστήριο: «Ημουν άνεργος εκείνο το χρονικό διάστημα. Προέρχομαι από αεροπορική οικογένεια και έχω τρέλα με τα αεροσκάφη. Εκανα περιστασιακή χρήση». Ο δικηγόρος του συμπλήρωσε ότι ο πελάτης του εργάζεται πλέον σε άλλη αεροπορική εταιρεία, ότι «έκανε ψυχολογικά τεστ» και ότι δεν βρέθηκε χρήστης ναρκωτικών.
 
Πολλοί από τους άλλους κατηγορουμένους δήλωσαν ότι τα ήθελαν φίλοι τους που χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνό τους, επικαλέστηκαν ενδοοικογενειακά προβλήματα ή ότι παρακολουθούνται από ψυχολόγο. Ενας άλλος ανέφερε στη διάρκεια της δίκης πως«ένιωθα ότι πετάω τα λεφτά μου γιατί δεν καταλάβαινα τίποτα», ενώ όλοι μιλούσαν για πλήρη απεξάρτησή τους. Το δικαστήριο με τον πρωτοφανή συνωστισμό κατηγορουμένων ολοκλήρωσε στις αρχές Μαρτίου την εκδίκαση της υπόθεσης. Επέβαλε πολυετείς καθείρξεις σε περίπου 20 κατηγορουμένους που ήταν κεντρικά πρόσωπα στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ απήλλαξε όλους τους ιδιώτες που είχαν κατηγορηθεί εκ των υστέρων για την παραλαβή και τη «διακίνηση» μικροποσοτήτων, με το δεδομένο ότι ο νόμος που είχε ψηφισθεί τότε για την αποσυμφόρηση των φυλακών οδηγούσε σε παραγραφή του αδικήματός τους.
 
http://www.tovima.gr/
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis