Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:57 | 07/10/2020

Έφτασε η ώρα του δικαστηρίου για τους 68 κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Σήμερα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων που δικάζει την συγκεκριμένη υπόθεση από τον Απρίλιο του 2015, ανακοινώνει την απόφασή του για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων. Το εφετείο θα θυμίζει φρούριο, καθώς στο σημείο θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ θα ισχύουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Οι κατηγορίες

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 68 άτομα, εκ των οποίων τα 65 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος και 17 ακόμη εκλεγμένοι στις εκλογές του Ιουνίου 2012 βουλευτές του κόμματος του, όπως και δυο ακόμη πρόσωπα που φέρονται ως πυρηνάρχες. Τα συνολικά 20 αυτά άτομα, (Μιχαλολιάκος, βουλευτές και πυρηνάρχες) σύμφωνα με την κατηγορία, διεύθυναν την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, τα μέλη της οποίας φέρονται να διέπραξαν σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Σημαντική θέση στην δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση αποτελεί η δολοφονία του Παύλου Φύσσα για την οποία κατηγορούνται 18 συνολικά πρόσωπα με πρώτο τον Γιώργο Ρουπακιά, που έχει ομολογήσει ότι διέπραξε το στυγερό έγκλημα.

Επιπλέον, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και για την επίθεση κατά των Αιγύπτιων αλιεργατών το 2012 σε πέντε συνολικά πρόσωπα, ενώ για την επίθεση κατά των μελών του ΠΑΜΕ το 2013 δικάζονται τέσσερα άτομα. Για όλα αυτά τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, πρόταση στο δικαστήριο έκανε το Δεκέμβριο του 2019 η εισαγγελέας της έδρας Αδ. Οικονόμου.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, θα πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση όλοι οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατά την εισαγγελέα ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί μόνο ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς και όχι οι συγκατηγορούμενοί του για συνέργεια. Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση ενώ όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Ακόμη, για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, η εισαγγελέας είχε ζητήσει ενοχή των κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη.

Η διαδικασία και οι ποινές

Από την απόφαση που θα ανακοινώσει αύριο το δικαστήριο θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Ειδικότερα, αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για τους κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση (για την οποία κατηγορείται η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων), τότε θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει τέσσερις με πέντε ημέρες.

Από την άλλη, αν η απόφαση είναι αθωωτική, τότε η διάρκεια της διαδικασίας θα είναι σαφώς πιο μικρή. Υπό κρίση θα τεθούν μόνο οι 27 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 κατηγορούμενοι), η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πέντε κατηγορούμενοι) και η επίθεση στο ΠΑΜΕ (4 κατηγορούμενοι). Αν πάντως, εκδοθεί αθωωτική απόφαση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της εισαγγελίας υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική τότε απαλλαγή των κατηγορουμένων καθίσταται τελεσίδικη.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την ενοχή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, τότε για το αδίκημα αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από 5 έτη (πχ. για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και φτάνουν τα 15 έτη (π.χ. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικό). Ισόβια προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και πολυετείς καθείρξεις προβλέπονται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο θα κρίνει ακόμη αν θα χορηγήσει αναστολές σε τυχόν ποινές που μπορεί να επιβάλλει ή όχι.

Συγκεντρώσεις

Με μία διαδικασία στην οποία συγκλονιστική ήταν η συνεχής παρουσία της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, από τον κατ’ ομολογίαν δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, την Τετάρτη έξω από το Εφετείο καλούν πλήθος συνδικάτων, πολιτικών φορέων, συλλόγων, μαθητικών κοινοτήτων, κάθε είδους συλλογικότητες, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσεις στάσεις εργασίας για διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Τα πρώτα καλέσματα ξεκινούν με συγκέντρωση στις 9πμ έξω από το Μετρό Αμπελοκήπων, ενώ ο κύριος όγκος όσων πάρουν μέρος, αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11πμ, που θα είναι σε εξέλιξη και οι στάσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «καλεί όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη, στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας), εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη 7 Οκτώβρη, θα παρευρεθεί στο Εφετείο Αθήνας, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Συνεχώς βγαίνουν και νέα καλέσματα για τη συγκέντρωση στο Εφετείο, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Φρούριο» το εφετείο

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται στελέχη της ΕΥΠ, της αντιτρομοκρατικής και της κρατικής ασφάλειας σε πληροφοριακό επίπεδο, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτες ενδείξεις.

Στα μέτρα τάξης για το πρωί της Τετάρτης περιλαμβάνονται 2.500 αστυνομικοί, της ασφάλειας, της ομάδας ΔΡΑΣΗ, της ΟΠΚΕ και της ΔΙ.ΑΣ., που βρίσκονται στο περιμετρικά του Εφετείου και κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία θα παραμείνει κλειστή από το Πεδίον του Άρεως έως τη λεωφόρο Κηφισίας.

Σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί-παρατηρητές για να έχουν εικόνα των 15.000 συγκεντρωμένων που υπολογίζουν αστυνομικές πηγές πως θα βρεθούν στο σημείο.

Στον ουρανό της Αθήνας απλώθηκε  ένα εναέριο «δίχτυ» με drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, να καταγράφουν από αέρος και να ενημερώνουν παράλληλα για ύποπτες κινήσεις ατόμων. Η άφιξη δικαστών και εισαγγελέων πραγματοποιέιται σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικά δρομολόγια από αυτά που πραγματοποιούν συνήθως και εισέχονται στο υπόγειο γκαράζ του εφετείου, από την πίσω πόρτα, πάντα συνοδεία αστυνομικών.

Από σήμερα το βράδυ μάλιστα, θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση κτιρίων εν δυνάμει «στόχων», όπως το Εφετείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, τα δικαστήρια του Πειραιά, αλλά και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής φέρνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα κλειστοί θα είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:

  • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
  • Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
  • Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
  • Κούζη, σε όλο το μήκος της.
  • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
  • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

  • Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
  • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
  • Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
  • Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
  • προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):
  • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
  • Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis