Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:54 | 17/01/2020

«Παρθενικές»… ενισχυμένες περιπολίες στα Εξάρχεια έκαναν οι ομάδες ΔΙ.ΑΣ., και μάλιστα δύο φορές παράλληλα με την εκδήλωση των τακτικών αστυνομικών επιχειρήσεων στην πλατεία και την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα ορκίζονται και βγαίνουν στους δρόμους οι 1.500 ειδικοί φρουροί, ενισχύοντας τις ομάδες ΔΙ.ΑΣ., ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και Αμεση Δράση. Από αυτούς παραιτήθηκαν μόλις 10 μετά την εκπαίδευση και το στίβο μάχης! Ηδη σχηματίστηκαν 5 ομάδες ΔΡΑΣΗ, οι οποίες θα περιπολούν κυκλικά όλους τους τομείς της Αθήνας, ανά εξάωρο, ενώ οι 30 ομάδες ΟΠΚΕ αναμένεται να αυξηθούν σε 40 και οι περιπολίες τους να επεκτείνονται γεωγραφικά από τον Ωρωπό έως και το Λαύριο!

Ενδεικτικά εξελίχθηκαν δύο αστυνομικές επιχειρήσεις και περιπολίες της ΔΙ.ΑΣ. σε δρόμους όπως Ιπποκράτους, Χαριλάου Τρικούπη, Σπυρίδωνος Τρικούπη, Καλλιδρομίου, Ερεσσού, Ζωοδόχου Πηγής και άλλους.

Οι συγκεκριμένες ομάδες θα βρίσκονται στους δρόμους τις Αττικής έως τις 02:00 τα ξημερώματα κάθε μέρας. Αναφορικά με τα Εξάρχεια, από τις 7 Ιανουαρίου έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 12 αστυνομικές επιχειρήσεις, από μικτές ομάδες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ακόμη και της Διεύθυνσης Τροχαίας. Συνολικά έχουν γίνει 100 προσαγωγές και 23 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες είναι 13 αλλοδαποί και 6 ημεδαποί για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών, ένας αλλοδαπός για κλοπή, ένας για διακίνηση κλεψίτυπων CD, και δύο για παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών. Στην κατοχή τους βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν: 391,4 γραμμάρια κάνναβης, 15 ναρκωτικά δισκία, 3 κινητά τηλέφωνα,
μικροποσότητα ηρωίνης και ένα μαχαίρι.

Εκτός των αποτελεσμάτων ο βασικός στόχος των αρμόδιων αξιωματικών είναι η σταθερότητα αυτών των επιχειρήσεων, με στοχευμένες δράσεις, ανάλογα με τη χαρτογράφηση της εγκληματικότητας ανά περιοχή, γειτονιά και δρόμο. Στόχος των αρμόδιων αξιωματικών είναι να επέλθει κανονικότητα στην περιοχή των Εξαρχείων με την αρμονική συνύπαρξη αστυνομικών και κατοίκων, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, ενώ αναμένεται να εξελιχθούν και ημερίδες ενημέρωσης αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. μαζί με κοινωνικούς φορείς περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα αστυνόμευσης και παραβατικότητας.

Πολλές από τις αστυνομικές επιχειρήσεις ξεκίνησαν και συνεχίστηκαν δίπλα σε γνωστή κατάληψη των Εξαρχείων, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.

Ο βασικός άξονας του νέου σχεδίου αστυνόμευσης στοχεύει στην ισχυρότερη αστυνόμευση των περιοχών της Δυτικής Αττικής, από την οποία διαπιστώνονται ληστρικές «εκδρομές» και… εξαγωγή δραστών και εγκληματικών συμπεριφορών κυρίως προς βόρεια και νότια προάστια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από τις στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, έχουν αυξηθεί από 8 σε 16 οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), με 120 επιπλέον άτομα, που θα δρουν στα δυτικά προάστια. Γι’ αυτό το σκοπό ενοικιάστηκαν 10 τζιπ, αποκτήθηκαν 15 ακόμη οχήματα «αγροτικά» με διπλή εσωτερική καμπίνα.

Με αυτές τις ομάδες θα επιχειρηθεί η πύκνωση των περιπολιών, η αύξηση των ελέγχων και η δημιουργία μιας περιμετρικής αστυνομικής «αλυσίδας» για την αποτροπή της μετακίνησης δραστών και εγκλήματος, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, σε κεντρικούς και παρακαμπτήριους οδικούς άξονες που οδηγούν σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου. Το αστυνομικό προσωπικό θα προμηθευτεί «έξυπνες» φορητές ηλεκτρονικές συσκευές για την ταυτοποίηση αποτυπωμάτων ελεγχόμενων ατόμων και εκκρεμή διωκτικά έγγραφα σε βάρος τους.
Στα χαρακτηριστικά του νέου σχεδίου θα είναι και η… αναζήτηση του χρήματος (follow the money), από προσωπικό υπηρεσιών Ασφάλειας, δηλαδή ο εντοπισμός ατόμων που κινούνται με πολυτελή αυτοκίνητα, διαμένουν σε… βίλες, διαθέτουν μετρητά, οι οποίοι είτε είναι… άνεργοι είτε δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τους από την «επαγγελματική» τους δραστηριότητα.

Από την έντυπη έκδοση 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis