Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:02 | 18/06/2016

"Ασκήσαμε δίωξη σε έναν άνδρα για ανθρωποκτονία, σοβαρή σωματική βλάβη, κατοχή όπλου με πρόθεση διάπραξη εγκλημάτων και κατοχή επιθετικού όπλου ", δήλωσε ο Νικ Γουάλεν, επικεφαλής της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ, σε ανακοίνωση του.

Ο Τόμας Μέιρ, 52 ετών, αναμένεται να παρουσιαστεί στις δικαστικές αρχές στο Γουστμίνστερ στο Λονδίνο, ανέφερε ο Γουάλεν.

Η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ, η οποία δολοφονήθηκε την Πέμπτη, στη μέση του δρόμου, κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη της κωμόπολης Μπίρστολ, ήταν θύμα «στοχευμένης επίθεσης», ανακοίνωσε την Παρασκευή η βρετανική αστυνομία.

Οι έρευνες, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, στρέφονται κατά προτεραιότητα στο ενδεχόμενο να ήταν μια πράξη «ακροδεξιού εξτρεμισμού», σύμφωνα με τις αρχές. Εξετάζεται όμως και το ενδεχόμενο ο 52χρονος να πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα.

 

Η Τζο Κοξ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε., πυροβολήθηκε και μαχαιρώθηκε την Πέμπτη από τον Τόμας Μέιρ, όπως μεταδίδουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στην έρευνα για την επίθεση συμμετέχουν και αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Ο Μέιρ περιγράφεται ως ένας «μοναχικός» άνθρωπος που κατοικεί στην περιοχή εδώ και σχεδόν 40 χρόνια και φέρεται ότι φώναξε το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του στην Κοξ.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο Μέιρ την πυροβόλησε τρεις φορές και κατόπιν, ενώ είχε πέσει αιμόφυρτη στο έδαφος, τη μαχαίρωσε πολλές φορές.

Όσον αφορά τις πιθανές διασυνδέσεις του με νεοναζιστικούς κύκλους, η εφημερίδα Guardian γράφει ότι στο σπίτι του βρέθηκαν ναζιστικά σύμβολα καθώς και ακροδεξιά αναγνώσματα, μεταξύ των οποίων και ένα εγχειρίδιο για την κατασκευή πιστολιών.

Η Βρετανία θρηνεί τη Τζο Κοξ

Η εν ψυχρώ δολοφονία της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ ανέδειξε το νοσηρό κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Βρετανία, τόσο στη πολιτική σκηνή όσο και στην κοινωνία. Το απόγευμα και το βράδυ της Παρασκευής, χιλιάδες πολίτες έδωσαν το παρών σε εκδηλώσεις μνήμης για την Κοξ.

Ο θάνατος της βουλευτού, μιας γυναίκας που ο βρετανικός Τύπος χαρακτήρισε «ανερχόμενο αστέρι της πολιτικής σκηνής», φέρνει στην επιφάνεια όλη την ασχήμια της διαμάχης του Brexit και αλλάζει το τοπίο μόλις μερικές ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Η Βρετανική κοινωνία θρηνεί την απώλεια όχι μόνο μιας βουλευτού αλλά και μιας μητέρας δύο ανήλικων παιδιών. Στα μάτια τους, ήταν μια «βολή» κατά της οικογένειας -μια αξία βαθιά συνδεδεμένη με την βρετανική κουλτούρα. Επηρέασε, όμως, σημαντικά και την πολιτική σκηνή της χώρας, με τους βουλευτές να εμφανίζουν ενιαίο μέτωπο μετά από την τραγωδία.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζέρεμι Κόρμπιν μετέβησαν χθες στην περιφέρεια της Τζο Κοξ στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ και χαρακτήρισαν τη δολοφονία της βουλευτού μια «επίθεση εναντίον της δημοκρατίας».

Οι δύο πολιτικοί μίλησαν για μια πράξη μίσους και επανέλαβαν ότι δεν σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε καμπάνιες υπέρ ή κατά του Brexit και το Σάββατο. Το ίδιο έχουν ανακοινώσει και τα υπόλοιπα κόμματα.

«Εκεί που βλέπουμε μίσος, εκεί που βρίσκουμε το διχασμό, εκεί που βλέπουμε αδιαλλαξία πρέπει με τις πολιτικές μας να προσπαθούμε να τα εξαφανίσουμε από την ζωή και τις κοινωνίες μας» ανέφερε ο κ. Κάμερον, και συνέχισε: «Αν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε τη Τζο, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι αξίες της –κοινωνική εργασία, κοινωνία και ανεκτικότητα- οι αξίες με βάση τις οποίες έζησε τη ζωή της και εργάστηκε είναι και αυτές που πρέπει να δουλέψουμε διπλά για να αποκτήσουμε τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ανέφερε ότι η Τζο ήταν μια πραγματικά μοναδική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα. «Στη μνήμη της, δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να διασπείρουν το μίσος, να δηλητηριάσουν και να διχάσουν την κοινωνία. Θα ενισχύσουμε τη δημοκρατία μας, θα ενισχύσουμε το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση».

 

 

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis