Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:00 | 22/12/2014

 

Μέχρι το τέλος του χρόνου οι ασφαλισμένοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων θα έχουν πρόσβαση με ένα κλικ σε 147 δισεκατομμύρια ασφαλιστικές ώρες, 20 χρόνια εργασίας και ασφάλισης.

Το «ασφαλιστικό βιογραφικό» θα τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας να παρακολουθούν τον ασφαλιστικό τους βίο, μόνο με τη χρήση ενός υπολογιστή.
Μέχρι το τέλος του χρόνου θα «ανέβουν» στο σύστημα τα τελευταία 20 ασφαλιστικά χρόνια, ενώ μέχρι το τέλος του 2015 εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των ωρών ασφάλισης όλων των ασφαλισμένων.

Βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Εργασίας, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν ακόμη και από το σπίτι τους να παρακολουθούν την καταγραφή των ενσήμων τους, να βγάζουν σύνταξη με ένα κλικ, και να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε παροχές από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Στους νέους «ψηφιακούς λογαριασμούς ασφάλισης» έχουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» ενσωματωθεί ήδη πάνω από 20 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από το 1994 μέχρι σήμερα. Με τη νέα αυτή εφαρμογή επιτυγχάνεται άμεσα η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, η εξάλειψη φαινομένων παραβατικότητας, αλλά και η εξοικονόμηση πόρων σε μία κρίσιμη εποχή για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Ηδη, από την αρχή του 2014, μέσω του συστήματος «Ατλας» οι ατομικοί λογαριασμοί ασφάλισης κάθε εργαζόμενου - ασφαλισμένου ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο, ανά μήνα. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αποστέλλουν ηλεκτρονικά στην εταιρεία πληροφορικής των Ταμείων, ΗΔΙΚΑ Α.Ε., όλα τα νέα στοιχεία του χρόνου ασφάλισης και των εισφορών που καταβάλλονται.

Το επόμενο βήμα για την πλήρη μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, έγινε τον Ιούνιο, όταν καταργήθηκε η υποχρέωση θεώρησης των βιβλιαρίων υγείας. Η επιβεβαίωση της ασφαλιστικής ικανότητας πραγματοποιείται πλέον, ηλεκτρονικά, μέσω του Διαδικτύου με το σύστημα «Ατλας», από τους ίδιους τους παρόχους υγείας.
Από τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν στον υπολογιστή τους τα στοιχεία ασφάλισής τους από την 1η Ιανουαρίου 1994 και μετά. Πρόκειται για περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ψηφιοποιημένες ημέρες ασφάλισης, με στόχο, μέσα στον επόμενο χρόνο η διαδικασία να ολοκληρωθεί για το σύνολο του εργασιακού βίου, όλων των ασφαλισμένων. Στον νέο «ψηφιακό ατομικό λογαριασμό» συγκεντρώνεται για πρώτη φορά η ασφαλιστική ιστορία του κάθε εργαζόμενου, δημιουργώντας ένα «ασφαλιστικό βιογραφικό». Στην πράξη, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας και με έναν προσωπικό κωδικό θα μπορούν να μάθουν τον ακριβή αριθμό των ενσήμων τους και θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά μόλις φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους.

Ο «ψηφιακός λογαριασμός ασφάλισης» θα είναι μοναδικός για κάθε έναν από το σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία εθνικού μητρώου εργοδοτών, προκειμένου να χορηγείται ηλεκτρονικά, η ασφαλιστική ενημερότητα.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, κυρίως στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς σήμερα η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης μπορεί να καθυστερήσει από 2 έως και 4 χρόνια.
Βάσει του σχεδιασμού, από το καλοκαίρι του 2015 και μετά, το όνειρο για έκδοση συντάξεων σε μία μέρα, με ένα κλικ, θα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα μπει οριστικό τέλος σε περιπτώσεις χορήγησης συντάξεων από τα ταμεία με πλαστές βεβαιώσεις αλλά και εικονικούς χρόνους ασφάλισης, ενώ θα απελευθερωθεί χρόνος προκειμένου οι εργαζόμενοι στα Ταμεία να είναι πιο αποτελεσματικοί σε άλλες υπηρεσίες.
Στο παρελθόν, ο κ. Βρούτσης είχε χαρακτηρίσει τη δημιουργία του νέου συστήματος ως τη σημαντικότερη μεταρρύθμιση που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης, σύμφωνα με την Καθημερινή.


iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis