Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:59 | 14/11/2020

Εκδόθηκε το ΦΕΚ του Π.Δ. 93/2020 Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού και οργάνωσης υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α. της παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 4249/2014 «Αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και ρύθμιση λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις» (Α ́ 73),

β. των περ. γ ́, δ ́, στ ́ και θ ́ της παρ. 1 και της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (Α ́ 152), όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 1590/1986 (Α ́ 49),

γ. της παρ. 1 του άρθρου 28 του ν. 2800/2000 «Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, σύσταση Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας και άλλες διατάξεις» (Α ́ 41),

δ. του άρθρου 90 του π.δ. 63/2005 (Α ́ 98), το οποίο διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 119 (περ. 22) τουν. 4622/2019 «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης» (Α ́133),

ε. της υπ’ αρ. 80/18-07-2019 απόφασης του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριο Οικονόμου» (Β ́ 3058),

στ. της υπό στοιχεία Υ70/30-10-2020 απόφασης του Πρωθυπουργού «Ανάθεση αρμοδιοτήτων στον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.»(Β ́ 4805).

2. Την υπό στοιχεία 8000/1/2020/73-ε ́/01.07.2020 εισήγηση του Προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από την οποία προκύπτει ότι από τις διατάξεις του παρόντος προκαλείται ενδεχόμενη δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 2.731,06 ευρώ για το έτος 2020 και 6.554,52 ευρώ για το 2021 και για κάθε επόμενο έτος η οποία δύναται να καλυφθεί από τον εκτελούμενο Προϋπολογισμό Εξόδων του Ειδικού Φορέα 1047.201.0000000 «Γενική Γραμματεία Δημόσιας Τάξης» για το τρέχον έτος, ενώ για το έτος 2021 και επόμενα θα προβλέπεται κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών των αντίστοιχων ετών.

3. Την υπ’ αρ. 189/2020 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη,αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 24/1997«Ιεραρχία, καταστάσεις και εξέλιξη των αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας» (Α ́ 29)

1. Η περίπτωση β ́ της παρ. 2 του άρθρου 42 τουπ.δ. 24/1997, αντικαθίσταται ως εξής:

«β. Οι Υπαστυνόμοι Α ́ και οι Αστυνόμοι Β ́ του ν.δ. 649/1970 στο βαθμό του Αστυνόμου Β ́ και Αστυνόμου Α ́, αντίστοιχα, της ιδίας κατηγορίας Αξιωματικών, εφόσον προήχθη στον αντίστοιχο βαθμό και ο τελευταίος ομοιόβαθμος Αξιωματικός, που προέρχεται από τη Σχολή Αξιωματικών, με τον οποίο προήχθησαν στο βαθμό του Υπαστυνόμου Α ́ και Αστυνόμου Β ́, αντίστοιχα, το ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση κατά την οποία ο τελευταίος ως άνω Υπαστυνόμος Α ́ και Αστυνόμος Β ́ που προέρχεται από τη Σχολή Αξιωματικών ή και οι αμέσως προηγούμενοι αυτού δεν προαχθούν επειδή κρίθηκαν παραμένοντες στον ίδιο βαθμό ή για τους αναφερόμενους παρ. 2 και 36 του άρθρου 16 και της παρ. 5 του άρθρου 32 του παρόντος διατάγματος λόγους, τούτο δεν κωλύει την κατά τα ανωτέρω προαγωγή των ομοιοβάθμων Αξιωματικών, που προέρχονται από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνό-μων (Τ.Ε.Μ.Α.). Ως χρόνος προαγωγής τους λογίζεται η επόμενη της ημερομηνίας που προήχθη και ο τελευταίος ομοιόβαθμός τους που προέρχεται από τη Σχολή Αξιωματικών του ίδιου έτους ονομασίας ως Αξιωματικού.».

2. Η παρ. 1 του άρθρου 49 του π.δ. 24/1997, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Το όριο ηλικίας μέχρι το οποίο επιτρέπεται να υπηρετούν οι αξιωματικοί γενικών καθηκόντων Ελληνικής Αστυνομίας είναι κατά βαθμούς το εξής:

Αντιστράτηγος - Αρχηγός 66° έτος

Αντιστράτηγος 64° έτος

Υποστράτηγος 63° έτος

Ταξίαρχος 62° έτος

Αστυνομικός Διευθυντής 60° έτος

Αστυνομικός Υποδιευθυντής 58° έτος

Αστυνόμος Α ́ 57° έτος

Αστυνόμος Β ́ 55° έτος

Υπαστυνόμος Α ́ 55° έτος

Υπαστυνόμος Β ́ 55° έτος».

3. Η παρ. 4 του άρθρου 49 του π.δ. 24/1997, αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Οι Αντιστράτηγοι που συμπληρώνουν το όριο ηλικίας, κρίνονται στις τακτικές κρίσεις του έτους συμπλήρωσής του, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 29 και αποστρατεύονται αυτεπάγγελτα μετά την κύρωση των σχετικών πινάκων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 33 παρ. 5 και 43 παρ. 1. Όσοι από τους Ταξίαρχους και Υποστράτηγους που καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας του βαθμού τους, συμπληρώνουν τα τυπικά προς προαγωγή προσόντα, κατά το έτος διενέργειας των κρίσεων παραμένουν στο βαθμό και κρίνονται στις τακτικές κρίσεις του επόμενου έτους, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις που ισχύουν για τους συναδέλφους τους που φέρουν τον επόμενο βαθμό, στον οποίο προάγονται. Εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται στον επόμενο βαθμό και παραμένουν στην ενεργό υπηρεσία, σε διαφορετική περίπτωση προάγονται στον επόμενο βαθμό, εκτός οργανικών θέσεων, πλην των κρινόμενων ως αποστρατευτέων και μετά από ένα (1) μήνα τίθενται σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία με το βαθμό αυτό, λόγω κατάληψής τους από το όριο ηλικίας.».

4. Το πρώτο εδάφιο της παρ. 6 του άρθρου 49 τουπ.δ. 24/1997, αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Όσοι από τους ανωτέρω αξιωματικούς φέρουν βαθμό μέχρι Αστυνομικού Διευθυντή και καταλαμβάνονται από το όριο ηλικίας που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 μπορούν, εφόσον επιθυμούν, να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Αστυνομικού Προσωπικού/Α.Ε.Α., το τρίτο δεκαήμερο του μηνός Σε-πτεμβρίου κάθε έτους, δήλωση, η οποία δεν ανακαλείται, για την περαιτέρω παραμονή τους στην ενεργό υπηρε-σία, οι μεν Αστυνομικοί Διευθυντές για ένα (1) έτος, οι δε λοιποί Αξιωματικοί μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους».

Άρθρο 2

Τροποποίηση π.δ. 27/1986 «Άδειες προσωπικού Ελληνικής Αστυνομίας» (Α ́ 11)

1. Το άρθρο 10 του π.δ. 27/1986, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 10

Άδειες ειδικών περιπτώσεων

1. Στο αστυνομικό προσωπικό χορηγείται άδεια, με αποδοχές, διάρκειας πέντε (5) ημερών σε περίπτωση τέλεσης γάμου, αμέσως πριν ή αμέσως μετά την τέλεση αυτού κατόπιν υποβολής σχετικής αιτήσεως που υποβάλλεται πριν την τέλεση αυτού, καθώς και άδεια, με αποδοχές, διάρκειας πέντε (5) ημερών σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή συγγενούς έως και β ́ βαθμού εξ αίματος ή έως και α ́ βαθμού εξ αγχιστείας, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την επέλευση του θανάτου. Αρμόδιοι για την έγκριση χορήγησης των αδειών του προηγούμενου εδαφίου είναι οι οριζόμενοι στο άρθρο 14 και για τη χορήγησή τους απαιτείται η προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων.

2. Στις γυναίκες αστυνομικούς που υποβάλλονται σε διαδικασία ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, χορηγείται άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας κατά την ημέρα της ωοληψίας και άδεια απουσίας δεκαπέντε (15) ημερών από την εμβρυομεταφορά, με αποδοχές. Στους άνδρες αστυνομικούς χορηγείται άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της ωοληψίας, καθώς και άδεια απουσίας μίας (1) ημέρας, κατά την ημέρα της εμβρυο-μεταφοράς της συζύγου τους, με αποδοχές.

Αρμόδιοι για την έγκριση χορήγησης των προβλεπόμενων από την παρούσα παράγραφο αδειών είναι οι ορι-ζόμενοι στο άρθρο 14 και για τη χορήγησή τους απαιτείται η προσκόμιση σχετικών αποδεικτικών στοιχείων του δημόσιου ή ιδιωτικού κέντρου πραγματοποίησης της διαδικασίας ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

3. Στο αστυνομικό προσωπικό που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές έως είκοσι δύο (22) εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Η ως άνω άδεια χορηγείται και στους αστυνομικούς των οποίων οι σύζυγοι ή τα τέκνα πάσχουν από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζουν περιοδικής νοσηλείας, ανά περίπτωση πάσχοντος. Τα νοσήματα που απαιτούν περιοδική νοσηλεία καθορίζονται στις διατάξεις της υπ’ αρ. Φ.400/39/5521/Σχ.149/19.2.1998 απόφασης Υπουργών Εθνικής Άμυνας και Υγείας και Πρόνοιας (Β ́ 235), όπως εκάστοτε ισχύει.

Η εν λόγω άδεια χορηγείται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 14. Κατ ́ εξαίρεση, για το προσωπικό που αναφέρεται στις περιπτώσεις η, ιε ́ και ιζ ́ του άρθρου 14, η εν λόγω άδεια χορηγείται από τους αρμόδιους για τη χορήγηση αδειών των περιπτώσεων ζ ́, ιδ ́ και ιστ ́ του ιδίου άρθρου, αντίστοιχα.

4. Αστυνομικοί που είναι σύζυγοι μόνιμων αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι υπηρετούν στο εξωτερικό, μπορούν να ζητήσουν άδεια, χωρίς αποδοχές. Η άδεια αυτή χορηγείται με από-φαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία έτη, ανεξάρτητα αν χορη-γηθεί εφάπαξ ή τμηματικά.

Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και δεν υπολογίζεται για τις βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και προσαυξήσεις.

5. Αστυνομικοί που εργάζονται ως χειριστές ακτινολογικών μηχανημάτων ή εμφανιστές ακτινολογικών εργαστηρίων και ραδιοφυσικοί (χειριζόμενοι ραδιοϊσότοπα) ή σε ακτινολογικά εργαστήρια δικαιούνται κατ ́ έτος μηνιαία άδεια επικίνδυνης εργασίας με αποδοχές.

Αρμόδιοι για την έγκριση χορήγησης της άδειας αυτής είναι οι οριζόμενοι στο άρθρο 14 του παρόντος διατάγματος.

6. Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται στους δικαιούχους πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος αδειών».

2. Το άρθρο 10Α του π.δ. 27/1986, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 10 Α 

Διευκολύνσεις γονέων αστυνομικών

1. Η άδεια μητρότητας των γυναικών αστυνομικών χορηγείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του ν. 3528/2007 «Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ» (Α ́ 26). Στους άνδρες αστυνομικούς χορηγείται άδεια με αποδοχές, διάρκειας τριών (3) ημερών, σε πε-ρίπτωση γέννησης τέκνου τους, κατόπιν αίτησης που υποβάλλεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη γέννη-ση. Στους αστυνομικούς που υιοθετούν τέκνο, γίνονται ανάδοχοι γονείς, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του ν. 4538/2018 (Α ́ 85) ή αποκτούν τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας κατά το άρθρο 1464 Α.Κ., χορηγείται με τους ίδιους όρους η προβλεπό-μενη από τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 άδεια.

2. Στους γονείς αστυνομικούς χορηγούνται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 53 του ν. 3528/2007 , διευκολύνσεις και άδειες με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς της παρ. 3 του ως άνω άρθρου.

Ειδικά, η άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή παιδιού χορηγείται άπαξ και εξαντλείται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το έκτο (6ο) έτος της ηλικίας του.

Ο γονέας αστυνομικός, εφόσον επιλέξει τη λήψη της άδειας με αποδοχές για ανατροφή παιδιού, δεν μπορεί να τη διακόψει και να ζητήσει την υπαγωγή του στο καθε-στώς του μειωμένου ωραρίου και αντιστρόφως. Η άδεια αυτή δεν διακόπτεται και στις περιπτώσεις εισαγωγής του γονέα σε νοσοκομείο, λήψης αναρρωτικής ή άλλης άδειας, θέσης αυτού σε διαθεσιμότητα ή λόγω έκτισης ποινής αργίας.

Για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, τους γονείς μετά από διαζύγιο ή ακύρωση γάμου, οι οποίοι έχουν την επιμέλεια του τέκνου, καθώς και στην περίπτωση που ο ένας εκ των δύο γονέων πάσχει από ψυχική, νοητική ή σωματική αναπηρία με ποσοστό 67% και άνω, η άδεια ανατροφής του τέκνου αυξάνεται κατά ένα (1) μήνα. Το ως άνω διάστημα αυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) ημέρες για κάθε επιπλέον τέκνο.

3. Στους γονείς αστυνομικούς που έχουν τέκνο ηλικίας κάτω των έξι ετών επιτρέπεται να χορηγείται, ύστερα από έγκριση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, άδεια χωρίς αποδοχές μέχρι δύο έτη συνολικά και μέχρι ένα έτος για κάθε επιπλέον τέκνο.

Ο χρόνος της άδειας αυτής δεν αποτελεί χρόνο πραγματικής υπηρεσίας και δεν υπολογίζεται για τις βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και προσαυξήσεις, εκτός από χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών.

Διάστημα τριών μηνών της άδειας αυτής χορηγείται με πλήρεις αποδοχές στην περίπτωση γέννησης τρίτου παι-διού και άνω, ενώ ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας και υπολογίζεται για τις βαθμολογικές και μισθολογικές προαγωγές και προσαυξήσεις.

Η ως άνω τρίμηνη άδεια χορηγείται συνεχόμενα ή τμηματικά, όχι όμως για διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

4. Αν η μητέρα αστυνομικός λάβει την άδεια της προηγούμενης παραγράφου, ο πατέρας αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διευκολύνσεων της παρ. 2 του παρόντος άρθρου για το ίδιο διάστημα.

5. Σε περίπτωση διάστασης, διαζυγίου, χηρείας ή γέννησης τέκνου χωρίς γάμο των γονέων του, τις άδειες ή τις διευκολύνσεις της παρ. 2 και την άδεια της παρ. 3 του παρόντος άρθρου δικαιούται ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια.

6. Γονείς που έχουν ανήλικα τέκνα, τα οποία είναι μαθητές στοιχειώδους, μέσης, γενικής ή τεχνικής εκπαίδευσης δικαιούνται να απουσιάζουν ορισμένες ώρες ή ολόκλη-ρη την ημέρα από την εργασία τους για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους προς παρακολούθηση της σχολικής τους επίδοσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις που εφαρμόζονται για τους δημόσιους πολιτικούς υπαλλήλους.

Αρμόδιοι για την έγκριση χορήγησης της άδειας είναι οι οριζόμενοι στο άρθρο 14 του παρόντος διατάγματος.

7. Αστυνομικοί που έχουν ανήλικα τέκνα δικαιούνται άδεια με αποδοχές έως τέσσερις (4) ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους. Για τους υπαλλήλους που είναι τρίτεκνοι η ως άνω άδεια ανέρχεται σε επτά (7) ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος και για τους υπαλλήλους που είναι πολύτεκνοι σε δέκα (10) ημέρες. Για τους υπαλλήλους που είναι μονογονείς, η ως άνω άδεια ανέρχεται σε οκτώ (8) ημέρες για κάθε ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι δικαιούχοι, με κοινή δήλωσή τους προσ-διορίζουν ποιος από τους δύο θα ασκήσει το δικαίωμα και για ποιο χρονικό διάστημα.

8. Η μείωση ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 τουπ.δ. 193/1988 (Α ́ 84), ανεξαρτήτως όμως από τον αριθ-μό των απασχολουμένων κατά υπηρεσία, εφαρμόζεται, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους, για τους αστυνομικούς που έχουν τέκνα με αναπηρία τουλά-χιστον 67% ή σύζυγο με αναπηρία τουλάχιστον 67%.Η αναπηρία βεβαιώνεται με γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του άρθρου 54 τουπ.δ. 584/1985 (Α ́ 204). Η άσκηση του δικαιώματος αυτού, σε περίπτωση αναπηρίας τέκνου, γίνεται από τον ένα γονέα, όταν και οι δύο υπηρετούν στο δημόσιο.

Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να αιτηθούν αντί του μειωμένου ωραρίου, τη χορήγηση, ανά ημερολογιακό έτος και ανά περίπτωση πάσχοντος, άδειας απουσίας διάρκειας είκοσι (20) ημερών, με αποδοχές. Οι διευκολύνσεις της παρούσας παραγράφου χορηγούνται από τους αρμόδιους κατά περίπτωση, σύμφωνα με το άρθρο 14. Κατ ́ εξαίρεση, για το προσωπικό που αναφέρεται στις περιπτώσεις η, ιε ́ και ιζ ́ του άρθρου 14, οι ως άνω διευκολύνσεις χορηγούνται από τους αρμόδιους για τη χορήγηση αδειών των περιπτώσεων ζ ́, ιδ ́ και ιστ ́ του ιδίου άρθρου, αντίστοιχα.

Ειδικά το αστυνομικό προσωπικό που έχει τέκνα έως 18 ετών, τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, δύναται να αιτηθεί τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών του.

9. Οι ανωτέρω άδειες χορηγούνται στους δικαιούμενους πέραν των προβλεπομένων από τις διατάξεις του παρόντος διατάγματος αδειών»

Άρθρο 3

Τροποποίηση διατάξεων του π.δ. 100/2003 «Τοποθετήσεις, μεταθέσεις, αποσπάσειςκαι λοιπές μετακινήσεις αστυνομικού προσωπικού» (Α ́ 94).

1. Το άρθρο 8 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 8

Τοποθετήσεις νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β ́

1. Ο αριθμός των κενών οργανικών θέσεων που θα πληρωθούν από τους νεοεξερχόμενους Υπαστυνόμους Β’, κατά Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και Θεσ-σαλονίκης, καθώς και κατά Υπηρεσία των Διευθύνσεων Αστυνομίας των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων Χώρας, εξαιρουμένων των Επιτελείων των Διευθύνσεων αυτών, καθορίζεται με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Για τον υπολογισμό των εν λόγω κενών θέσεων λαμβάνονται υπόψη οι κενές οργανικές θέσεις που προκύπτουν: α) μετά το πέρας των τακτικών μεταθέσεων και β) μετά την έκδοση αποφάσεων επί των αιτήσεων ακύρωσης ή τροποποίησης των διαταχθεισών μεταθέσεων. Λαμβάνεται επίσης υπόψη η μη ύπαρξη επιλαχόντων επιθυμούντων μετάθεση και περιλαμβανομένων στον οικείο πίνακα μεταθέσεων. Για τον υπολογισμό των ως άνω κενών θέσεων δεν λαμβάνονται υπόψη οι κενές θέσεις που δεν προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων, με εξαίρεση τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Η προαναφερόμενη απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους μέσω της Σχολής Αξιωματικών.

2. Οι νεοεξερχόμενοι Υπαστυνόμοι Β ́ δεν μετακινού-νται για οποιοδήποτε λόγο για τα πρώτα δύο (2) έτη μετά από την αποφοίτησή τους από τη Σχολή Αξιωματικών, σε Υπηρεσίες του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αυτοτελείς Κεντρικές Υπηρεσίες, καθώς και στα Επιτελεία των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων, των Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Διευθύνσεων που υπάγονται σ’ αυτές. Κατ’ εξαίρεση δύναται να μετακινούνται μετά από πρόταση του Διοικητή της Σχολής Αξιωματικών και τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, στην Σχολή Αξιωματικών ως εκπαιδευτές».

3. Οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5νθημέρου από την κοινοποίηση της ως άνω απόφασης αιτήσεις, στις οποίες δηλώνουν όλες υποχρεωτικά τις Υπηρεσίες που αναφέρονται στην απόφαση αυτή, κατά σειρά προτίμησής τους.

4. Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με απόφασή του, τοποθετεί τους ενδιαφερόμενους στις προκαθορισμένες θέσεις, ανάλογα με την προτίμησή τους και τον αριθμό των μορίων που συγκεντρώνουν, με βάση τη σειρά εξόδου τους από τη Σχολή, σύμφωνα με την παρ. 6, στα οποία προστίθενται και τα μόρια που προβλέπονται με βάση τα κριτήρια των εδαφίων β ́ και γ ́ της παρ. 1του άρθρου 3. Ποσοστό 5% των νεοεξερχομένων που προηγείται στη σειρά εξόδου, όσοι έχουν στην περιοχή για την οποία ζητούν τοποθέτηση τον τόπο συμφερό-ντων τους, καθώς και όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνυπηρέτησης με συζύγους δικαστικούς λειτουργούς, συνοριακούς φύλακες, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβεστικούς υπαλλήλους, τοποθετούνται στις προκηρυχθείσες θέσεις, κατά προτεραιότητα, με βάση την ως άνω αναγραφόμενη σειρά και εφόσον έχουν υποβληθεί στην Υπηρεσία τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Στην περίπτωση νεοεξερχόμενου Υπαστυνόμου Β ́, ο οποίος είναι έγγαμος με ομοτάξιο/ομοτάξια συνάδελφό του, αυτός που συγκεντρώνει το μικρότερο αριθμό μορίων ακολουθεί εκείνον που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μορίων, ανεξαρτήτως της δηλωθείσας σειρά προτίμησης των προκηρυχθεισών θέσεων. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται υπό την προϋπόθεση ότι έχουν προκηρυχθεί τουλάχιστον δύο θέσεις προς κάλυψη στην περιοχή μετάθεσης την οποία αφορά η αίτηση τοποθέτησης και δεν έχουν καλυφθεί από άλλον ενδιαφερόμενο.

5. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τοποθετεί τους Υπαστυνόμους Β ́, που κατανέμονται σε αυτή σε κενές θέσεις των υφιστάμενων Διευθύνσεών της, με βάση τα κριτήρια που καθορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο, αφού προηγουμένως έχει γίνει η ονομαστική επιλογή των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β ́, κατ’ εφαρμογή υπηρεσιακών κριτηρίων, από τις Διευθύνσεις Αστυνομικών Επιχειρήσεων, Μεταγωγών Δικαστηρίων και Άμεσης Δράσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στις οποίες οι ανωτέρω τοποθετούνται κατ’ εξαίρεση.Η επιλογή γίνεται από επιτροπή που αποτελείται από πέντε (5) ανώτερους Αξιωματικούς: έναν (1) της Διεύθυν-σης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, έναν (1) της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων, έναν (1) της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, έναν (1) της Σχολής Αξιωματικών και έναν (1) Υγειονομικό Αξιωματικό. Στη συνέχεια, τα Συμβούλια Μεταθέσεων των Διευθύνσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, τοποθετούν αυτούς σε κενές θέσεις των Υπηρεσιών τους, με βάση τα κριτήρια της προηγούμενης παραγράφου.

6. Για την τοποθέτηση των νεοεξερχομένων Υπαστυνόμων Β’ καθορίζονται μόρια ανάλογα με τη σειρά εξόδου αυτών ως εξής:

(1) Από 1 - 10% των εξερχομένων 10 μόρια

(2) Από 11 - 20% » » 9 μόρια

(3) Από 21 - 30 % » » 8 μόρια

(4) Από 31 - 40% » » 7 μόρια

(5) Από 41 - 50% » » 6 μόρια

(6) Από 51 - 60% » » 5 μόρια

(7) Από 61 - 70% » » 4 μόρια

(8) Από 71 - 80% » » 3 μόρια

(9) Από 81 - 90 % » » 2 μόρια

(10) Από 91 - 100% » » 1 μόριο

Σε περίπτωση συγκέντρωσης ίσου αριθμού μορίων προηγείται ο έχων καλύτερη σειρά εξόδου. Τα ανωτέρω μόρια διαγράφονται μετά το πέρας της τοποθέτησης και δεν υπολογίζονται για τις περαιτέρω μεταθέσεις.

7. Οι Υπαστυνόμοι Β’ που για οποιονδήποτε λόγο εξέρχονται της Σχολής μετά την έκδοση της απόφασης τοποθέτησης των ομοταξίων συναδέλφων τους καταλαμβάνουν τις θέσεις που προκηρύχθηκαν και δεν καλύφθηκαν σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο παρόν άρθρο. Σε περίπτωση που έχουν καλυφθεί όλες οι προ-κηρυχθείσες θέσεις η τοποθέτηση γίνεται με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια».

2. Η περ. ιζ ́ της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003 αντικαθίσταται ως εξής:

«ιζ. Για τους νεοεξερχόμενους Αστυφύλακες από τη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας σε Αστυνομικά Τμήματα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Λέσβου, Σάμου, Χίου,Α ́ Δωδεκανήσου και Β ́ Δωδεκανήσου, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από την τοποθέτησή τους.».

Άρθρο 4

Τροποποίηση π.δ. 178/2014

Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας (Α ́ 281)

1. Η παρ. 9 του άρθρου 40 του π.δ. 178/2014 αντικαθίσταται ως εξής:

«9. Στις Διευθύνσεις Αστυνομίας Νομών υπάγονται διοικητικά οι Υποδιευθύνσεις Ασφάλειας, οι Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας, καθώς και όλες οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας επιπέδου Τμήματος και Σταθμού, που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους δικαιοδοσίας»

2. Τα δύο πρώτα εδάφια της παρ. 11 του άρθρου 41 του π.δ. 178/2014, όπως το δεύτερο εδάφιο τροποποιήθηκε με την παράγραφο 39 του άρθρου 1 του π.δ. 21/2017(Α ́ 35) και την παράγραφο 11 του άρθρου 20 του π.δ. 62/2019 (Α ́ 101), αντικαθίστανται ως εξής:

«11. Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικού Προσωπικού τοποθετείται πολιτικός υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε. κλάδου Διοικητικού - Οικονομικού, που επιλέγεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Στις Διευθύνσεις Επικοινωνίας, Ιστορίας Ελληνικής Αστυνομίας και Τεχνικών Εφαρμογών, δύναται να τοποθετείται Διευθυντής και πολιτικός υπάλληλος, κατηγορί-ας Π.Ε. κλάδου Διοικητικού - Οικονομικού, που επιλέγεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα».

3. Η περ. γ ́ της παρ. 11 του άρθρου 41 του π.δ. 178/2014, αντικαθίσταται ως εξής:

«γ. Στα Τμήματα Κτιριολογικής Υποδομής και Γενικών και Ατομικών Εφοδίων της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου, δύναται να προΐστανται και πολιτικοί υπάλληλοι των Κλάδων Π.Ε. Μηχανικών ή Τ.Ε. Μηχανικών και Π.Ε ή Τ.Ε. Διοικητικού - Λογιστικού, αντίστοιχα»

Άρθρο 5

Τροποποίηση διατάξεων π. δ/τος 7/2017 (Α ́14)

1. Το άρθρο 51 του π.δ. 7/2017, αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 51

Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων

1. Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Κυκλάδων λειτουργούν το Επιτελείο και οι ακόλουθες Υπηρεσίες, οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αυτή:

α. Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Θήρας,

β. Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου,

γ. Αστυνομικό Τμήμα Σύρου - Ερμούπολης,

δ. Τμήμα Ασφάλειας Σύρου - Ερμούπολης,

ε. Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου,

στ. Αστυνομικό Τμήμα Τήνου,

ζ. Αστυνομικό Τμήμα Πάρου,

η. Αστυνομικό Τμήμα Μήλου,

θ. Αστυνομικό Τμήμα Νάξου και Μικρών Κυκλάδων,

ι. Αστυνομικό Τμήμα Κέας και

ια. Αστυνομικό Τμήμα Ιητών.

2. Στην ίδια Διεύθυνση λειτουργούν επίσης:

α. ο Αστυνομικός Σταθμός Υδρούσας, ο οποίος εδρεύει στη δημοτική ενότητα Υδρούσας του Δήμου Άνδρου και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άνδρου,

β. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Νάουσας και Αντιπάρου, οι οποίοι εδρεύουν στο Δήμο Πάρου και στον ομώνυμο Δήμο, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυ-νομικό Τμήμα Πάρου,

γ. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους Δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Μήλου,

δ. ο Αστυνομικός Σταθμός Ανάφης, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο Δήμο και υπάγεται διοικητικά στην Υπο-διεύθυνση Αστυνομίας Θήρας,

ε. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Αμοργού, Κουφονησίων, Δονούσης, Σχοινούσσης και Δρυμαλίας, οι οποίοι εδρεύουν στο Δήμο Αμοργού και στις δημοτικές ενότητες Κουφονησίων, Δονούσης, Σχοινούσσης και Δρυμαλίας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αντίστοιχα και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Νάξου και Μικρών Κυκλάδων,

στ. ο Αστυνομικός Σταθμός Κύθνου, ο οποίος εδρεύει στον ομώνυμο Δήμο και υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Κέας και

ζ. οι Αστυνομικοί Σταθμοί Σικίνου και Φολεγάνδρου, οι οποίοι εδρεύουν, αντίστοιχα, στους ομώνυμους Δήμους και υπάγονται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιητών.

3. Έδρα των Υπηρεσιών της παρ. 1 ορίζεται, αντίστοιχα, ο ομώνυμος Δήμος».

2. Μετά το άρθρο 95 του π.δ. 7/2017 προστίθεται άρ-θρο 95 Α ως εξής:

«Άρθρο 95 Α

Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας

των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών 

Οι Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών, ασκούν στην περιοχή δικαιοδοσίας τους το σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, όπως αυτές καθορίζονται με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4249/2014 (Α ́ 73) και διαρθρώνονται στα ακόλουθα Τμήματα και Γραφεία:

1. Τμήμα Αστυνόμευσης, Τουρισμού και Τροχαίας, το οποίο είναι αρμόδιο για:

α. την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας γε-νικής αστυνόμευσης και πολιτικής κινητοποίησης και την εκτέλεση των εργασιών εξυπηρέτησης άλλων Υπουρ-γείων και κρατικών φορέων, που έχουν ανατεθεί στην Ελληνική Αστυνομία με ειδικούς νόμους,

β. το χειρισμό των υποθέσεων των εγκλημάτων κατά της ζωής των άρθρων 301, 302 και 304 Α Π.Κ., σωματικών βλαβών των άρθρων 308, 309, 310,311,313 και 314, κατά της προσωπικής ελευθερίας των άρθρων 325, 330,331,333 και 334 Π.Κ. και ενδοοικογενειακής βίας του ν. 3500/2006 (Α ́ 232), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει,

γ. την τοποθέτηση σκοπών σε πιθανούς στόχους εγκληματικών ενεργειών και την τήρηση της τάξης στις συνεδριάσεις του τοπικού πταισματοδικείου, εφόσον λειτουργεί στην περιοχή δικαιοδοσίας του,

δ. την εφαρμογή των διατάξεων της τουριστικής νο-μοθεσίας και την εξυπηρέτηση των τουριστών,

ε. την εκτέλεση των προγραμμάτων τουριστικής αστυνόμευσης, την παρακολούθηση των σύγχρονων εξελίξε-ων που σχετίζονται με την τουριστική αστυνομία και τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων τουριστικού ενδιαφέροντος,

στ. τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) και των λοιπών συναφών νόμων και διαταγμάτων περί οχημάτων και κυκλοφορίας, αναφορικά με την πρόληψη και τη βεβαίωση των τροχονομικών παραβάσεων,

ζ. τη ρύθμιση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων, σε όλες τις περιπτώσεις που αυτό απαιτείται, καθώς και για τον έλεγχο των σταθμεύσεων και

η. τη μέριμνα και τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την εξασφάλιση της δημόσιας κυκλοφορίας, ώστε να μη δημιουργείται κίνδυνος ή ζημία τρίτων προσώπων ή άλλων έννομων αγαθών και τη διερεύνηση και προανάκριση οδικών τροχαίων ατυχημάτων.

2. Τμήμα Ασφάλειας - Αλλοδαπών το οποίο είναι αρμόδιο για:

α. την άσκηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομίας δημόσιας και κρατικής ασφάλειας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της περ. β ́ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου,

β. την αντιμετώπιση περιστατικών ρατσιστικής βίας, όπως ορίζονται στην περ. δ ́ της παρ. 1 του άρθρου 7,

γ. τον έλεγχο της νόμιμης παραμονής και εργασίας των αλλοδαπών, την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς, το χειρισμό των θεμάτων των σχετικών με την έκδοση διοικητικών πράξεων και μέτρων που αφορούν σε αλλοδαπούς,

δ. τον έλεγχο της νόμιμης διακίνησης ημεδαπών και αλλοδαπών και την εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του εθνικού νομίσματος και συναλλάγματος, εφόσον στην περιοχή της Υποδιεύθυνσης βρίσκεται σημείο εισόδου και εξόδου από τη χώρα

ε. την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και ειδικότερα:

αα. τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών, την ενέργεια προανακρίσεων και τη σύνταξη των σχετικών δικογραφιών,

ββ. την παρακολούθηση των υπόπτων εμπορίας ναρκωτικών, ημεδαπών και αλλοδαπών, με σκοπό την πρόληψη και καταστολή των σχετικών με αυτά εγκλημάτων,

γγ. τον έλεγχο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, των διερχόμενων από τους αερολιμένες, λιμένες, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς αυτοκινήτων, υπόπτους διακίνησης ναρκωτικών,

δδ. την επιτήρηση, ιδίως τους δημόσιους χώρους που είναι πρόσφοροι για τη μεταφορά, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, καθώς και τα δημόσια κέντρα, για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες πραγματοποίησης συναλλαγών ή και χρήσης ναρκωτικών,

εε. τη συνεργασία με τις αρμόδιες τοπικές αρχές, υπηρεσίες και φορείς, καθώς και με τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) του άρθρου 16 του ν. 2713/1999 (Α ́ 89) για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που σχετίζεται με τα ναρκωτικά,

στστ. την παρακολούθηση των μεθόδων και των μέσων δράσης των εμπόρων ναρκωτικών, την ανάλυση και αξιολόγηση των συμπερασμάτων και την εισήγηση για τη λήψη μέτρων που αποσκοπούν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της σχετικής με τα ναρκωτικά εγκληματικότητας, τόσο στον προληπτικό όσο και στον κατασταλτικό τομέα,

ζζ. την μέριμνα για την ανάπτυξη δικτύου συλλογής πληροφοριών σχετικών με τις μεθόδους, τους τόπους, τους τρόπους, τα μέσα και τα πρόσωπα που χρησιμο-ποιούνται ή με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται σε διαδικασίες διακίνησης, προώθησης, διάθεσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων και

ηη. την ενημέρωση του προϊστάμενου της Υπηρεσίας για το πληροφοριακό υλικό που έχει συγκεντρωθεί, προκειμένου αυτό να αξιοποιηθεί καταλλήλως.

3. Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για:

α. το χειρισμό θεμάτων προσωπικού,

β. τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού,

γ. την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Υποδιεύθυνσης και,

δ. την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτη-μάτων διοικητικής φύσεως.

4. Σε περίπτωση που η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας εδρεύει σε Δήμο της νησιωτικής χώρας, στο Τμήμα Γε-νικής Αστυνόμευσης - Τροχαίας λειτουργεί Κέντρο Επι-χειρήσεων για τη διαβίβαση εντολών και πληροφοριών προς τα πληρώματα των οχημάτων και τους φέροντες φορητά R/T πεζούς αστυνομικούς, για την άμεση και συνεχή παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς και την ενημέρωση των ανωτέρω αστυνομικών για επέμβα-ση σε συμβάντα αστυνομικής δραστηριότητας».

3. H παρ. 4 του άρθρου 97 του π.δ. 7/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«4. Στην εσωτερική διάρθρωση των Αστυνομικών Τμημάτων Καμένων Βούρλων, Ιτέας, Α ́ Πατρών, Μεσολογ-γίου, Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Λουτρακίου, Σπάρτης, Μολάων, Γυθείου, Καλαμάτας, Πύλου - Νέστορος, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Θάσου, Βέροιας, Κατερίνης, Πολυγύρου, Άρτας, Ηγουμενίτσας, Πρέβεζας και Καλα-μπάκας, επιπλέον των Γραφείων της περ. α ́ της παρ. 2 λειτουργεί και Γραφείο Τουρισμού, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες της περ. α ́ του άρθρου 101».

4. H παρ. 6 του άρθρου 97 του π.δ. 7/2017 αντικαθίσταται ως εξής:

«6. Στις Υποδιευθύνσεις Αστυνομίας Θήρας και Μυκόνου και στα Αστυνομικά Τμήματα Σαμοθράκης, Σύμης, Μεγίστης, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Άνδρου, Πάρου, Νάξου, Μήλου, Ιητών, Κέας, Τήνου, Μύρινας, Σκιάθου, Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου λειτουργεί και Γραφείο Διαβατηρίων, το οποίο ασκεί τις αρμοδιότητες των περ. α ́ έως και ε ́ της παρ. 1 του άρθρου 3 του π.δ. 126/2005.».

5. Μετά το άρθρο 107 του π.δ. 7/2017 προστίθεται άρθρο 107 Α, ως ακολούθως:

«Άρθρο 107 Α

Αρμοδιότητες Διευθυντών Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας Νομών

1. Οι διευθυντές των Υποδιευθύνσεων Αστυνομίας των Διευθύνσεων Αστυνομίας, έχουν τις ακόλουθες αρμο-διότητες:

α. προγραμματίζουν και ελέγχουν τη δράση της υπηρεσίας με τη βοήθεια των προϊσταμένων των Τμημάτων και μεριμνούν ώστε η δράση τους να έχει κοινή κατεύθυνση,

β. εποπτεύουν, συντονίζουν και ελέγχουν τη δραστηριότητα των Τμημάτων και Σταθμών, που λειτουργούν στην περιοχή της εδαφικής τους αρμοδιότητας,

γ. συ-γκροτούν, κατόπιν διαταγής του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας, επιχειρησιακές ομάδες και συντονίζουν, εποπτεύουν και ελέγχουν το σύνολο των επιχειρησιακών ομάδων και μονάδων, που διατίθενται και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητάς τους,

δ. σε περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων ή συμβάντων μεταβαίνουν αμέσως επιτόπου και, εφόσον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, επιλαμβάνονται προσωπικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συντονίζουν τις αστυνομικές έρευνες και ενέργειες, επιμελούνται για την προανάκριση και αναφέρουν στην προϊστάμενη τους Υπηρεσία, διαφορετικά δίδουν κάθε δυνατή συνδρομή στην Υπηρεσία που επιλαμβάνεται,

ε. αναφέρουν καθημερινά στον άμεσο προϊστάμενό τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή τους,

στ. τοποθετούν το προσωπικό σε θέσεις, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα προσόντα του, φροντίζουν για την ορθολογική, δίκαιη και αντικειμενική κατανομή της υπηρεσίας και αναθέτουν με διαταγή τους καθήκοντα στους προϊσταμένους των Τμημάτων,

ζ. ενεργούν συγκεντρώσεις του προσωπικού, στο σύνολό του, ή κατά Τμήμα, δίδουν κατευθύνσεις και οδηγίες αναφορικά με την αποστολή και τη δράση της υπηρεσίας, ελέγχουν την εμφάνιση και το κανονικό της στολής, καθώς και την καθαριότητα και κατάσταση του οπλισμού και των λοιπών εφοδίων που κατέχει το προσωπικό και διατάσσουν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη συντήρησή του,

η. φροντίζουν για τη διατήρηση σχέσεων καλής επικοινωνίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης με-ταξύ του προσωπικού, καθώς και για τη διατήρηση της συνοχής της υπηρεσίας,

θ. αξιολογούν το προσωπικό και ασκούν την πειθαρχική δικαιοδοσία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,

ι. ελέγχουν ώστε να εφαρμόζεται με ακρίβεια η κανονιστική διαταγή που αφορά στον οπλισμό των αστυνομικών,

ια. μελετούν την εισερχόμενη αλληλογραφία, επισημαίνουν τα ιδιαίτερης σημασίας και επείγουσας φύσης έγγραφα, σημειώνουν σε αυτά τις τυχόν παρατηρήσεις και οδηγίες τους προς τα αρμόδια Τμήματα, ακολούθως παραδίδουν αυτά στο Γραφείο Διοικητικής Υποστήριξης για την περαιτέρω διαχείρισή τους και ελέγχουν την έγκαιρη διεκπεραίωσή τους,

ιβ. είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο κάθε εγγράφου που φέρει την υπογραφή τους, εκτός αν διαπιστώνεται ότι δεν τέθηκαν υπόψη τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία,

ιγ. επιμελούνται για την καθαριότητα και την καλή εμφάνιση του οικήματος της υπηρεσίας τους και προκα-λούν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων συντήρησής του,

ιδ. προκαλούν τις ενέργειες των προϊσταμένων τους για τον εφοδιασμό της υπηρεσίας τους με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό,

ιε. συνεργάζονται αρμονικά με τις αρμόδιες κατά περίπτωση διοικητικές, δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση της αποστολής τους,

ιστ. ενημερώνουν τον αξιωματικό ή υπαξιωματικό υπηρεσίας όταν αναχωρούν από το αστυνομικό κατά-στημα, για το μέρος στο οποίο σε περίπτωση ανάγκης πρέπει να αναζητηθούν και

ιζ. ασκούν και κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις».

Άρθρο 6

Μεταβατικές διατάξεις

1. Όσοι Αστυνόμοι Β ́ του ν.δ. 649/1970 αποφοίτησαν από το Τ.Ε.Μ.Α. το έτος 2005 και δεν προήχθησαν στο βαθμό του Αστυνόμου Α ́ στην ίδια ημερομηνία με τους λοιπούς αποφοιτήσαντες Αστυνόμους Β ́ της ίδιας κατηγορίας αξιωματικών που αποφοίτησαν από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) στο ίδιο έτος, θεωρούνται ότι προήχθησαν αναδρομικά, από την ημερομηνία που προήχθησαν οι τελευταίοι.

2. α. Οι Αστυφύλακες που εξήλθαν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 δύνανται να μετατίθενται, να αποσπώνται και να μετακινού-νται προσωρινά, στις υπηρεσίες της παρ. 2 του άρθρου 7του π.δ. 100/2003.

β. Οι Υπαστυνόμοι Β ́ που εξήλθαν από τη Σχολή Αξιωματικών, κατά τα έτη 2017, 2018, 2019 και 2020 δύνανται να μετατίθενται, να αποσπώνται και να μετακινούνται προσωρινά, σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 1 του άρθρου 3.

Άρθρο 7

Καταργούμενες διατάξεις

Η περ. β ́ της παρ. 2 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003, καθώς και η μεταβατική διάταξη του άρθρου 4 του π.δ. 89/2019 (Α ́ 144), καταργούνται.

Άρθρο 8

Έναρξη ισχύος

Η ισχύς των διατάξεων του παρόντος διατάγματος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2020

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

Οι Υπουργοί

Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ

Προστασίας του Πολίτη

 ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis