Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:44 | 16/09/2018

Δεκατρείς εμπρηστές από αμέλεια ή από πρόθεση συλλαμβάνονταν κατά μέσο όρο, κάθε μήνα, τους τελευταίους… 21 μήνες!

Το 2017 συνελήφθησαν 188 εμπρηστές υπεύθυνοι για 171 πυρκαγιές και το 8μηνο του 2018, συνελήφθησαν 98 για 90 φωτιές.  Από τους συνολικά 286 εμπρηστές, που συνελήφθησαν, οι 241 ήταν για εμπρησμό από αμέλεια (εργασίες, οξυγονοκολλήσεις, καύση ξερόχορτων) και οι 45 για εμπρησμό από πρόθεση.

[custom:google-ads]

Οι 99 νεκροί στο Μάτι, πέρα από τη θλίψη, την οργή για τον ανεπαρκή κρατικό μηχανισμό να προστατεύσει τους πολίτες του, μεγέθυνε τα αντανακλαστικά επικοινωνίας με αρμόδιες υπηρεσίες για καταγγελίες και πληροφορίες που σχετίζονταν με εμπρηστές. Από τις 98 συλλήψεις το πρώτο οκτάμηνο του 2018, οι 30 (13 εμπρησμό από πρόθεση, 17 από αμέλεια), έγιναν μόνο τον περασμένο Αύγουστο, μετά τις κλήσεις και πληροφορίες ευαισθητοποιημένων πολιτών.

Από αμέλεια ξεκίνησε και η φωτιά στο Νταού Πεντέλης που προκάλεσε την εκατόμβη νεκρών, χωρίς ακόμη τα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, να έχουν στοιχειοθετήσει την εμπλοκή του βασικού υπόπτου, που είχε κάψει ξερόκλαδα στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς, τέσσερις ώρες νωρίτερα.   

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αμέλεια και πρόθεση

Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 σε 90 περιοχές της χώρας, για την εκδήλωση ισάριθμων πυρκαγιών, συνελήφθησαν 98 εμπρηστές, εκ των οποίων οι 77 για εμπρησμό από αμέλεια και οι 21 για εμπρησμό από πρόθεση. Το 2017, σε 171 σημεία της χώρας που εκδηλώθηκαν φωτιές, συνελήφθησαν ως υπαίτιοι 188 άτομα, από τα οποία τα 164 για εμπρησμό από αμέλεια και τα 24 για εμπρησμό από πρόθεση.

 Από μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων και των σημείων εκδήλωσης πυρκαγιών, οι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, για τους πρώτους μήνες του 2018, χρήζουν «πρωταθλήτρια» περιοχή, αυτή της Ηλείας, στην οποία είχαν σημειωθεί οι θανατηφόρες πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, ενώ στην ίδια θέση είναι και το Ηράκλειο Κρήτης. Συγκεκριμένα από τις 90 πυρκαγιές, οι 10 καταγράφηκαν στην Ηλεία με την σύλληψη 11 εμπρηστών, ενώ αντίστοιχος αριθμός καταγράφηκε στον νομό Ηρακλείου με ισάριθμες συλλήψεις. Ακολούθησαν οι Μολάοι Λακωνίας, τα Χανιά, η Χαλκίδα και το Ρέθυμνο με 4 συλλήψεις σε κάθε περιοχή, από τρεις συλλήψεις έγιναν σε Ιτέα και Σάμος. 

Αντίστοιχη «πρωτιά» έχει το 2017, η Ηλεία και ακολουθούν Πρέβεζα, Εύβοια, Ηράκλειο και Κέρκυρα.

Οι εμπρηστές μετά το… Μάτι

Η τραγωδία στο Μάτι, σύμφωνα με τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, έκανε πιο… ενεργούς, πολίτες και πυροσβέστες. Τον Αύγουστο του 2018 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), και υπάλληλοι κατά τόπους Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, συνέλαβαν 30 άτομα, ως υπαίτιους εμπρησμού για συνολικά 37 πυρκαγιές. Σχηματίστηκαν δικογραφίες και απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στους 17 από αυτούς, ενώ στους υπόλοιπους 13 συλληφθέντες απαγγέλθηκαν κατηγορίες για εμπρησμό από πρόθεση.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν πέντε κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση σε αγροτοδασικές πυρκαγιές στις περιοχές: Γεράκι Ηλείας, Σταυρός-Κοντοδεσπότι Ευβοίας,

Ριζάρι Μαραθώνα Αττικής, Κανάκια Σαλαμίνας.

Στις πυρκαγιές στο Γεράκι Ηλείας και Σταυρό-Κοντοδεσπότι Ευβοίας κάηκαν 1.200 και 8.000 στρέμματα περίπου αντίστοιχα. Ποινή φυλάκισης 40 μηνών επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο για εμπρησμό από πρόθεση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στο Περιστέρι Αττικής. Κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση ήταν τρεις που συνελήφθησαν για πυρκαγιές σε ξηρά χόρτα στο Αττικό Άλσος, σε απορρίμματα στο Περιστέρι Αττικής και σε υπαίθριο χώρο με οικοδομικά υλικά στο Βόλο. Δικάστηκαν και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης δύο ετών, ενός έτους και 32 μηνών αντίστοιχα, με αναστολή.

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι κατηγορούμενοι για εμπρησμό από πρόθεση σε αγροτοδασικές εκτάσεις στις περιοχές Ελευθέρηδες στο Καρλόβασι Σάμου, Μαρουλού Ρεθύμνου Κρήτης, Ρίζια Ορεστιάδας, ενώ, και για τους τρεις  έχει οριστεί τακτική δικάσιμος.

Ακούσιος εγκλεισμός σε ψυχιατρική κλινική επιβλήθηκε στον υπαίτιο πρόκλησης εμπρησμού από πρόθεση σε μονοκατοικία στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κρηνίδων Καβάλας.

Σε υπαίτιο εμπρησμού από αμέλεια σε αγροτοδασική έκταση στο Άνω Καστρίτσι Πατρών επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 17 μηνών με αναστολή, ενώ στους υπόλοιπους 16 κατηγορούμενους για εμπρησμό από αμέλεια, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες και έχουν οριστεί τακτικές δικάσιμοι.

Συλλήψεις εμπρηστών

Αποκαλυπτικοί είναι οι πίνακες.

 

                                               2017             2018 (8μηνο)              

 

Εμπρηστές από πρόθεση          24                    21

 

Εμπρηστές από αμέλεια            164                  77

 

Σύνολο συλλήψεων                    188                 98

 

Αύγουστος 2018

 

Εμπρηστές από πρόθεση               13

 

Εμπρηστές από αμέλεια                  17

                                                                                        

Σύνολο συλλήψεων                          30

Φωτογραφία: Αρχείο

του Παναγιώτη Σπυρόπουλου

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis