Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 04/06/2018

Την Πέμπτη 31 Μαΐου και την Παρασκευή 01 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά το  21ο   Τακτικό Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους και απεύθυναν χαιρετισμό οι :

  1. Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλής Παναγιώτης
  2. Τέως Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσας Θεόδωρος
  3. Τομεάρχης Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής Ν.Δ. κ. Πλακιωτάκης Ιωάννης
  4. Υπεύθυνη Σωμάτων Ασφαλείας Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χριστοφιλοπούλου Έφη
  5. Αρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Ράπτης Σταμάτιος
  6. Α’ Υπαρχηγός ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Αντιναύαρχος ΛΣ Κλιάρης Θεόδωρος
  7. Διευθυντής Κλάδου Ασφάλειας Αστυνόμευσης Υποναύαρχος ΛΣ Αργυρίου Ιωάννης
  8. Διευθυντής Κλάδου Διοίκησης Υποναύαρχος ΛΣ Βαρελάς Αναστάσιος
  9. Τέως Βουλευτής Πειραιά ΠΑΣΟΚ κ. Καρύδης Δημήτρης
  10. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γερακαράκος Γρηγόριος
  11. Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομο/δίας Ενώσεων Υπ/λων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σταθόπουλος Δημήτριος
  12. Πρόεδρος Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Σταμούλης Ιωάννης καθώς και ο Αντιπρόεδρος κ. Παντελεάκος Φίλιππος

Η διεξαγωγή του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και με κυρίαρχο σύνθημα «Συνεχίζουμε ενωτικά… μαχητικά… και αποτελεσματικά». Κατά την διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου έγινε παρουσίαση της θεματικής ενότητας με θέμα: «Ωράριο εργασίας και οργανικές θέσεις» από τον καθηγητή Εργατικού Δικαίου κ. Μητρόπουλο Αλέξανδρο.

  1. Στα αποτελέσματα του Συνεδρίου εγκρίθηκαν:

Κατά πλειοψηφία ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός του Δ.Σ. καθώς και ο προϋπολογισμός.

  1. Κατά πλειοψηφία το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας, το οποίο περιλαμβάνει θεσμικές, οικονομικές και συνταξιοδοτικές διεκδικήσεις των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ.
  2. Οι αντιπρόσωποι στο σύνολό τους εξέφρασαν για μια ακόμη φορά τη δυσαρέσκεια, την οργή και την αγανάκτησή τους απέναντι στις ισοπεδωτικές και οριζοντιοποιημένες πολιτικές του μνημονίου.

Η προσπάθεια να ενταχθούν οι μειώσεις των προϋπολογισμών των Σωμάτων Ασφαλείας σε δήθεν ευέλικτα σχήματα συνενώσεων Υπηρεσιών με ταυτόχρονη μείωση προσωπικού απέτυχε παταγωδώς. Το μόνο που κατάφεραν είναι ένα Λ.Σ. το οποίο προσπαθεί με παρωχημένη φυσιογνωμία, με γερασμένη οργάνωση, με αναχρονιστικές δομές και με τεράστιες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της Ελληνικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ομοσπονδία μας, θα  κινηθεί όλο το επόμενο διάστημα στην κατεύθυνση της ανάδειξης όλων των προβλημάτων που προκύπτουν από την πολιτική των περικοπών στον Οργανισμό μας, τις επιπτώσεις που αυτά προκαλούν στην κοινωνία και στην διαβεβαίωση ότι δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, να προσπαθούμε, να διεκδικούμε, να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αλλάξουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε την κατάσταση, να διεκδικήσουμε την ζωή μας και το μέλλον που μας αξίζει.

«Συνεχίζουμε ενωτικά… μαχητικά… και αποτελεσματικά».

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ 21ου ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΕΠΛΣ

Πειραιάς 31 Μαΐου και 01 Ιουνίου 2018

«Συνεχίζουμε ενωτικά… μαχητικά… και αποτελεσματικά».

Μετά από γόνιμη συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, υποβολή προτάσεων και προβληματισμού, εμείς οι σύνεδροι του 21ου Τακτικού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΕΝΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ, εγκρίνουμε το παρόν Ψήφισμα και δηλώνουμε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά στην κατεύθυνση υλοποίησης του, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργικότητα του ΛΣ. – ΕΛ. ΑΚΤ. σε συνδυασμό με την βελτίωση των εργασιακών συνθηκών του προσωπικού.

Στον αγώνα μας αυτό, θέλουμε σταθερό σύμμαχο και υποστηρικτή την ελληνική κοινωνία, τους συναδέλφους μας όλων των Σωμάτων, τους κοινωνικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα της οικονομίας.

Είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και ως τέτοιο στεκόμαστε αλληλέγγυοι με κάθε εργαζόμενο, άνεργο, μισθωτό, συνταξιούχο που βλέπει καθημερινά τη ζωή του να εξαθλιώνεται. Είμαστε μαζί στον κοινό αγώνα για να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή.

Δηλώνουμε παρόντες, έτοιμοι, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να μας ταπεινώσει και να μας εξευτελίσει.

Οφείλουμε όλοι μαζί με πίστη στη δύναμή μας, να ξανασυννενοηθούμε, να ξαναγνωριστούμε, να ξαναειδωθούμε, να ξανανταμώσουμε, να ξαναβρεθούμε σε δρόμους, σε αγώνες, σε κάθε κοινωνικό μέτωπο, γιατί αυτό είναι συνδικαλισμός, η ελεύθερη βούληση, η ελεύθερη σκέψη, ο διαρκής αγώνας, η ελπίδα, το όνειρο για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο μέλλον.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

  1. Οργανικές θέσεις Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.

Αμεση ακύρωση της από 26-11-2013 απόφασης του κυβερνητικού συμβουλίου μεταρρυθμίσεων για την μείωση των οργανικών θέσεων των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από 10.250 σε 8.000 καθώς, της υπουργικής απόφασης 78/14 και του π.δ 81/14, για την κατανομή του προσωπικού που έγιναν με τις μειωμένες θέσεις καθώς και την σύσταση επιτροπής αναμόρφωσης των οργανικών θέσεων με αφετηρία τη διάταξη του άρθρου 56 παρ. 14 του ν. 4150/13 (ΦΕΚ 102 Α’) που βρίσκεται σε ισχύ και καθορίζει τις οργανικές θέσεις του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε 10.250 λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές αυξημένες ανάγκες, την αποστολή και τα καθήκοντα του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αλλά και την ανάγκη ανθρωπίνων ωραρίων εργασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

  1. Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων – Λιμενικών Αρχών.

Πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν και είναι ότι η όποια αναδιάρθρωση θα πρέπει να είναι στοχευμένη με σκοπό την αποτελεσματικότητα του Σώματος, την καλύτερη και δικαιότερη κατανομή του προσωπικού καθώς και την απόλυτη αξιοποίηση των υπαρχόντων επιχειρησιακών μέσων. Και κυρίως δεν θα έπρεπε να υπηρετεί τις μειώσεις των οργανικών θέσεων που επέβαλαν οι μνημονιακές πολιτικές αλλά να εξυπηρετεί μόνο τον ανωτέρω σκοπό

  1. Προσλήψεις

α) Άμεσες προσλήψεις στο Σώμα σε όλες τις βαθμίδες προσωπικού, καθ’ υπέρβαση των οργανικών θέσεων και ειδικότερα σε Διπλωματούχους Εμπορικού Ναυτικού λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες προσφυγικές ροές και την φύλαξη των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών συνόρων.

  1. Εκπαίδευση – Μετεκπαίδευση Προσωπικού

α) Ακαδημία Λ.Σ.

Η ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος, όπως έχουμε επισημάνει εδώ και χρόνια, είναι μονόδρομος για την σωστή εκπαίδευση των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο σημερινός τρόπος εκπαίδευσης των νεοεισερχομένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, δεν ανταποκρίνεται στη νέα εποχή, στο νέα καθήκοντα και στην εξειδίκευση που απαιτείται σύμφωνα με τα δεδομένα που προέκυψαν από την ίδρυση Αρχηγείου

  1. Τροποποίηση άρθρων 26 έως 30 και 36 του ν. 4504/17 σε ότι αφορά τις μεταθέσεις – τοποθετήσεις – αποσπάσεις προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Τα αντικειμενικά κριτήρια, τα μόνα μετρήσιμα μεγέθη στην λογική των αριθμών, κατατάσσονται τελευταία στην κρίση του συμβουλίου μεταθέσεων. Με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί κανείς να είναι βέβαιος για το δίκαιο των αποτελεσμάτων των εργασιών του συμβουλίου. Άρα οι όποιες προσφυγές πιθανά να μην έχουν καν λόγο ύπαρξης

  1. Τροποποίηση άρθρων 38 έως 51 του ν. 4504/17 σε ότι αφορά τον πειθαρχικό έλεγχο των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
  2. Εφαρμογή διατάξεων του ν. 4504/17
  3. Άμεση εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 65 του ν. 4504/17 για το υπολογισμό της στρατιωτικής θητείας ως χρόνου προαγωγής σε όλα τα στελέχη με προσόν κατάταξης την στρατιωτική θητεία προερχόμενα από την Σχολή Λ/Φ και Σχολή ΔΥΛΣ.
  4. Άμεση εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 67 του ν. 4504/17 για την αλλαγή των δελτίων ταυτότητας. Οι υπηρετούντες στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ υποχρεούμαστε στην έκδοση διαβατηρίου και στην επίδειξή του για τις μετακινήσεις μας στις χώρες Σέγκεν, καθώς το Δελτίο Υπηρεσιακής μας Ταυτότητας δεν έχει αντικατασταθεί και συνεπώς δεν έχει ισχύ ταξιδιωτικού εγγράφου.
  5. Άμεση εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 69 του ν. 4504/17 για την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών υγείας από ΕΟΠΥΥ. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη των στελεχών του Σώματος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα αφού οι ιατρικοί και φαρμακευτικοί σύλλογοι έχουν πάρει αποφάσεις να μην δέχονται με πίστωση τα βιβλιάρια υγείας μας. Τα όριά μας έχουν ξεπερασθεί ενώ οι αντοχές και η υπομονή μας έχουν εξαντληθεί προ πολλού.

Η τραγική αυτή κατάσταση, δημιουργεί ανυπέρβλητα ατομικά και οικογενειακά προβλήματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν χρόνια και βαριά προβλήματα υγείας που απαιτούν την μόνιμη επιβάρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

  1. Εκσυγχρονισμός βαθμολογίου προερχομένων από Σχολή Λ/Φ.

Ο νόμος 3865/10 περί μεταρρυθμίσεων συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου έχει επιφέρει αλλαγές στο χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος από 01-01-2015 καθώς και στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης ορίζοντας ότι στελέχη ΕΔ, Σωμάτων Ασφαλείας και ΠΣ δικαιούνται σύνταξη αφού συμπληρώσουν το 60ο έτος ηλικίας ή 40 συντάξιμα έτη, διευρύνοντας έτσι το χρόνο παραμονής στην ενεργό υπηρεσία σε πολλές περιπτώσεις 10 με 15 έτη.

  1. Κανονιστικό πλαίσιο Πλωτών Περιπολικών Σκαφών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

10.Αναμόρφωση Κανονιστικού πλαισίου Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών

  1. Αναμόρφωση Κανονιστικού πλαισίου Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών
  2. Στέγαση Προσωπικού

α) Πιλοτικό πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ ή άλλης πρόσφορης χρηματοδότησης για στέγαση των στελεχών Λ.Σ που μετατίθενται εκτός τόπου επιλογής, αρχή γενομένης από τα ακριτικά νησιά.

β) Καθολική εφαρμογή του ν. 4483/17 για την παροχή σίτισης και καταλύματος σε νησιά δυσμενούς διαβίωσης.

  1. Απεμπλοκή από το Σ.Π.Κ.
  2. Συνήγορος του Λιμενικού

Ζητάμε την ενεργοποίηση της διάταξης του άρθρου 46 του ν. 4256/14 για το Συνήγορο του Λιμενικού, κατ’ αντιστοιχία της ρύθμισης για την ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με την οποία θεσπίστηκε ο συνήγορος του Αστυνομικού και την επέκτασή της και στις διατάξεις του Πειθαρχικού Δικαίου

  1. 16. Θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του λιμενικού) που ήδη χώρες της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει για υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. και λειτουργεί, προς όφελος και των δύο πλευρών.
  2. Άδειες οπλοφορίας. Τροποποίηση του ΠΔ 68/2004 περί αδειών οπλοφορίας-οπλοχρησίας και οπλοκατοχής των στελεχών ΛΣ. Κατάργηση των προσχηματικών διατάξεων που δημιουργούν ασφυξία στην διαδικασία αδειών οπλοφορίας, ανεπίτρεπτη για ένστολο Σώμα.
  3. Ενεργοποίηση των εξουσιοδοτικών διατάξεων του ν. 4029/2011 «Εθελοντισμός στο Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ και στο Π.Σ και άλλες διατάξεις»
  4. Ενεργοποίηση των εξουσιοδοτικών διατάξεων του ν. 4058/2012 «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ένοπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις»
  5. Κατασκευή σύγχρονων Λιμενικών Καταστημάτων σε όλη την χώρα, ή εξεύρεση κτιρίων κατάλληλων για τις Υπηρεσίες του Σώματος.
  6. Στελέχωση των Προξενικών Λ/Χ από τους Α/Ξ εκ ΔΥΛΣ – Υ/Ξ και Λ/Φ σύμφωνα με τον Ν.3079/02 και τον κανονισμό 65 περί οργανικών θέσεων.
  7. Ιματισμός.

Ενεργοποίηση των ήδη υπαρχόντων διατάξεων περί ιματισμού προκειμένου οι συνάδελφοι να προμηθεύονται αυτά που δικαιούνται και στον χρόνο που προβλέπεται.

  1. Μετακινήσεις Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Άμεση ολοκλήρωση των προβλεπόμενων τεχνικών παραμέτρων και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης όπως αυτή προβλέπεται από το άρθρο 86 του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 4530/18, προκειμένου να συνεχισθεί η ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με την επίδειξη της Υπηρεσιακής Ταυτότητας.

Θεωρούμε χρέος της Ελληνικής Πολιτείας να ανταποκριθεί θετικά στο καθολικό αυτό αίτημά μας, αναγνωρίζοντας στα πρόσωπα των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, το έργο που συντελείται, τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες και την άμεση ετοιμότητα – πρόσβαση στις Υπηρεσίες που υπηρετούν

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β’

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ – ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ

Α. Οικονομικά

  1. Μισθολογικά
  2. Απαιτούμε άμεση και πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές, τόσο οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον ν.4093/2012 όσο και η εν μέρει αποκατάσταση του μισθολογίου μας (κατά 50%) με τον ν.4307/2014. Με:

α) Αναγνώριση της εργασίας μας ως επικίνδυνης και τη χορήγηση επιδόματος με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ήδη καταβάλλεται στον Δημόσιο Τομέα. Η αστυνόμευση και η ασφάλεια δεν είναι έννοιες αφηρημένες. Είναι εργασία επικίνδυνη, και πρέπει να αμείβεται.

β) Αναγνώριση της νυκτερινής μας εργασίας με ωριαία αποζημίωση – αμοιβή μέσω κλαδικής σύμβασης.

γ) Πραγματική αμοιβή για την 6η ημέρα εργασίας (πέραν του πενθημέρου) και θεσμοθέτηση για τις Κυριακές, εξαιρέσιμες, αργίες, υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.

  1. Στη συνέχεια των παραπάνω ζητάμε νέο μισθολόγιο με αφετηρία τα όσα αναφέρουμε ανωτέρω.
  2. Οδοιπορικά έξοδα στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ

Έκδοση  Π.Δ ύστερα από κοινή πρόταση των συναρμόδιων υπουργείων περί  οδοιπορικών εξόδων των ΕΔ και Σ.Α.

  1. Επανακαθορισμός επιδομάτων κινδύνου
  2. Τροποποίηση της Υ.Α. του Υπουργού Οικονομικών (ΦΕΚ 677 Β’/12) για την υποχρεωτική μείωση από 6/10 σε 3/10 του προβλεπόμενου ποσοστού των υποχρεωτικά εκχωρούμενων τακτικών μηνιαίων αποδοχών σε ότι αφορά την υποχρεωτική παρακράτηση του εφάπαξ ακόμη και στις περιπτώσεις που μπορούν να εξυπηρετηθούν τα δάνεια.
  3. Άμεση εφαρμογή του «κουρέματος» στο σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων όλων των εργαζομένων.
  4. Άμεση ενεργοποίηση του Κεφαλαίου Λιμενικής Αστυνομίας για την κάλυψη άμεσων αναγκών του Σώματος
  5. Χρηματική αποζημίωση σε περίπτωση αδυναμίας χορήγησης των δικαιούμενων ρεπό – αδειών από την Υπηρεσία.
  6. Άρση του πλαφόν αποζημίωσης των οκτώ (08) ημερών ειδικής απασχόλησης (νυκτερινά). Δεν νοείται να εργάζεται συνάδελφος πάνω από 8 νύκτες τον μήνα και να μην της πληρώνεται.

Με όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει τους ένστολους ως εύκολη λεία και εύκολο στόχο λόγω της ιδιότητας τους, για την οποία αντίθετα θα έπρεπε να δείχνει τον σεβασμό της, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους στην Ελληνική κοινωνία και στη χώρα.

  1. Συνταξιοδοτικά

1) Υπαγωγή των πληρωμάτων των Π.Λ.Σ στις συνταξιοδοτικές διατάξεις των ειδικών δυνάμεων και μονάδων (διπλά χρόνια).

2) Αναγνώριση του χρόνου  φοίτησης στις Α.Ε.Ν για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

3) Την προσθήκη νέων  υπηρεσιών στο ΠΔ 169/2007 »Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων» (μάχιμη πενταετία) . Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στους Υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας και Οικονομικών.

4) Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου για κάθε παιδί , σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4002/11.

5) Την ενσωμάτωση στον νόμο 3865/10 άρθρο 17 και των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ αποφοίτων τεχνικών επαγγελματικών σχολών 2ετούς φοίτησης του Ν. 576/77 όπως αυτές περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας Αρ. Πρωτ. Φ 80000/οικ. 9240/597/11-8-11 «Παροχή οδηγιών για την υλοποίηση των διατάξεων του άρθρου 39 και 40 του Ν. 3996/2011 (ΦΕΚ Α’ 170) «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Ρυθμίσεις Θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις» που αναφέρονται στην αναγνώριση και εξαγορά χρόνου ασφάλισης.

Γ. Ασφαλιστικά

1) Με την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων έχει διαμορφωθεί μία δυσμενή και άνιση πραγματικότητα για το ασφαλιστικό καθεστώς των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και κατ’ επέκταση των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α.

Καταρχήν επισημαίνουμε ότι πρωταρχικό ζήτημα για μας αποτελεί η κατάργηση του Άρθρου 20 του Ν.3865/10 επαναφέροντας το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ένστολων στην πρότερη κατάσταση.

  1. Άμεση προώθηση εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου αποσαφηνιστούν θέματα ασφάλισης των στελεχών των ΕΔ και ΣΑ.
  2. Την προσθήκη στο τέλος του πρώτου εδαφίου της περ. ιβ της παρ.1 του άρθρου 37 του π.δ. 169/07 όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 22 του ν. 3865/10 για την αναγνώριση του χρόνου σπουδών στις ΑΕΝ.,
  3. Κρίνεται επιβεβλημένη η κατάργηση της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 2 του Ν.3865/2010, με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο των αρμόδιων Υπουργείων για θέματα που αφορούν το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και Στρατιωτικών.

Οι ανωτέρω ρυθμίσεις έτσι κι αλλιώς έχουν ακυρωθεί στην πράξη αφού όλοι πλέον υπαγόμαστε στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

  1. Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 8α του άρθρου 1 του ν.4002/11 αντικαθίσταται ως ακολούθως «για όσους συμπληρώνουν 20 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας από το έτος 2015 και μετά εφόσον συμπληρώσουν 25 έτη συντάξιμης υπηρεσίας». Η ανωτέρω διάταξη έχει εφαρμογή για ΚΕΑ – ΜΥΑ – ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
  2. Η απόδοση στα μετοχικά ταμεία των ΕΔ του υπολοίπου 1% της επί του συνόλου κράτησης 2%, από την καθιέρωση της ειδικής εισφοράς για την καταπολέμηση της ανεργίας του ν. 3986/11 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον ν. 4024/11.
  3. Επιστροφή από τον ΟΑΕΔ των κρατήσεων του 1% που παρακρατήθηκαν για το διάστημα από 01-01-2011 έως και τις 30-05-2011 μέχρι την αναδρομική αλλαγή της νομοθεσίας με τον ν. 4024/11.
  4. Η απόδοση στα μετοχικά ταμεία των Ε.Δ της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
  5. Απαλλαγή των μετοχικών ταμείων από την καταβολή φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων της παρ.2 του 101 του ΚΦΕ ν. 2238/94.
  6. Παραχώρηση κατά χρήση και κυριότητα ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
  7. Άμεση εξεύρεση νέων πόρων από παροχή υπηρεσιών προς τρίτους με αναδρομική ισχύ.
  8. Αποδέσμευση από την υποχρέωση καταθέσεων των αποθεματικών των ταμείων στην ΤτΕ.
  9. Κάλυψη των απωλειών των αποθεματικών των ταμείων από το PSI (κούρεμα) με επανακεφαλαιοποίηση, αντίστοιχη με τις τράπεζες.

14.Τροποποίηση δυσμενών διατάξεων  για ΤΑΛΣ

Δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής από το εφάπαξ ποσό βοηθήματος  του ΤΑΛΣ.

  1. Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού-Εκπροσώπηση ΠΟΕΠΛΣ

Στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου των αιτημάτων μας καλούμε όλους τους συναδέλφους με τη συμμετοχή τους να γίνουν συνοδοιπόροι στον αγώνα  και συμπαραστάτες των διεκδικήσεών μας, ώστε με την δυναμική του συνόλου να βρουν ανταπόκριση.

Στο δρόμο αυτό η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων μας, την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την προοπτική του Σώματος.

Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία και άμεσης προτεραιότητας θέματα, προκειμένου το Λ.Σ. να μπει σε τροχιά εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για ποιοτικότερη και αποδοτικότερη προσφορά στην Ελληνική κοινωνία και του Έλληνες πολίτες.

Δικός μας στόχος είναι να προασπίζουμε τα συμφέροντα του Λιμενικού Σώματος και του προσωπικού του και να το θωρακίζουμε με θεσμούς και λειτουργίες που να εγγυώνται την πορεία στο μέλλον.

Συνεχίζουμε ενωτικά…

μαχητικά…

& αποτελεσματικά

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis