Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:35 | 26/08/2015
Παραδόθηκε χθες (Δευτέρα 24 Αυγούστου) το μεσημέρι από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων στον Γενικό Εισαγγελέα ο φάκελος της υπόθεσης άγριας κακοποίησης πολίτη από δύο μέλη της Αστυνομίας, μέσα στον αστυνομικό σταθμό Πόλης Χρυσοχούς. 
 
Στο πόρισμα γίνεται εισήγηση για ποινική δίωξη των δύο αστυνομικών που φαίνονται σε βίντεο να κακοποιούν 26χρονο κρατούμενο. Παράλληλα, σήμερα ή αύριο αποστέλλεται από την Ανεξάρτητη Αρχή στον αρχηγό Αστυνομίας δεύτερος φάκελος που αφορά στην πειθαρχική δίωξη 4-5 άλλων αστυνομικών, μεταξύ των οποίων και αξιωματικών, σε σχέση με ενέργειες στις οποίες δεν προέβησαν και παραλείψεις όσον αφορά στο περιστατικό. 
 
Αυτό που όμως φαίνεται να προκύπτει είναι πως δεν υπάρχει το νομικό έρεισμα ώστε οι δύο αστυνομικοί που σχετίζονται με τον ξυλοδαρμό να τεθούν αυτή τη στιγμή σε διαθεσιμότητα. Κι αυτό γιατί τόσο οι περί Αστυνομίας πειθαρχικοί κανονισμοί όσο και ο νόμος που αφορά στη λειτουργία της Ανεξάρτητης Αρχής δεν προβλέπουν διαθεσιμότητα αστυνομικών μετά το πέρας της έρευνας. Στην παρούσα υπόθεση, οι έρευνες έχουν περατωθεί και ήδη παραδόθηκε και το σχετικό πόρισμα. Με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς δεν προβλέπεται διαδικασία διαθεσιμότητας, αφού ουδείς μπορεί πλέον να ισχυριστεί ότι οι δύο φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι θα επηρεάσουν τις έρευνες και ανακρίσεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το θέμα έπρεπε να εξεταστεί εξαρχής μόλις άρχισαν οι έρευνες, είτε αρχικά από την Αστυνομία (τις πρώτες δύο ημέρες) είτε μετά από την Αρχή. 
 
Το θέμα πάντως αναμένεται να τεθεί σήμερα μετά τη μελέτη του πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής και προς τον σκοπό αυτό θα ζητηθεί η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα. Το πόρισμα θα δοθεί στην Αστυνομία ώστε να προχωρήσει με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον των δύο αστυνομικών, οι οποίοι συνεχίζουν να βρίσκονται στην υπηρεσία. 
 
Για το θέμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε χθες ότι αυτό θα εξεταστεί μόλις παραδοθεί ο φάκελος στον αρχηγό Αστυνομίας, επαναλαμβάνοντας ότι αυτού του είδους οι ενέργειες από πλευράς των δύο αστυνομικών είναι ανεπίτρεπτες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει σοβαρά να εξεταστεί το θέμα να τεθούν οι δύο άμεσα σε διαθεσιμότητα. Ο κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι ήταν αρκετό ένα τέτοιο περιστατικό να χαλάσει τόσα άλλα που προσπαθούμε τόσο καιρό να κτίσουμε και τόνισε την ανάγκη να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, το οποίο αποτελεί μια νοοτροπία που για χρόνια ήταν καλλιεργημένη σε ένα Σώμα που λειτουργούσε με αντιλήψεις παρωχημένων εποχών. 
 
Αναφορικά με τις επικρίσεις για τις δηλώσεις του περί μηδενικής ανοχής, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι είναι πλήρως κατανοητοί οι προβληματισμοί που υπάρχουν, αλλά η διακηρυγμένη πολιτική της μηδενικής ανοχής είναι αυτή που δεν πρόκειται να επιδείξει οποιαδήποτε ανοχή σε αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Όσον αφορά το γεγονός ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για το βίντεο, είπε ότι «αυτό είναι ένα από τα κενά που υπήρξαν, τα οποία προσπαθούμε συνεχώς να διορθώσουμε. Με τη νέα ηγεσία δεν τίθενται τέτοια κενά και υπάρχει τακτική ενημέρωση για σοβαρά ζητήματα. Αυτό γινόταν στο παρελθόν», κατέληξε. 

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης

http://www.philenews.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis