Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
14:29 | 24/12/2018

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, λαθραίων τσιγάρων, ναρκωτικών ουσιών, κ.ά. καθώς και την εξιχνίαση ανθρωποκτονίας αλλοδαπού στην Ομόνοια

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, Ταξίαρχου Κανέλλου Γεώργιου:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε (2) σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

[custom:google-ads]

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση, που χειρίσθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, αφορά στην εξάρθρωση Εγκληματικής Οργάνωσης που δραστηριοποιείτο σε καθημερινή βάση, στη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων επώνυμων εταιρειών, ειδών παρεμπορίου, ναρκωτικών ουσιών και λαθραίων καπνικών προϊόντων, περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά από πολύμηνη έρευνα, αποκαλύφθηκε πλήρως η δράση της Εγκληματικής Οργάνωσης και διαπιστώθηκε η διασύνδεση της ομάδας των ατόμων που δραστηριοποιείτο πέριξ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομάδα ατόμων που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη, αποκλειστικά στη διάθεση απομιμητικών προϊόντων.

Για την αποδόμηση της ανωτέρω Εγκληματικής Οργάνωσης, οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε, στις 21 και 22-12-2018, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συντονισμένη επιχείρηση, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, της ΟΠΚΕ καθώς και άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν -36- μέλη της Οργάνωσης.

Κατασχέθηκαν χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα καθώς και προϊόντα παρεμπορίου, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε από τη δράση της, κατά το τελευταίο τρίμηνο, η Οργάνωση υπολογίζεται στις -219.000- ευρώ.

Ως προς τη δεύτερη υπόθεση, που χειρίσθηκε το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, αφορά στην άμεση εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας αλλοδαπού, που διαπράχθηκε βραδινές ώρες της 22-12-2018, στην περιοχή της Ομόνοιας και στη σύλληψη του αλλοδαπού δράστη

Λεπτομέρειες και για τις δύο υποθέσεις, θα δοθούν από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους Αστυνομικούς που χειρίσθηκαν με επιτυχία τις παραπάνω υποθέσεις.

Δηλώσεις Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου:

Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, η σημερινή παρουσίαση αφορά δύο υποθέσεις που χειρίστηκαν υπηρεσίες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και αφορούν στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων, λαθραίων τσιγάρων, προϊόντων καπνού και ναρκωτικών περιμετρικά της σχολής του οικονομικού πανεπιστήμιου, καθώς και στην εξιχνίαση ανθρωποκτονίας σε βάρος υπηκόου Αφγανιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διαπιστώθηκε η οργανωμένη και συντονισμένη δράση ομάδας αποτελούμενης κυρίως από αλλοδαπούς, η οποία δραστηριοποιούνταν σε καθημερινή βάση, περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη διακίνηση απομιμητικών προϊόντων επωνύμων εταιρειών, λαθραίων τσιγάρων, ναρκωτικών ουσιών, ψηφιακών δίσκων εικόνας και ήχου καθώς και καρτών sim εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Για την υπόθεση αυτή, συνελήφθησαν τριάντα έξι ( 36) μέλη της εν λόγω οργάνωσης, από τους οποίους (4) ημεδαποί (ηλικίας από 33 έως 56 ετών) και 32 αλλοδαποί (ηλικίας από 22 έως 57 ετών). Για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται άλλοι τέσσερις αλλοδαποί, ενώ συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω για τα ίδια αδικήματα είναι και τουλάχιστον είκοσι πέντε άτομα, διαφόρων εθνικοτήτων, τα οποία αναζητούνται.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα - κατά περίπτωση – αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, περί εξαρτησιογόνων ουσιών, απάτες και πλαστογραφία - κατ΄εξακολούθηση και κατά συναυτουργία - , Νόμου Περί Σημάτων, περί ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, περί Προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περί Αθέμιτου ανταγωνισμού, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Περί Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, απόπειρα πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, νόμου Περί Όπλων, Απείθεια και για παράβαση του νόμου Περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, πρωινές ώρες της 20 προς 21 Δεκεμβρίου 2018, παρουσία δικαστικών λειτουργών και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και λοιπών αστυνομικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συντονισμένη επιχείρηση, ύστερα από την οποία διαπιστώθηκε :

Περιμετρικά της Πανεπιστημιακής Σχολής δραστηριοποιούνταν ομάδα τουλάχιστον (70) ατόμων (σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαπών), σε καθημερινή βάση από την 08:30 ώρα περίπου έως την 17:30 περίπου, διακινώντας έναντι χρηματικής αμοιβής ή άλλων ανταλλαγμάτων, σε διερχόμενους πολίτες, απομιμητικά προϊόντα (τσάντες-παπούτσια κ.τ.λ.), λαθραία τσιγάρα και καπνού κ.τ.λ., ενώ σε συγκεντρωθέντα τοξικοεξαρτημένα άτομα ναρκωτικές ουσίες.

Η όλη δραστηριότητα αφορούσε δομημένη ομάδα, με διακριτούς ρόλους και σε ορισμένες περιπτώσεις εναλλασσόμενους, ως ακολούθως:

  • Τουλάχιστον έξι (6) άτομα, αποκλειστικά άντρες, σε καθημερινή βάση απασχολούνταν σε ρόλο τσιλιαδόρων, στις συμβολές των οδών Πατησίων και Χέυδεν, Πατησίων και Δεριγνί και Πατησίων και Αντωνιάδου, εναλλασσόμενοι στον τόπο επιτήρησης.
  • Τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα, κυρίως άντρες, σε καθημερινή βάση δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση απομιμητικών προϊόντων (τσάντες, πορτοφόλια, υποδήματα κ.τ.λ.), καρτών SIM και λοιπών προϊόντων, η πλειονότητα των οποίων κατά μήκος της οδού Πατησίων, μπροστά από την Πανεπιστημιακή Σχολή.
  • Τουλάχιστον οκτώ (8) άτομα, αποκλειστικά άντρες, σε καθημερινή βάση, δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση λαθραίων τσιγάρων η πλειονότητα των οποίων ακριβώς μπροστά από την κεντρική πύλη της Πανεπιστημιακής Σχολής, επί της οδού Πατησίων.
  • Τουλάχιστον τέσσερα (4) άτομα, αποκλειστικά άντρες, σε καθημερινή βάση, δραστηριοποιούνταν στην διακίνηση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβη, ηρωίνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη κτλ) τις περισσότερες φορές στην συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου.
  • Χαρακτηριστικό γνώρισμα της διακίνησης των ναρκωτικών ουσιών και λαθραίων τσιγάρων είναι ότι πραγματοποιούνταν και τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή με αμείωτη ένταση.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε η άμεση σύνδεση (τροφοδοσία-απ’ ευθείας πώληση) της ομάδας ατόμων που δραστηριοποιούνταν περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με ομάδα ατόμων που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη αποκλειστικά στη διάθεση απομιμητικών προϊόντων.

Από την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος από την δραστηριότητα της οργάνωσης, για το χρονικό διάστημα από τις 06/09/2018 έως και 10/12/2018 υπολογίζεται τουλάχιστον στο χρηματικό ποσό των (219.152) ευρώ. Επιπρόσθετα, δεδομένης της πραγματογνωμοσύνης εκπροσώπων των εταιρειών (επί των κατασχεθέντων), της διακινούμενης ποσότητας αυτών, το χρονικό διάστημα δράσης της οργάνωσης, εκτιμάται ότι το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος των μελών της οργάνωσης ξεπερνάει τις (500.000) ευρώ.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε είκοσι έξι (26) συνολικά οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων :

  • Περισσότερα από (5.000) είδη απομιμητικών προϊόντων διαφόρων επώνυμων εταιρειών όπως ρολόγια, τσάντες, ρουχισμός, γυαλιά ηλίου, υποδήματα κτλ,
  • περισσότερα από (5.500) είδη προϊόντων παρεμπορίου, φορτιστές κινητών τηλεφώνων, handsfree , θήκες κινητών τηλεφώνων, ψηφιακοί δίσκοι ήχου και εικόνας και κάρτες sim εταιρειών κινητής τηλεφωνίας,
  • το χρηματικό ποσό των (40.000) ευρώ
  • τέσσερα ( 4) Ι.Χ.Ε. αυτ/τα,
  • περισσότερα από (100) «σήματα», επώνυμων εταιρειών,
  • μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων και ιδιόχειρων σημειώσεων,
  • μικροποσότητες ναρκωτικές ουσιών, κυρίως ηρωίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στην κύρια ανάκριση.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά την εξιχνίαση υπόθεσης ανθρωποκτονίας της 22 Δεκεμβρίου 2018 στην οδό Σοφοκλέους 47 στην Ομόνοια, σε βάρος υπηκόου Αφγανιστάν, από την Υ ποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας.

Δράστης της ανθρωποκτονίας είναι 24χρονος αλλοδαπός ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για «Ανθρωποκτονία με πρόθεση», για παράβαση του Νόμου «περί εξαρτησιογόνων ουσιών», καθώς και για παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών για την ανακάλυψη και σύλληψη του δράστη, προσήχθησαν πλήθος μαρτύρων, κατά κύριο λόγο αλλοδαπών που συχνάζουν στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και εξετάστηκαν, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες διάπραξης της ανθρωποκτονίας.

Όπως διακριβώθηκε, ο δράστης και το θύμα είχαν διαπληκτιστεί έντονα πριν τη δολοφονία, όμως με την παρέμβαση τρίτων το συμβάν έληξε, με αποτέλεσμα ο δράστης να αποχωρήσει προσωρινά με μια δίκυκλη μοτοσυκλέτα, όπου συνεπιβάτης ήταν μια γυναίκα, αγνώστων στοιχείων ταυτότητας. Λίγα λεπτά αργότερα, επέστρεψε πεζός μαζί με την ίδια γυναίκα, κρατώντας στο δεξί του χέρι ένα μαχαίρι και αναζητούσε το θύμα. Μόλις το θύμα τον αντιλήφθηκε προσπάθησε να ξεφύγει, ωστόσο ο δράστης τον πρόλαβε και με το μαχαίρι τον έπληξε τρεις (3) φορές, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Από την συνδυαστική αξιολόγηση του προανακριτικού υλικού, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του. Αμέσως και προ του κινδύνου να διαφύγει στο εξωτερικό, σχηματίστηκε ειδική επιχειρησιακή ομάδα η οποία ενήργησε επισταμένες αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα μεσημβρινές ώρες της 23-12-2018 και στα όρια του αυτοφώρου, να εντοπιστεί και να συλληφθεί στην περιοχή της Καλλιθέας.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis