Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 29/09/2018

«Από τα περίπου 4 λεπτά που μίλησα, ορισμένοι επέλεξαν να κρατήσουν μόνο μία αποστροφή περίπου 2 δευτερολέπτων, στοχοποιώντας με ευθέως. Δεν πειράζει, εγώ θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι αυτά που πιστεύω, γιατί δεν ανέχομαι ενώ έχει κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία διερεύνησης οι συνάδελφοι μου να “δικάζονται” και να “καταδικάζονται” εκ των προτέρων». Αυτό δηλώνει, μεταξύ άλλων, στο Reader.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Δημοσθένης Πάκος.

Σε ερώτηση για τη στιγμή της σύλληψης του αιμόφυρτου Ζακ Κωστόπουλο, ο κ. Πάκος απαντά: «Πρέπει κάποια στιγμή να δούμε ώριμα ποια είναι η συνήθης αστυνομική πρακτική παγκοσμίως. Εάν δεν αρέσει στην πολιτεία να την αλλάξει. Από εκεί κι έπειτα όμως να μην περιμένουν ότι οι αστυνομικοί θα κάνουν συλλήψεις. Αυτό δεν γίνεται ούτε με τριαντάφυλλα, ούτε με τη δύναμη της πειθούς.

Θα προκύψει μία Αστυνομία που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει, δεν θα μπορεί να καταπολεμήσει το έγκλημα και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία του φορολογούμενου πολίτη. Και για να μην μένουν σκιές, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να μην θρηνεί τον ξαφνικό θάνατο ενός νέου ανθρώπου. Η ανθρώπινη ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό και οφείλουμε να αναρωτηθούμε ως κοινωνία γιατί φτάσαμε στο σημείο να χάνονται με αυτόν τον τρόπο ανθρώπινες ζωές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ας σκεφτούμε τι Αστυνομία θέλουμε» 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ασκήθηκε υπέρμετρη βία στον Ζακ Κωστόπουλο, τονίζει: «Οι συνάδελφοι πήγαν στο σημείο γνωρίζοντας αποκλειστικά και μόνο ότι πρόκειται για περιστατικό ληστείας από άτομο οπλισμένο και σε κατάσταση αμόκ. Τίποτα περισσότερο. Όλα τα υπόλοιπα, όπως και την ταυτότητα του, τα μάθαμε μετά.

Από εκεί κι έπειτα ξαναλέω ότι με βάση όσα εγώ διαβάζω κι έχω δει από το βίντεο, οι συνάδελφοι μου έχουν δράσει μέσα στα προβλεπόμενα όρια της υπηρεσίας. Μην τους “καταδικάζουμε” λοιπόν εκ των προτέρων, γιατί μου θυμίζει την περίπτωση με τη δήθεν κλοπή νερών από την πλατεία Εξαρχείων και την τότε διαπόμπευση τους. Κανείς δεν ασχολήθηκε, δε έγραψε για την πανηγυρική αθώωση τους. Ας σκεφτούμε ώριμα σαν κοινωνία τι είδους Αστυνομία θέλουμε κι ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας».

Τέλος, ο Δημοσθένης Πάκος, σημειώνει: «Όλοι εμείς, ακόμη κι εγώ, κάνουμε μία εκ των υστέρων ασφαλή κριτική. Οι αστυνομικοί που πήγαν στο σημείο έπρεπε να ενεργήσουν σε δευτερόλεπτα -όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογο περιστατικό. Δεν γίνεται ο αστυνομικός να είναι μονίμως απολογούμενος, είτε κάνει είτε δεν κάνει κάτι -με βάση τα προβλεπόμενα πάντα-, όπως έχουμε δει επανειλημμένως τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλά συμβάντα.

Και κάτι τελευταίο. Πριν τρεις εβδομάδες είχα πάλι στοχοποιηθεί γιατί απλώς ανέφερα τον τρόπο που ενεργούν οι αστυνομικές δυνάμεις, με αφορμή τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη. Τότε ήταν ένα άλλο ακροατήριο. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η αλήθεια που βιώνει ο αστυνομικός στον δρόμο».

Πηγή: reader.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis