Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:22 | 18/10/2021

«Πόλη του φωτός» την ονομάζουν - «της βρώμας και της ακαταστασίας» φωνάζουν οι Παριζιάνοι που τη ζουν καθημερινά στα βόρεια και ανατολικά κυρίως διαμερίσματα.

Προβληματισμένη με την υποψηφιότητά της για την προεδρία, η δήμαρχος Αν Ινταλγκό, αποφάσισε τελικά να υλοποιήσει τουλάχιστον την υπόσχεσή της σχετικά με τη σύσταση δημοτικής αστυνομίας, ώστε να νοικοκυρευτεί κάπως η πρωτεύουσα. «Απόφαση ιστορική» γράφει ο Τύπος, αφού το Παρίσι ήταν η μόνη γαλλική πόλη χωρίς δημοτική αστυνομία, γιατί επί Ναπολέοντα το 1800 είχε ανατεθεί η ασφάλεια της πρωτεύουσας στην κεντρική εξουσία.

Ξεκινά αύριο η αποστολή της Δημοτικής Αστυνομίας στο Παρίσι

Έτσι στο προαύλιο του Δημαρχείου παρουσιάσθηκαν σήμερα οι πρώτοι 154 επίλεκτοι της δημοτικής αστυνομίας με πρόβλεψη να φθάσουν τους 5.000 έως το τέλος της θητείας, το 2026. Οι επίλεκτοι πρώτοι ξεκινούν από αύριο την αποστολή τους στους δρόμους του Παρισίου. Προτεραιότητα τους: Η καταπολέμηση -με νουθεσία και πρόστιμα στη συνέχεια- κάθε μη πολιτισμένης συμπεριφοράς όπως πέταμα σκουπιδιών και αποτσίγαρων, η μη συλλογή των περιττωμάτων σκύλων, δραστηριότητες παράνομων μικροπωλητών, παρεκτροπές στην κυκλοφορία, παρατημένα e-scooter στα πεζοδρόμια, σεξουαλικές παρενοχλήσεις, αλλά και η προστασία ευάλωτων ατόμων.

Από το σύνολο των 5.000 αστυνομικών, γύρω στους 3.200 θα εκπαιδευτούν σταδιακά για να περάσουν στη Διεύθυνση Πρόληψης Ασφάλειας και Προστασίας. Μια σχολή ειδική για το Παρίσι δημιουργήθηκε ήδη, ώστε οι αστυνομικοί του Δήμου να έχουν την ίδια εκπαίδευση με εκείνους της εθνικής αστυνομίας, με τους οποίους θα συνεργάζονται. Η διαφορά μεταξύ τους θα είναι ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν θα οπλοφορούν, στοιχείο για το οποίο έχουν ήδη εκφραστεί αντιδράσεις.

Η όλη παρακολούθηση θα γίνεται μέσω ενός κέντρου ελέγχου, από κοινού με την Εισαγγελία των Παρισίων. Εκεί, σε έναν τοίχο ειδικά διαμορφωμένο με οθόνες θα αναμεταδίδονται οι εικόνες από τις τηλεοπτικές κάμερες στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Επιπλέον, ο Δήμος υποστηρίζει ότι οι πολίτες θα μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά με τη δημοτική αστυνομία επί 24ώρου βάσεως, εξού και η μελλοντική πρόσληψη 400 περίπου εξωτερικών συνεργατών.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

 

www.dw.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis