Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:45 | 20/12/2020

Τo υπόμνημα που ακολουθεί εστάλη στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Policenet.gr:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ, ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΘΥΠΑΣΤΥΝΟΜΩΝ (Τ.Ε.Μ.Α.) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (Ν.Δ. 649/1970) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Στο σταυροδρόμι των εξελίξεων που θα την οδηγήσουν στο μέλλον και θα την καταστήσουν στη συνείδηση της κοινωνίας ως τον βασικό πυλώνα σταθερότητας κι εμπέδωσης αισθήματος ασφάλειας και τάξης, η Ελληνική Αστυνομία καλείται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που της ανατέθηκαν από την Πολιτεία, με γνώμονα τη δικαίωση των προσδοκιών των πολιτών, εκπληρώνοντας παράλληλα την αποστολή της που προβλέπεται από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να το καταφέρει, είναι να γιατρέψει τις παθογένειές της κι απαλλαγμένη από τα χρονίζοντα προβλήματα που την κρατούν δέσμια του παρελθόντος , να κάνει το άλμα εμπρός.

Δεδομένα, η αγαστή συνεργασία και η σύμπνοια μεταξύ των Αξιωματικών, οι οποίοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του μηχανισμού της,  διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στην ομαλή λειτουργία της και είναι το βασικό γρανάζι στην προσπάθεια επίτευξης των στόχων. Όμως η ύπαρξη Αξιωματικών δύο ταχυτήτων,  δημιουργεί αναπόφευκτα στρεβλώσεις στη λειτουργία της, διότι Αξιωματικοί οι οποίοι ασκούν τα ίδια καθήκοντα κι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις, αντιμετωπίζονται από την πολιτεία διαφορετικά τόσο υπηρεσιακά, όσο κι οικονομικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες, πικρίες, αντιπαλότητες κι έριδες, οι οποίες πολλές φορές οδηγούνται προς επίλυση στα δικαστήρια.

Προκειμένου αρθούν οι αδικίες και να εξαλειφθούν τα δημιουργηθέντα εξ αυτών προβλήματα, προτείνονται τα κάτωθι:

-Δημιουργία ενιαίας επετηρίδας Αξιωματικών, στην οποία θα ενταχθούν από κοινού οι απόφοιτοι της ΣΑΕΑ και των ΤΕΜΑ και θα προβλέπει την τοποθέτηση των Αξιωματικών ΤΕΜΑ, αμέσως μετά τον τελευταίο αξιωματικό της ΣΑΕΑ της ίδιας χρονιάς αποφοίτησης από τις σχολές τους κι η οποία επετηρίδα δεν θα διασαλεύεται σε όλο τον υπηρεσιακό βίο των αξιωματικών, με αναδρομική ισχύ.

-Ο πρώτος αξιωματικός ΣΑΕΑ της επόμενης σειράς (χρονιάς), θα προάγεται μόνο όταν έχει προαχθεί κι ο τελευταίος αξιωματικός ΤΕΜΑ, της προηγούμενης χρονιάς, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι Αξιωματικοί ΣΑΕΑ και ΤΕΜΑ τίθενται αυτομάτως αρχαιότεροι των ομοιοβάθμων τους, Αξιωματικούς του Ν 2008.

- Μείωση του χρόνου προαγωγής στο βαθμό του Αστυνόμου Α΄, από 17 έτη που ισχύει, σε 15 έτη από την έξοδο από το Τ.ΕΜ.Α.

-Ένταξη των αξιωματικών που προέρχονται από το ΤΕΜΑ, στο Α' μισθολογικό κλιμάκιο και παράλληλη ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ:

α) του περιοριστικού πλαφόν θέσεων του βαθμού του Αστυνομικού Υποδιευθυντή για τους των ΤΕΜΑ προερχομένων, δηλαδή όλοι οι εκ του Τ.Ε.Μ.Α. προερχόμενοι να γίνονται στην ενέργεια, Αστυνομικοί Υποδιευθυντές, εφόσον πληρούν τα τυπικά για την προαγωγή τους προσόντα, ανεξαρτήτως ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων

β) του άρθρου 5 παρ 5  του Π.Δ. 24/97

γ) της παρ. 7, του άρθρου 7 του Ν. 3686/08 "Οι ανωτέρω Υπαστυνόμοι β' ΕΞΟΜΟΙΩΝΟΝΤΑΙ με αξιωματικούς του ν.δ. 649/1970..."

Επίσης,  η  εμφάνιση μιας νέας κατηγορίας  αξιωματικών, του Ν. 2008,  συσσώρευσε περισσότερα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα και δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερες δυσλειτουργίες στο μηχανισμό της  Ελληνικής Αστυνομίας. Συνέπεια της αθρόας "αξιωματικοποίησης" είναι ο υπερπληθυσμός των αξιωματικών που οδηγεί αυτομάτως στην απαξίωσή τους,    η ευμετάβλητη ιεραρχία που θα αλλάζει συνεχώς, δημιουργώντας τραγελαφικές καταστάσεις και η διασάλευση του υφιστάμενου πίνακα μεταθέσεων.

Αν παρόλη τη διασάλευση της τάξης, η Πολιτεία, θέλει να τιμήσει την πέραν πάσης αμφιβολίας, προσφορά των Ανθυπαστυνόμων, αποδίδοντάς τους το βαθμό του αξιωματικού, μπορεί να το κάνει προάγοντάς τους μετά τη συμπλήρωση δεκαπέντε ετών στο βαθμό του ανθυπαστυνόμου και βάζοντας περιορισμένο  αριθμητικό πλαφόν, ανά βαθμό, μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β' εκτός οργανικών θέσεων (Αστυνόμοι Α΄εν αποστρατεία).

Οι Αξιωματικοί Τ.Ε.Μ.Α., διανύοντας μία  μακρόχρονη πορεία στο Σώμα και θητεύοντας σε όλες τις κατώτερες βαθμίδες, συλλέγοντας γνώσεις κι εμπειρίες, έγιναν αξιωματικοί,, δίνοντας απαιτητικές και εξαιρετικού βαθμού δυσκολίας εξετάσεις  Για το λόγο αυτό, απαιτούμε οι κόποι και οι θυσίες μας  να μην απαξιώνονται και να μην ισοπεδώνονται. Απαιτούμε αυτά που δικαιούμαστε, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Καλούμε την πολιτική και φυσική ηγεσία μας, η  οποία έχει την ευκαιρία να είναι αυτή που με τις αποφάσεις της θα σηματοδοτήσει τη νέα αρχή  και θα βάλει τις ράγες πάνω στις οποίες θα κινηθεί προς το μέλλον η Ελληνική Αστυνομία,  να αναγνωρίσει την αξία και την προσφορά των αξιωματικών ΤΕΜΑ κι επιτέλους να  μας αποδώσει αυτά που δικαιούμαστε.

Η ασφάλεια δικαίου πρέπει να κυριαρχήσει, άλλως δε, η προσφυγή μας στις Δικαστικές Αρχές για αποκατάσταση των αδικιών κρίνεται ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis