Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:49 | 21/03/2016

Ποινική προκαταρκτική έρευνα διάταξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σύμφωνα με πληροφορίες, για να εντοπιστούν τα άτομα που μοίρασαν στον καταυλισμό των προσφύγων της Ειδομένης το άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο με τους χάρτες προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ.

Το φυλλάδιο, το οποίο ήταν γραμμένο στα αραβικά, ενημέρωνε τους πρόσφυγες και μετανάστες για μια εναλλακτική διαδρομή ώστε να περάσουν στην ΠΓΔΜ, ενώ είχε και έναν χάρτη με το σημείο του περάσματος, αλλά έδινε και ραντεβού για να ξεκινήσει η προσπάθεια.

Το επίμαχο φυλλάδιο που μοιράστηκε είχε ως αποτέλεσμα περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες να πιστέψουν το περιεχόμενο του και να ακολούθησαν τις οδηγίες του με αποτέλεσμα τις τραγικές  εικόνες παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων ακόμη και σε αναπηρικά καροτσάκια, να κινούνται μέσα στα λασπωμένα μονοπάτια και τα ποτάμια. Και αφού κατάφεραν να φθάσουν στα Σκόπια, να συλληφθούν και να προωθηθούν και πάλι στην Ελλάδα.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη διαβίβασαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πληροφορίες  που είχε συλλέξει η Ελληνική  Αστυνομία  και σχετικά δημοσιεύματα του Τύπου για το επίμαχο φυλλάδιο και την ταλαιπωρία των προσφύγων, ενώ έθεταν το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι  να  παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα.

Κατόπιν αυτών, η  ανωτάτη εισαγγελική λειτουργός παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη  διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας για τον  εντοπισμό των διακινητών του επίμαχου φυλλαδίου.

Στην παραγγελία της κυρίας Κουτζαμάνη αναφέρει ότι σε περίπτωση εντοπισμού των προσώπων που διακίνησαν το εν λόγω φυλλάδιο να εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα που προβλέπονται:

1) στο  νόμο 3386/2005 για την  «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» που προβλέπει ποινές φυλάκισης και χρηματικά πρόστιμα  και

2) στο  άρθρο  141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι όποιος με πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το  ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων  ή  εκθέσει  σε  κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους ή συμμάχου του  με ξένο κράτος. Στην τελευταία περίπτωση προβλέπονται ποινές     φυλάκιση  από 3  μηνών  έως 5 ετών.

Σε περίπτωση που  στοιχειοθετούνται κάποια αδικήματα, αναφέρει η κυρία Κουτζαμάνη, τότε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

 

 

http://www.protothema.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis