Διαταραχές Προσωπικότητας: Ποιες είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας και ποια τα Βασικά Χαρακτηριστικά τους (Α’ & Β’ Μέρος)

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙ ΨΥΧΗΣ
Διαταραχές Προσωπικότητας: Ποιες είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας και ποια τα Βασικά Χαρακτηριστικά τους (Α’ & Β’ Μέρος)

**Το εν λόγω σεμινάριο αποτελεί αυτοτελή ενότητα του Κύκλου Εκπαιδευτικών Σεμιναρίων Ψυχοπαθολογίας πιστοποιημένου από τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. – Υπουργείο Παιδείας

*Το σεμινάριο θα διεξαχθεί μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας skype for bussiness λόγω κοροναϊού. Για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δεν χρειάζεται κάποιος λογαριασμός skype καθώς η πρόσκληση αποστέλλεται μέσω του mail σας. 

Οι διαταραχές προσωπικότητας αποτελούν μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών, οι οποίες κωδικοποιούνται στο Άξονα ΙΙ του DSM, και θεωρούνται ως μακροχρόνια, διάχυτα και μη-ευέλικτα μοτίβα συμπεριφοράς και εσωτερικής εμπειρίας, τα οποία αποκλίνουν από τις προσδοκίες του δεδομένου πολιτισμού, και τα οποία οδηγούν σε μειωμένη κοινωνική και επαγγελματική λειτουργικότητα. Οι Διαταραχές της Προσωπικότητας χαρακτηρίζονται πιο απλά από άκαμπτες και δυσπροσαρμοστικές απαντήσεις στο στρες και επηρεάζουν όλη τη ζωή του ατόμου - ιδιαίτερα οι σχέσεις του - με αποτέλεσμα σημαντική δυσλειτουργία στις τρεις βασικές διαστάσεις της ζωής - αγάπη, εργασία και διασκέδαση.

Χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες –κατηγορίες με βάση κάποια κοινά χαρακτηριστικά που εκδηλώνουν: η ομάδα Α  περιλαμβάνει τα άτομα με εκκεντρική συμπεριφορά, ομάδα Β τα άτομα με δραματικά ή και ασταθή συναισθήματα και η ομάδα Γ άτομα αγχώδη ή φοβισμένα.

Ποια είναι τα διαγωνιστικά κριτήρια των διαταραχών αυτών; Πως εκδηλώνονται και πως επηρεάζουν την καθημερινότητα των ανθρώπων που πάσχουν από αυτές; Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία και αν ναι ποια;

 

Ενότητες: μέρος Α

Διαταραχές Προσωπικότητας

Διαταραχές προσωπικότητας: ορισμοί και γενικά στοιχεία.

Ταξινόμηση στο DSM. Οι τρεις  βασικές ομάδες και τα χαρακτηριστικά τους.

Φύλο και διαταραχές προσωπικότητας. Υπάρχει διαφορά;

Παρανοειδής διαταραχή

Σχιζότυπη διαταραχή

Σχιζοειδής διαταραχή

Εξαρτητική διαταραχή

Διαφοροδιάγνωση: ψυχικές διαταραχές

Θεραπευτικές παρεμβάσεις- Συζήτηση

 

Ενότητες: μέρος Β΄

Διαταραχές Προσωπικότητας

Σύντομη ανακεφαλαίωση του Α΄μέρους

Οριακή (Μεταιχμιακή) Διαταραχή

Αντικοινωνική

Ναρκισσιστική

Οιστριονική

Αποφευκτική διαταραχή

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Θεραπευτικές παρεμβάσεις

Παραδείγματα αντικοινωνικής διαταραχής - Συζήτηση

 

Εισηγητής:  Φώτης Βασιλόπουλος, Κλινικός Ψυχολόγος MSc - Ψυχοθεραπευτής 

 

Ημερομηνία

Α μέρος:  08/11/2020

Β μέρος:  15/11/2020

Ώρα 5.00μ.μ.-8.00μ.μ.

Τοποθεσία «περί Ψυχής»

Θησέως 23, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

Τηλ.Επικοινωνίας 210-80.68.212 και 694-996.7997

 

Κόστος  50 ευρώ

Παρέχεται Βεβαίωση Παρακολούθησης